«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΤΙΕΩΝ
Το Δημοτικό Συμβούλιο ΘΕΣΤΙΕΩΝ στη συνεδρίασή του στις 23/10/2008, μετά από πρόταση του δημάρχου ΘΕΣΤΙΕΩΝ, αποφάσισε τη λήψη, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, νέου δανείου ύψους 1.500.000,00 ΕΥΡΩ. Η αποπληρωμή του θα γίνει στα επόμενα 15 χρόνια, με επιτόκιο 5,9%, και θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου, στην υλοποίηση στόχων εφαρμογής του σχεδίου πόλης.
Το νέο δάνειο είναι το δεύτερο (το πρώτο ήταν ύψους 600.000,00 ΕΥΡΩ) μέσα στα δύο χρόνια της νέας θητείας της δημοτικής αρχής του δήμου μας, ανεβάζοντας το συνολικό χρέος του δήμου, προς πιστωτικούς οργανισμούς, στα 2.470.000,00 ΕΥΡΩ.
΄Ετσι ένα σημαντικό μέρος των δράσεων του δήμου μας, στον τομέα των δημοτικών έργων, πραγματοποιείται με δάνεια, που άμεσα ή έμμεσα, το κόστος αποπληρωμής τους φορτώνεται στις πλάτες των δημοτών. Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2009 ύψους 3.655.524,20 ευρώ, τα δάνεια συμμετέχουν με ποσό ύψους 1.423,991,00 ευρώ (ποσοστό 38,95%) και στα νέα έργα και μελέτες ύψους 1.870.800,22 ευρώ τα δανεικά είναι 1.200.000,00 ευρώ(ποσοστό 64,14%)
Το νέο δάνειο θα ¨στοιχίσει¨ στους δημότες μας συνολικά 764.000,00 ΕΥΡΩ. Δηλαδή για τη λήψη 1.500.000,00 ΕΥΡΩ, ο δήμος θα πληρώσει τελικά 2.264.000,00 ΕΥΡΩ (ποσοστό 51% παραπάνω). Πράγμα που σημαίνει, ότι 51.000,00 ΕΥΡΩ το χρόνο (περίπου όσο το ποσό που δίνεται κατ’ έτος στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ για πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις ή ποσό που αρκεί για την πρόσληψη 2 – 3 ατόμων, μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού, για τους ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ) θα φεύγουν από τα συνολικά έσοδα του δήμου.
Το επιχείρημα που επικαλέστηκε ο δήμαρχος για τη λήψη του νέου δανείου, είναι η κατάσταση οικονομικής ασφυξίας στην οποία περιήλθε ο δήμος.
Όμως το οικονομικό πρόβλημα του δήμου δεν είναι καινούργιο και δεν δημιουργήθηκε από μόνο του και ξαφνικά. Είναι δημιούργημα της πολιτικής που εφαρμόζουν τα τελευταία 15 χρόνια στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι κεντρικές κυβερνήσεις της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πράγμα που συστηματικά αποκρύβεται από όλους τους μέχρι σήμερα δημάρχους, και τώρα και προεκλογικά, για προφανείς λόγους: Δεν θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση με τα κόμματα που τους χρήζουν υποψήφιους, τους στηρίζουν και εν τέλει τους εκλέγουν στο δημαρχιακό θώκο.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΣΤΙΕΩΝ καταψήφισε τη λήψη και των δύο δανείων που πήρε η πλειοψηφία του δήμου μας, υποστηρίζοντας πως:
Α. Το κλείσιμο της στρόφιγγας χρηματικών εισροών από τις κυβερνήσεις προς το δήμο μας, σπρώχνει το δήμαρχο στην εύκολη λύση του δανεισμού, που σημαίνει στην πραγματικότητα, κέρδη στις τράπεζες ή επιχορήγηση των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού από τους δημότες μας.
Β. Η υπερχρέωση του δήμου από δανεισμό, ναρκοθετεί κάθε διεκδίκηση φιλολαϊκής, αναπτυξιακής προοπτικής του στο μέλλον.
Γ. Το επιχείρημα του δημάρχου και της πλειοψηφίας του δήμου, ότι το δάνειο θα αποπληρωθεί από το κράτος (Κ.Α.Π.) και δεν θα επιβαρυνθούν σε τίποτα οι δημότες, είναι παραπλανητικό και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι πως, για το συγκεκριμένο δάνειο ο δήμος μας θα χάσει 764.000,00 ΕΥΡΩ. Στην ουσία οι δημότες μας θα επιδοτούν τα κυβερνητικά ελλείμματα του κεντρικού προϋπολογισμού με 51.000,00 ΕΥΡΩ το χρόνο για 15 χρόνια. Και το ποσό αυτό, αν αναπληρωθεί, θα αναπληρωθεί με επέκταση της ανταποδοτικότητας, της δημοτικής φορολόγησης και με νέα δάνεια.
Δ. Επίσης, δεν έχει καμιά βάση η άποψη του δημάρχου, πως αν δεν παρθούν δάνεια ο δήμος καταδικάζεται σε απραξία.
Εμείς λέμε πως, εκτός από το δρόμο του δανεισμού και της μεταφοράς στις πλάτες των δημοτών του κόστους αποπληρωμής του, υπάρχει και ο δρόμος της πλήρους ενημέρωσης των δημοτών μας για τη φύση και το χαρακτήρα του προβλήματος, του καταλογισμού των πολιτικών ευθυνών σ` αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα (που δεν είναι άλλοι από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) και της αγωνιστικής διεκδίκησης για την απόδοση των παρακρατηθέντων, από τις κυβερνήσεις, πόρων που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και για χρηματοδότησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες του κάθε δήμου. Να μην πληρώσουν οι δημότες μας τα σπασμένα της πολιτικής της
¨οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης¨ των κεντρικών κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΣΤΙΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: