«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου καταδικάζει τα περιστατικά βίας σε βάρος των ιατρών»

Αγρίνιο 03-11-2023

Αρ.πρωτ.: 1649

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου καταδικάζει τα περιστατικά βίας σε βάρος των ιατρών»

 

 Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, με αφορμή το περιστατικό βίας κατά εργαζομένων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Αγρινίου, εκφράζει την  συμπαράσταση και υποστήριξή του προς τους υπηρετούντες σ’ αυτό ιατρούς, καθώς και σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό. Το περιστατικό αυτό αποτελεί μια ακόμη προσθήκη στον μακρύ και συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο της βίας κατά των επαγγελματιών υγείας...

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την αξία της λειτουργίας  των υγειονομικών και την προσπάθειά τους για την υποστήριξη της υγείας των ασθενών, παρά τις γνωστές αντίξοες συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο ρόλος των ιατρών στη διατήρηση της υγείας μας είναι ουσιαστικός και ανεκτίμητος.

Οι λεκτικές, ψυχολογικές αλλά κυρίως σωματικές εκδηλώσεις βίας εκ μέρους ασθενών και των συνοδών τους, θα πρέπει στο εξής να αντιμετωπιστούν με τρόπο κεντρικό και οργανωμένο ώστε να μην φτάνουμε στο σημείο να έχουμε θύματα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου στηρίζει την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ να ζητήσει νομοθετική παρέμβαση εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ώστε να αντιμετωπιστεί με τρόπο αποδοτικό η βία κατά της λευκής μπλούζας και στην επικαιροποίηση προηγούμενων αιτημάτων και μέτρων αποτροπής περιστατικών βίας τα οποία επικεντρώνονται σε(προτάσεις Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου):

1. Κύριο στόχο αποτελεί η στελέχωση των υπηρεσιών υγείας με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, αριθμητικά ικανό να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες στους πολίτες, μειώνοντας δραστικά τους χρόνους αναμονής στα Επείγοντα Περιστατικά, χώρο στο οποίο εκδηλώνονται κυρίως τα περιστατικά βίας, αλλά και στις λίστες για χειρουργεία και άλλες ιατρικές πράξεις (πχ ακτινοθεραπείες).

2. Λειτουργία και στελέχωση των ΤΕΠ σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, ώστε να μη συνωστίζονται τακτικά και έκτακτα περιστατικά στον ίδιο χώρο και προκαλούνται συνθήκες ανεξέλεγκτης διαχείρισης.

3. Ανάληψη υποχρέωσης από την υπηρεσία να στραφεί εναντίον εκείνου που βιαιοπραγεί, κινητοποιώντας τις αστυνομικές αρχές και καταθέτοντας μήνυση για διατάραξη της υγειονομικής μονάδας, καθώς και αγωγή για σωματικές βλάβες και φθορές.

4. Είσοδος σε κλινικές και εργαστήρια με πληκτρολόγηση κωδικού σε πόρτες ασφαλείας.

5. Μπουτόν κινδύνου στα ΤΕΠ και τα φυλάκια εισόδου, το οποίο θα ειδοποιεί το πλησιέστερο αστυνομικό Τμήμα σε περίπτωση κινδύνου.

6. Στελέχωση επιπλέοντης φύλαξης των Νοσοκομείων καιμε ειδικάεκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο θα γνωρίζει τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του και θα μπορεί να επεμβαίνει σε παρόμοια περιστατικά και θα επανεκπαιδεύεται κατά τακτά διαστήματα.

 

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλους τους επαγγελματίες υγείας(ιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς, φύλακες κτλ) που έχουν πέσει θύματα βίας και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ασφάλεια και την ευημερία τους.

Καταδικάζουμε έντονα αυτή την πράξη βίας και καλούμε τις αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον. Καλούμε επίσης το κοινό να σέβεται το έργο των επαγγελματιών υγείας και να κατανοεί τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται.

 

 

 

ΟΧΙ ΒΙΑ ΣΤΙΣ ΛΕΥΚΕΣ ΜΠΛΟΥΖΕΣ!

ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΥΝ!

 

 

 

 

                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο  ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                             ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ                                ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΡΩΣΣΑΣ