«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Τελευταία γεγονότα

Επεισόδια σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη δολοφονία του 16χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, από αστυνομικό. Πριν από λίγο, είχαμε σφοδρές συγκρούσεις μαθητών και αστυνομίας, έξω από αστυνομικά τμήματα. Κορυδαλλός, Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Γλυφάδα, Άγιος Δημήτριος, Πατήσια κ.α.
Πολλά σχολεία, σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ βρίσκονται υπό κατάληψη.

Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες:
Παρασκευή 12-Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια
Δευτέρα 15-Συγκέντρωση μαθητών έξω από τη ΓΑΔΑ
Πέμπτη 18- Πανελλαδικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Οικονομικά μέτρα, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, που επλήγησαν από τα πρόσφατα επεισόδια, ανακοίνωσε ο Κ. Καραμανλής.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες, η πρόκληση είναι ξεκάθαρη: Να θωρακίσουμε το δημοκρατικό πολίτευμα απέναντι στη βία ακραίων ομάδων. Γι’ αυτό η εθνική ενότητα είναι αυτή τη στιγμή το χρέος όλων μας. Στο πλαίσιο αυτό του χρέους είχα σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και τον Πρόεδρο της Βουλής. Κατέστησα σαφή τη θέση μου ότι όλοι όσοι προκαλούν βιαιότητες και βανδαλισμούς είναι εχθροί της Δημοκρατίας. Ζήτησα από τους πολιτικούς Αρχηγούς να καταδικάσουν απερίφραστα τις πράξεις αυτές. Είναι ευθύνη, τόσο της Κυβέρνησης, όσο και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων να υπάρξει άμεσα κοινωνική και πολιτική απομόνωση των στοιχείων της βίας, της παρανομίας, της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς. Ζήτησα την αναβολή των συγκεντρώσεων. Είναι ευθύνη και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, μετά την επιμονή τους να πραγματοποιήσουν αύριο συγκεντρώσεις, με ενδεχόμενο να εκμεταλλευτούν ακραίες ομάδες τους αγώνες των εργαζομένων για τη συνέχιση της βίαιης, της καταστροφικής δράσης τους. Δεν μπορεί ούτε οι αγώνες των εργαζομένων, ούτε ο άδικος θάνατος ενός νέου, να συγχέονται με πράξεις που στρέφονται εναντίον της ασφάλειας των πολιτών, εναντίον των περιουσιών τους, εναντίον της κοινωνίας και της Δημοκρατίας. Είναι θεμιτές και σεβαστές οι πολιτικές διαφορές που έχουν τα κόμματα, στα πολλά, μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο. Οφείλουμε όμως όλοι να τηρήσουμε ενιαία στάση απέναντι σε παράνομες πράξεις. Οφείλουμε να καταδικάσουμε απερίφραστα, με καθαρό λόγο και όχι με μισόλογα τη βία, τη λεηλασία, τους βανδαλισμούς, τη διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης που επιχειρείται από τις ομάδες αυτές. Αυτή η ενότητα στην απομόνωση των ακραίων στοιχείων είναι ευθύνη, είναι χρέος όλων μας. Σ’ αυτές τις ώρες, δεν χωρούν κομματικές αντιδικίες και προσωπικά είμαι αποφασισμένος να μην τις παρακολουθήσω. Γενικεύσεις και ισοπεδωτικοί αφορισμοί στο όνομα της Δημοκρατίας πλήττουν την ίδια τη Δημοκρατία. Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα γεγονότα με την υπευθυνότητα, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα που απαιτούν οι περιστάσεις. Με κεντρικό γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, την εξασφάλιση της νομιμότητας».

Περιοδεία στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, από τον Γ. Παπανδρέου, για να λάβει γνώση της κατάστασης που επικρατεί, μετά από τα τελευταία επεισόδια.

Το μέλλον κτίζεται με διάλογο, δημοκρατία και ανθρωπιά11.12.2008«Το μέλλον δεν κτίζεται με βία, κτίζεται με διάλογο, δημοκρατία, ανθρωπιά, με ένα κράτος που σέβεται την αξιοπρέπεια των πολιτών» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά την επίσκεψη του στον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, όπου και συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι μετά τα τραγικά γεγονότα που συγκλόνισαν όλη την χώρα. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είδε ιδίοις ομμασι τις καταστροφές που έχουν υποστεί εμπορικά καταστήματα, ενώ διαπίστωσε την δραματική μείωση της αγοραστικής κίνησης. «Συμπαραστεκόμαστε στον δικό σας αγώνα και την προσπάθεια για να ξανανοίξουν οι αγορές και να υπάρξει μια αχτίδα φωτός μέσα στις γιορτές» είπε ο Γ. Α. Παπανδρέου και στηλίτευσε την απουσία ενός ευνομούμενου κράτους, ενός κράτους δικαίου «που θα έπρεπε να προστατεύει τις περιούσιες και τα δικαιώματα των πολιτών». Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνη.

Δηλώσεις της γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα

«Το θάρρος, η λεβεντιά και η παλικαριά, πριν απ’ όλα κρίνονται στον τόπο δουλειάς, έναντι στους μηχανισμούς της εργοδοσίας. Από τους κλάδους και τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις και τα γραφεία, ξεκινάει ένα ισχυρό εργατικό λαϊκό ποτάμι, που στο δρόμο είμαστε βέβαιοι, θα συναντηθεί αυτή τη φορά πιο αποφασιστικά, με τους χείμαρρους των μαθητών των φοιτητών, των σπουδαστών γενικότερα της νεολαίας, με τους μικρέμπορους του βιοπαλαιστές μικρομεσαίους σε όλη την Ελλάδα με τη φτωχή αγροτιά. Έχουμε μπροστά μας μεγάλους αγώνες και μπορούμε να τους βγάλουμε σε πέρας.»


Δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ Α. Τσίπρα.

Αυτή την ώρα δεν χωράνε ταλαντεύσεις. Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, οι δημοκρατικοί πολίτες και κυρίως οι νέες και οι νέοι, που βλέπουν τη ζωή τους να συνθλίβεται από μία πολιτική αυταρχισμού και καταστολής, οφείλουν να δώσουν μαζικό παρών με μαζικές, δυναμικές και ειρηνικές κινητοποιήσεις. Και να μεταφερθεί το κέντρο του αγώνα στα σχολεία και τις σχολές σ΄όλες τις σχολές της χώρας. Να δώσουμε μια δυναμική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική. Να δώσουμε μια δυναμική απάντηση στην πολιτική εκείνη που θέλει να μας μάθει να συμβιώνουμε με τον τρόμο.
Σήμερα ή που θα πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας ή που θα φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε στο δρόμο. Ή θα ανατρέψουμε την πολιτική που οπλίζει το χέρι των αστυνομικών, την πολιτική που ενοχοποιεί τους κοινωνικούς αγώνες της νεολαίας ή θα μάθουμε να ζούμε με τον τρόμο
Εμείς δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε μ' αυτή τη λογική.

Ηρεμία και υπεύθυνη στάση απ’ όλες τις πλευρές ζήτησε ο πρόεδρος του λαός Γ. Καρατζαφέρης. Στη συνεχεία τόνισε!! «Εάν δεν υπάρξει σύνεση και αυτοσυγκράτηση, πολύ φοβάμαι ότι αυτά τα ίδια γεγονότα θα φθάσουν να επιτάσσουν την εφαρμογή του άρθρου 11 του Συντάγματος. Επειδή όμως η Δημοκρατία είναι πάνω από όλα και για όλους πρέπει όλοι να δείξουμε την πρέπουσα και την δέουσα προσοχή.»

Την Δευτέρα 15, θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπαίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: