«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

ΚΕΡΚΥΡΑ... ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ!!!

Βρεθήκαμε για ολιγοήμερες διακοπές στην Κέρκυρα, περπατήσαμε στους πλακόστρωτους δρόμους του νησιού και δοκιμάσαμε τις τοπικές σπεσιαλιτέ όπως είναι η «παστιτσάδα», το «σοφρίτο» και το «μπουρδέτο». Δοκιμάσαμε κρασί τοπικής παραγωγής, το οποίο άφησε ευχάριστη γεύση στον ουρανίσκο μας.
Η φιλοξενία των ντόπιων μοναδική, ζεστή με μια οικειότητα άμεση και την αίσθηση μιας οικογενειακής ατμόσφαιρας. Οι ντόπιοι έχουν μια βαθειά παιδεία και κουλτούρα, που φαίνεται τόσο στην ομιλία τους όσο και στην συμπεριφορά τους.
Η Κέρκυρα είναι από τα βορειότερα νησιά του ιόνιου πελάγους. Είναι τοποθετημένη κοντά στην Αδριατική θάλασσα και στις ηπειρωτικές ακτές. Έχει σχήμα μακρόστενο, πλατύτερο στο βόρειο τμήμα ενώ στενεύει προς το νότιο.
Ανθρώπινη παρουσία στο νησί ανιχνεύεται στην παλαιολιθική εποχή αλλά και στην νεολιθική εποχή. Στην ομηρική εποχή το νησί κατοικούσαν οι Φαίακες οι όποιοι ήταν Φοινικικής καταγωγής. Οι πρώτοι έλληνες άποικοι ήταν από την Ερέτρια της Ευβοίας. Στο νησί ήδη κατοικούσαν Ιλλυριοί. Κατόπιν εγκαταστάθηκαν Κορίνθιοι με αρχηγό τον Χερσικράτη το 734 π.χ.
Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι το Ποντικονήσι είναι ένας καταπράσινος βράχος, με πολλά δένδρα και είναι τοποθετημένος στην είσοδο της λιμνοθάλασσας Χαλικιόπουλου απέναντι από το αεροδρόμιο ‘’ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ΄΄. Εκεί μπροστά από το κανόνι βρίσκεται η εκκλησιά της παναγίας των Βλαχερνών.
Ένα άλλο αξιοθέατο είναι το Αχίλλειο και βρίσκεται περίπου δέκα χιλιόμετρα από την πόλη. Σχεδιάστηκε από τον ιταλό αρχιτέκτονα Rafaelle Carrito και χτίστηκε το 1890. Το κτίριο κτίστηκε για την αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, η οποία λόγο της ευαίσθητης υγείας της ζήτησε την οικοδόμηση αυτού του καταφυγίου στο νησί. Το αφιέρωσε στον Αχιλλέα και το γέμισε με αγάλματα αρχαίου ύφους. Το πιο γνωστό είναι ο Αχιλλέας θνήσκων του Χέρτερ.

Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι το παλαιό φρούριο και το νέο φρούριο. Το παλαιό φρούριο άρχισε να οχυρώνεται από τον 8 αιώνα, αλλά στην σημερινή του μορφή την εποχή της ενετοκρατίας. . Οι ισχυρές του οχυρώσεις άντεξαν την πολιορκία των Τούρκων και τους κράτησαν μακριά από το νησί. Μάλιστα μετά την πολιορκία του 1537, οι Ενετοί για 42 ολόκληρα χρόνια (1546 – 1588), ενίσχυαν τις οχυρώσεις του φρουρίου κάνοντάς το απόρθητο και δίνοντάς του την εντυπωσιακή σημερινή του μορφή.
Η περιτείχιση του Φρουρίου έχει τρία διαφορετικά επίπεδα: το ψηλότερο, που περιλαμβάνει τους δύο βράχους, το μεσαίο με το μέτωπο προς την πλατεία Σπιανάδα και τους πρόποδες του Πύργου της Θάλασσας, και το χαμηλότερο που περιβάλλει το ακρωτήριο Καποσίδερο.
Το Νέο Φρούριο ή το Φρούριο του Αγίου Μάρκου, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι το δεύτερο σημαντικό οχυρό της πόλης. Κτίστηκε από τους Ενετούς το χρονικό διάστημα 1572 με 1645, λίγο μετά τη δεύτερη πολιορκία των Τούρκων. Τα οχυρωματικά έργα συμπλήρωσαν οι Γάλλοι και μετά οι Άγγλοι.
Βρίσκεται στο λόφο του Αγίου Μάρκου και προστάτευε τη πόλη από τη δυτική πλευρά, ενώ έχει θέα και προς το παλαιό λιμάνι.
Αποτελείται από δυο δίδυμους προμαχώνες και θεωρείται ένα αρχιτεκτονικό θαύμα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία αποτελούν οι δυο πύλες του που σώζονται σχεδόν ανέπαφες και φέρουν ακόμη και σήμερα το έμβλημα της Γαληνοτάτης, δηλαδή το φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου.
Το Νέο Φρούριο, εκτός από τον αμυντικό ρόλο που διαδραμάτισε την περίοδο της Ενετοκρατίας και στα μετέπειτα ταραγμένα χρόνια προστατεύοντας επιτυχώς σε πολλές περιπτώσεις τους κατοίκους, έπαιξε και σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία του νησιού. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποτέλεσε ασφαλές κρησφύγετο για τους κατοίκους, καθώς οι στοές του χρησιμοποιήθηκαν σαν καταφύγια.
Η Παλαιοκαστρίτσα είναι το πιο φημισμένο τουριστικό θέρετρο της Κέρκυρας. Πρόκειται για μια περιοχή ξεχωριστής ομορφιάς. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η εναλλαγή των τοπίων. Απέραντοι ελαιώνες, λόφοι κατάφυτοι από πεύκα, βραχώδης ακτές, δαντελωτά ακρογιάλια και ορμίσκοι με χρυσαφένιες αμμουδιές, όλες οι ομορφιές της φύσης ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν έναν επίγειο παράδεισο. Είναι άραγε τυχαίο ότι στην υψηλότερη κορυφή των λόφων που περιβάλλουν την περιοχή, δεσπόζει το καστρομονάστηρο της Παναγιάς;
Η ονειρεμένη Παλαιοκαστρίτσα βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και σε απόσταση 25 χλμ. από την πόλη. Η περιοχή ανακαλύφθηκε τουριστικά από τους Άγγλους περιηγητές (συγγραφείς και ζωγράφους του 19ου αιώνα).
Κλείνοντας με την βόρεια Κέρκυρα είδαμε μαγικές παράλιες και το κανάλι D’ AMOUR. Τα νερά ήταν γαλαζοπράσινα και υπήρχαν μαγευτικά τοπία.

Γεώργιος Π. Σαβελώνας