«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008


ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
***
Στο συλλαλητήριο των καπνοπαραγωγών, της 18 Νοέμβρη 2008 στη γέφυρα του Αχελώου, στο Στράτο Αιτωλοακαρνανίας, η προσέλευση ήταν ικανοποιητική, θα έπρεπε όμως να ήταν καθολική. Ένα τόσο σοβαρό αίτημα που είναι η διεκδίκηση του 50% της επιδότησης του καπνού απαιτεί μεγαλύτερη υποστήριξη. Στην επιτροπή αγώνα συμμετέχουν οι Ε.Α.Σ. Αγρινίου-Ε.Α.Σ. Μεσολογγίου-Ε.Α.Σ. Ξηρομέρου-Ε.Α.Σ. Βόνιτσας και Ομάδες Καπνού.
Το 2003 όταν έγινε η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.), η τότε Ελληνική κυβέρνηση δεν φρόντισε να μην εξαιρεθούν από τη συζήτηση τα μεσογειακά προϊόντα, καπνός, λάδι, βαμβάκι και έτσι οι καπνοπαραγωγοί θα επιδοτούνται με την ενιαία ενίσχυση μέχρι το 2009. Ο αγώνας γίνεται να μην περικοπεί το 50% της ενίσχυσης μέχρι το 2013.
Στις 18-19 Νοέμβρη γίνεται στις Βρυξέλλες το συμβούλιο των υπουργών γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκεί οι 8 καπνοπαραγωγικές της χώρες, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ουγγαρία, με κοινή κατά πληροφορίες θέση, θα ζητήσουν την ενιαία ενίσχυση μέχρι το 2013.
Αναμένονται οι αποφάσεις, όποιες κι αν είναι όμως αυτές το πρόβλημα παραμένει. Τι γίνεται όμως τώρα με το συρρικνωμένο αγροτικό εισόδημα; η περιοχή μας στενάζει. Τι κάνουν οι αρμόδιοι σήμερα; Τι θα γίνει μετά το 2013;

Δημήτρης Ντόκας






Δεν υπάρχουν σχόλια: