«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

το αγροτικό ποτάμι….


Συνεχίζονται στην αγροτομάνα Θεσσαλία, οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Εδώ και καιρό οι αγρότες αγωνίζονται δυναμικά. Τα «μεγάλα» μέσα μαζικής επικοινωνίας (Μ.Μ.Ε.), περνούν την είδηση στα ψιλά, η την αγνοούν παντελώς. Ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, κ. Αλ. Κοντός, αποφεύγει συστηματικά συνάντηση μαζί τους. Κύριε υπουργέ δε θα έχουμε ήρεμη αρχιχρονιά, το αγροτικό ποτάμι…. άμα φουσκώσει δεν αντιπαλεύεται!!!, εμείς αφουγκραζόμαστε τη βουή του. Οι αγρότες προετοιμάζουν Πανελλήνιες κινητοποιήσεις στις 16 Γενάρη. Ακατάβλητο το σθένος, οι αντοχές και η επιμονή των εργατών της γής. Μιας γης, ποτισμένης με ιδρώτα και αίμα, μιας γης που έθρεψε τους περισσότερους από μας, πώς να μην φορτισθούμε συναισθηματικά, πώς να μη νευριάσουμε, πώς να μην αγανακτήσουμε;!!!!
Ένας αγροτικός κόσμος που υποφέρει, που οι επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον θέλουν συρρικνωμένο, στο 8% ήθελαν να φτάσει ο Ελληνικός αγροτικός κόσμος και το κατάφεραν!! Σα να μη φτάνει αυτό, δεν του εξασφαλίζουν κι ένα αξιοπρεπές εισόδημα.
Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να κινδυνεύουν να μείνουν και…. χωρίς εισόδημα.!! Όσον αφορά το αίτημα της καθιέρωσης κατώτερων εγγυημένων τιμών, υπογραμμίστηκε σε πρόσφατη αγροτική σύσκεψη μεταξύ των άλλων, αυτές πρέπει να είναι: 40 λεπτά για το σκληρό σιτάρι, 60 λεπτά για το βαμβάκι, 27 λεπτά για το καλαμπόκι και το μαλακό σιτάρι, 70 λεπτά για το αγελαδινό γάλα, 1,20 ευρώ για το πρόβειο και τα 2/3 αυτής της τιμής για το γίδινο, 8 ευρώ το κιλό για τα αμνοερίφια και 6 ευρώ το κιλό για τα βοοειδή.
Οι αγρότες της Θεσσαλίας κινητοποιούνται, είναι πρωτοπόροι, ακατάβλητοι μπροστάρηδες των λαϊκών αγώνων, καλά οι υπόλοιποι Έλληνες αγρότες που είναι;
Μήπως εξασθένησαν τόσο, που δεν μπορούν να βγάλουν ούτε φωνή; !!!
Χρόνια το πάλευα το αγροτικό θέμα, απ’ όποιο δημοσιογραφικό μετερίζι κι αν βρισκόμουνα. Ρώτησα κάποτε τον πρώην πρωθυπουργό κ. Τζανή Τζανετάκη τι μέτρα θα πάρει η Ν.Δ. για τα αγροτικά προϊόντα; «Δε θα πούμε τώρα εμείς, τι μέτρα θα πάρουμε όταν θα έρθουμε στην εξουσία» μου απάντησε,(ήταν το 1994).Ο βουλευτής Β. Μαγγίνας, μου απάντησε «Η Ν.Δ. θα υποστηρίξει τα αγροτικά προϊόντα μέσα από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς». Η γ.γ. της περιφέρειας Δ. Ελλάδας τότε, κ. Βασιλική Μόσιαλου, σε ερώτημά μου για τη βρώσιμη ελιά Αγρινίου είπε: «Δεν θα κάνουμε τίποτα πέρα από τη θέληση των αγροτών». Από τότε μέχρι και σήμερα τις ίδιες περίπου απαντήσεις μου δίνουν. Λόγια-λόγια μόνο λόγια! (τα σχετικά βίντεο είναι στη διάθεση κάθε δύσπιστου). Το αυτί των εκάστοτε πολιτικών εξουσιών, δεν ίδρωνε και πολύ, αυτό δε με παραξένευε, για μένα ήταν αναμενόμενο. Η πίκρα μου όμως, είναι απέραντη και αβάσταχτη, για τούτον το λαό, που εφησυχάζει επικίνδυνα!!!
Δημήτρης Ντόκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: