«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΤΙΕΩΝ – ο τόπος μας

Ο Δήμος Θεστιέων Αιτωλοακαρνανίας, βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της λίμνης Τριχωνίδας, ανατολικά του Δήμου Αγρινίου. Ανήκει στην επαρχία Τριχωνίδας, έχει έκταση 75.058 km2 και ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ήταν 7.594 κάτοικοι.
Έδρα του δήμου είναι το Καινούργιο και δημοτικά του διαμερίσματα, το Παναιτώλιο, η Νέα Αβώρανη και τα Προσήλια. Η πόλη φέρει το όνομα μυθικού βασιλιά Θέστιου.
ΒΛΟΧΟΣ
Στα βοριοανατολικά του Καινούργιου και δυτικά του Παναιτωλικού όρους, υπάρχει ο οικισμός Βλοχός και η ακρόπολη των Θεστιέων, σε κωνικό σχήμα, (το ύψιστο σημείο ονομάζεται Γλάς).
Τα τείχη που υπάρχουν μισογκρεμισμένα, μαρτυρούν μια οχύρωση από την νότια και δυτική πλευρά, ο πυλώνας που σώζεται, είναι όμοιος, με τον Μυκηναϊκό της Τύρινθας. Ο Βλοχός στη Βυζαντινή περίοδο ήταν οχυρό κάστρο.
Κάτω ακριβώς, από το Γλά, σ’ ένα πλάτωμα, υπάρχει το μοναστήρι του Βλοχού, που ιδρύθηκε τον 12ο με 13ο αιώνα, ο ναός που υπάρχει σήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου, βασιλικού ρυθμού, είναι του 18ου αιώνα. Εδώ ασκήτεψε ο δάσκαλος του γένους, Γιαννούλης ο Αιτωλός που έζησε από το 1595-1682. Στον περίβολο χώρο του μοναστηριού, από την εποχή της Τουρκοκρατίας, αδιαλείπτως, κάθε χρόνο, γίνονταν το παραδοσιακό πανηγύρι, την παραμονή του εορτασμού, το βράδυ της 22ας του Αυγούστου. Επιβεβλημένη η αναδιοργάνωσή του, παλλαϊκή απαίτηση των δημοτών και όχι μόνο, οι εμπλεκόμενοι ας πάρουν θέση.
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ
Η κεντρική πλατεία του Καινούργιου, δωρεά της οικογένειας Λαμπροκωστόπουλου. Δημαρχείο Θεστιέων…..
Στο κέντρο του Καινούργιου, το πρώτο δημοτικό σχολείο. Γενιές και γενιές έμαθαν τα πρώτα γράμματα εδώ. Ανεκτίμητες αναμνήσεις, όνειρα, ελπίδες!!! Κι ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, στους δασκάλους μας, για όσα σπουδαία μας δίδαξαν!!!!!
Στην ανατολική πλευρά του Καινούργιου υπάρχει τετράκρουνη πηγή του 4ουΠ.Χ. αιώνα, (η Μπενόβρυση). Στο κτήμα Σοροβού.

Σε ευθεία γραμμή από κει, με νότια κατεύθυνση, κοντά στη λίμνη Τριχωνίδα, υπάρχει το παλιό χωριό Καινούργιο, με πετρόχτιστα σπίτια , που έχουν περίτεχνες καμάρες κάτω από τις εξωτερικές σκάλες.

Πιο κει ο παραλίμνιος ναός του Αγίου Νικολάου, με το τριώροφο πέτρινο καμπαναριό, έργο Ηπειρωτών μαστόρων, που δεσπόζει στον κάμπο και το τείχος του (κουλούρι), μέχρι εδώ παλιά, χτύπαγε το κύμα της Τριχωνίδας.

Στο Καινούργιο, κάθε καλοκαίρι, διοργανώνονται οι φημισμένες πολιτιστικές – αθλητικές εκδηλώσεις, ΘΕΣΤΙΑ που θέσπισε και διοργάνωνε εδώ και 35 χρόνια, ο Πολιτιστικός Αθλητικός Όμιλος «ΔΟΞΑ» του Καινουργίου.
Παράλληλα εδώ διοργανώνεται και η ΓΙΟΡΤΗ ΑΘΕΡΙΝΑΣ, από τον πολιτιστικό όμιλο «ΟΙ ΘΕΣΤΙΕΙΣ» του Καινούργιου.
Χρέος μας, η ταπεινή μας αναφορά, στους ΗΡΩΙΚΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ, (μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου).Τόσο στους παρακάτω, στους προγενέστερους, όσο και στους μεταγενέστερους, θα γίνει μελλοντικά, αναλυτικότερη δημοσίευση.
Δήμος Θεστιέων, τόπος με τη δική του ιστορία, με πίκρες, χαρές, συγκινήσεις, όνειρα, ελπίδες…με τη δική του ζωή!!! γιατί έτσι είναι η ζωή!!!!Μπορεί να χαρακτηριστώ, σαν ρομαντικός και υπέρμετρα τοπικιστής, Ναι !!!! η ύπαρξή μου είναι φύτρα και θέριεμα, τούτου του λατρεμένου τόπου και η σκέψη μου διεθνιστική !!!!.
Τριχωνίδα, το δικό μας, πέλαγος!!!
*Θα επανέλθουμε με πληρέστερη αναφορά, τόσο στο δημοτικό διαμέρισμα του Καινούργιου, όσο και στα δημοτικά διαμερίσματα, Παναιτωλίου, Ν. Αβώρανης και Προσηλίων.

Δημήτρης Ντόκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: