«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ- Σ. ΤΥΠΟΥ (Δημόσιος Απολογισμός 2007-8)


Διεξήχθη σήμερα Σάββατο 20 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση τύπου του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, με θέμα «Δημόσιος απολογισμός 2007-2008».









Ο κ. δήμαρχος, μεταξύ των άλλων τόνισε:
Αναλάβαμε την ευθύνη διοίκησης του δήμου σε μια δύσκολη εποχή για την τοπική αυτοδιοίκηση, εξ’ αιτίας της μη καταβολής από την κεντρική εξουσία των θεσμοθετημένων πόρων, της μη έναρξης υλοποίησης του ΕΣΠΑ (4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης) και της σημαντικής μείωσης των επενδυτικών δαπανών.
Μέσα σ’ αυτό το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικά περιβάλλον, κληθήκαμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπατριωτών μας.
Κινηθήκαμε με σχέδιο, μέθοδο και αποφασιστικότητα για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Για να γίνει το Αγρίνιο μια πόλη πιο άνετη, πιο λειτουργική, πιο όμορφη, πιο ανθρώπινη. Μια πόλη της ανάπτυξης και του πολιτισμού. Μια πόλη με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Μια πόλη που θα αποτελέσει τον τρίτο πόλο ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας.
Δυο χρόνια μετά σας κοιτάμε στα μάτια. Σήμερα δεν δίνουμε υποσχέσεις, δίνουμε λογαριασμό. Παρουσιάζουμε το έργο μας, κάνουμε τον απολογισμό μας. Έναν απολογισμό που μας κάνει να νιώθουμε υπερήφανοι.
Καταρτίσαμε το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα με ορίζοντα το 2010, υλοποιούμε πολιτικές που συμβάλουν στην ανάπτυξη.
Εκτελούνται σήμερα στην πόλη και στα δημοτικά διαμερίσματα 27 έργα προϋπολογισμού 14 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο ενός προγράμματος βελτίωσης της εικόνας της πόλης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής σ’ αυτή, γεγονός που συμβάλει και στην προσέλευση επισκεπτών.
Δεν βρήκαμε καμία βοήθεια απ’ την κρατική εξουσία και μερικές φορές στάθηκε απέναντί μας.
Δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ πέρα απ’ τους θεσμοθετημένους πόρους.
Πανεπιστήμιο, μετά από πιέσεις αναγκάστηκε το υπουργείο να ανακοινώσει την ίδρυση του 4ου τμήματος και να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στην αυτονόμηση του Πανεπιστημίου Αγρινίου.
Πολεοδομικός Σχεδιασμός-Αναδιάρθρωση Σχεδίων Πόλης- Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας (προϋπολογισμός 1.600.000 ευρώ, ημερομηνία παράδοσης του έργου τέλος 2009) -Ανακύκλωση-Περισσότερο Πράσινο-Χώροι Ψυχαγωγίας και Αθλοπαιδιών-Πολιτιστικό Κέντρο η Παλιά Αγορά του Αγρινίου-Αναδιαρρύθμιση Εθνικής Οδού- Δημοτική Αστυνομία-Δύο Γραμμές Δημοτικής Συγκοινωνίας- Δωρεάν internet. Κάποια από τα πιο αξιόλογα έργα.

Κατόπιν ο κ. δήμαρχος, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Οι δικές μας ερωτήσεις:
Ερώτηση (Δ. Ντόκας): κ. Δήμαρχε αναφερθήκατε στην ανάγκη κατασκευής νέου αγωγού ύδρευσης από το Καστράκι στο Αγρίνιο για περισσότερο νερό, υπάρχει άμεσο πρόβλημα υδροδότησης; Ακόμα μία δεύτερη ερώτηση: Αναφερθήκατε επίσης, στην επέκταση του βιολογικού καθαρισμού Αγρινίου, όλοι γνωρίζουμε, πως ένα απ’ τα επιχειρήματά μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την έγκριση και την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού Αγρινίου, ήταν η προστασία της λίμνης Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας. Η μελέτη περιλάμβανε και τους παραλίμνιους συλλεκτήριους αγωγούς, υπάρχει συνεργασία με τους Παρατριχώνιους δήμους για το θέμα της κατασκευής τους και αν ναι, που βρίσκεται;

Απάντηση (Π. Μοσχολιός): Σε μια πόλη, όπως είναι το Αγρίνιο, που ο πληθυσμός της ολοένα αυξάνεται, υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες ύδρευσης, εξ’ άλλου ο αγωγός που υπάρχει τροφοδοτεί και τους υπόλοιπους δήμους. Έντονο το πρόβλημα των πιέσεων που παρουσιάζονται στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης του Αγρινίου. Για το σκοπό αυτό κατασκευάζονται τρεις νέες δεξαμενές, συνολικού όγκου 3.000μ3 καθώς επίσης, οι αγωγοί τροφοδοσίας αυτών, συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ. Αυτή η αναδιάταξη θα αντιμετωπίσει το γνωστό πρόβλημα μειωμένης πίεσης, που παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής.
Επίσης είναι σε διαδικασία δημοπράτησης η μελέτη για τη Β΄ φάση του βιολογικού καθαρισμού. Όσον αφορά τους συλλεκτήριους αγωγούς, πρέπει να υπάρξει ευρύτερη συνεργασία με τους Παρατριχώνιους δήμους, γιατί δεν έχει κανένα νόημα, να υπάρχει βιολογικός καθαρισμός δυναμικότητας 120.000 κατοίκων και να μην υπάρχουν συλλεκτήριοι αγωγοί.
Δημήτριος Ντόκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: