«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας

Η ίδρυση από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, αποτελεί κορυφαία εξέλιξη των ζητημάτων που αφορούν την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Αιτωλ/νίας.
Η τοπική κοινωνία στο σύνολό της εκτιμά και εκφράζει την ικανοποίησή της για την δια νόμου πλέον ίδρυση του αυτόνομου πανεπιστημιακού ιδρύματος, αναγνωρίζοντας την συμβολή του στην ανάπτυξη του νομού μας, αλλά και την εκπλήρωση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού της χώρας Κώστα Καραμανλή για το θέμα αυτό.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, ως νέο ακαδημαϊκό ίδρυμα, παρά τα όσα κατά καιρούς (και ιδιαίτερα πρόσφατα) γράφηκαν ή ακούσθηκαν, αποτελεί γεγονός για τον τόπο μας και καταδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο πως μοναδικό κίνητρο υπήρξε η αναγνώριση και η εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στην δυναμική που διαθέτει η περιοχή μας. Άλλωστε ο ίδιος την έχει εκφράσει δημόσια κατά τις εδώ συχνές επισκέψεις του.
Προϋποθέτει δε συνεργασία, συνεννόηση και ταυτόσημη πορεία των τοπικών αρχών και φορέων, ενώ ταυτόχρονα θέτει προ των ευθυνών και τα ήδη υπηρετούντα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας στα οποία θα περιέλθει η κύρια ευθύνη της διαχείρισής του.
Θεωρούμε πως ο χαρακτήρας του νέου Πανεπιστημίου θα πρέπει να διαμορφωθεί μέσα από επιστημονική κατάρτιση στελεχών που θα λαμβάνει υπόψη τις αντικειμενικές ανάγκες εξειδίκευσης που έχει η χώρας μας, καθώς και η ευρύτερη περιοχή.
Λίγο προ της ίδρυσης και αμέσως μετά, εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στο νομό θέλοντας να καλύψουν αφενός την χρόνια ανεπάρκεια του κόμματός τους στο θέμα, προέβησαν και συνεχίζουν να προβαίνουν σε απαράδεκτες και προκλητικές για τους πολίτες του νομού δηλώσεις, με σκοπό την απαξίωση ενός έργου που για χρόνια ζητούσε η Αιτωλ/νία. Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο νομό έχει πλήρη ταυτότητα.
Κάθε προσπάθεια σύγχυσης περί «ονομασίας», «συγκεντρωτικής» λογικής, «εμπαιγμών» και «αμφιταλαντεύσεων», αποτελούν χαρακτηριστικά μιας ιδιότυπης πολιτικής αντίληψης, που όχι μόνο δεν είναι σε θέση να προάγει σοβαρά ζητήματα για τον τόπο, αλλά και λειτουργεί ανασταλτικά για μια ορθολογική και ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής.
Βρισκόμενοι πλέον σε φανερή αμηχανία για την θετική εξέλιξη της ίδρυσης, την οποία και αποδίδουν ατυχώς σε προεκλογική σκοπιμότητα, οδηγούνται σε άστοχες ανακοινώσεις, παραβλέποντας την τεράστια δυνατότητα που έχει παρουσιασθεί για το νομό μας.
Εάν η «υποβάθμιση» (όπως περιγράφεται στις ανακοινώσεις τοπικών εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ) των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νομού μας εκφράζεται μέσα από τις αυξημένες χρηματοδοτήσεις, την δημιουργία κτηριακών υποδομών, την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, την ανάπτυξη εργαστηριακών χώρων, την ίδρυση εξειδικευμένων εργαστηρίων, την ίδρυση νέων τμημάτων και τέλος την δημιουργία αυτόνομου Πανεπιστημίου, τότε αφήνουμε στην λογική των πολιτών την ορθή κρίση και σύγκριση των πραγμάτων.
ΝΟΔΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ