«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

ΑΓΡΙΝΙΟ - η πόλη της καρδιάς μας

Αρχές Δεκέμβρη 2008, κέντρο του Αγρινίου.
Ένα δικό μας, καταδικό μας Αγρίνιο, με τις όμορφες στιγμές της ζωής μας. Καθημερινές εικόνες, φευγαλέες, που χωρίς να το νιώσεις γίνονται θύμισες!!!
Νοσταλγίες, όμορφες του χθες, μας τραβούν απ’ το πέτο.





Σκέψεις, χίλιες σκέψεις και συγκρίσεις, του χθες με το σήμερα.
Ένα χθες, που είναι γεμάτο πλούσιες παραστάσεις, εκείνες οι εικόνες που δεν φεύγουν απ’ το μυαλό μας, που το κέντρο, όλο το Αγρίνιο και η γύρω περιοχή, έσφυζε από ζωή!!! Είχε δύναμη, αξιόλογη εμπορική δραστηριότητα, πώς να μην είχε, αφού υπήρχε πλούσια αγροτική παραγωγή, που μαζί με τ’ άλλα εισοδήματα, από διάφορες πηγές, κρατούσαν την αγοραστική ικανότητα των συμπολιτών μας, σε κάποια επίπεδα.
Το «παραδοσιακό εθνικό μας προϊόν» ο καπνός εξαφανίσθηκε και δεν φτάνει αυτό, πριν από λίγες μέρες αποφάσισε η Ευρωπαϊκή ένωση, να περικόψει το 50%της ενίσχυσης των καπνοπαραγωγών.
Η μοναδική στον κόσμο βρώσιμη ελιά Αγρινίου, (έτσι την χαρακτήρισα κάποτε, στον πρόλογο μιας ερώτησής μου, προς την τότε Γ.Γ. της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε μια συγκέντρωση τύπου), έχει τιμή που είχε πριν από είκοσι χρόνια!!!!
Περιορισμένη τώρα, κίνηση στην πόλη, επίμονη διερεύνηση τιμών, των αναγκαίων και των απαραίτητων, κατά κύριο λόγο, αγορές.
Ένας παλιός έμπορας του Αγρινίου, μας δήλωσε με πίκρα: «Πάνε οι παλιές, καλές μέρες, τώρα ο κόσμος ψωνίζει απ’ τη λαϊκή, ψάχνει για φτηνές λύσεις».
Ο εμπορικός κόσμος όμως, ετοιμάζεται για την περίοδο των γιορτών, ελπίζοντας σε μια ικανοποιητική, παρ’ όλες τις αντιξοότητες κίνηση.
Το ελπίζουμε κι εμείς!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: