«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρει... η ΔΑΚΕ!

Ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρει... η ΔΑΚΕ!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα ο κλάδος μας δέχεται μια άνευ προηγούμενου επίθεση από την κυβέρνηση της ΝΔ-προεξάρχοντος του Υπουργού Παιδείας- και από τα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια της, για το «έγκλημα» που διέπραξε να εκφράσει μαζί με χιλιάδες λαού και τους μαθητές μας την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό, να απαιτήσει να σταματήσει η σφαγή που διεξάγεται στη Γάζα και η εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτήν.

Θρυαλλίδα αποτέλεσε η ομόφωνη απόφαση της Ομοσπονδίας να συμμετέχουμε τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου μαζί με τους φοιτητές, τους γονείς και τους μαθητές σε πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης.

Η επίθεση αυτή, πέρα από τη χυδαιότητά της, χτυπάει την καρδιά του ρόλου του εκπαιδευτικού μέσα στο σχολείο και την κοινωνία...

Ο κ. Πιερρακάκης θέλει να μας πείσει ότι ο εκπαιδευτικός δεν έχει δικαίωμα να διαφωνεί με την κυβέρνηση, να συζητά με τους μαθητές κατά τη διάρκεια του μαθήματος γιατί τους «ποδηγετεί», να μην ξεχωρίζει θύτες και θύματα σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως π.χ. ένας πόλεμος.

Την καλύτερη απάντηση στην επίθεση αυτή την έδωσαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα που με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου συζήτησαν με τους μαθητές τους μπροστά στις σχολικές γιορτές, σύνδεσαν τα διαχρονικά μηνύματα του αγώνα εκείνης της εποχής με τα επίκαιρα κοινωνικά γεγονότα του σήμερα, όπως γνωρίζουν και έχουν την ικανότητα να το κάνουν τόσα χρόνια.

Θλιβερές εξαιρέσεις, μετρημένες στα δάχτυλα, αποτέλεσαν ορισμένοι διευθυντές που, για να δείξουν καλό πρόσωπο προς το Υπουργείο Παιδείας, έφτασαν στο σημείο να λογοκρίνουν ή και να ακυρώσουν σχολικές γιορτές, προσβάλλοντας έτσι τη μνήμη αυτών που βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, έδωσαν ακόμα και την ίδια τη ζωή τους την περίοδο της 7ετίας!!!

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές η παράταξη της ΔΑΚΕ επέλεξε για μια ακόμα φορά να γίνει το μακρύ χέρι της κυβέρνησης μες στον κλάδο. Μπλόκαρε οποιαδήποτε προσπάθεια έγινε για να απαντήσει η Ομοσπονδία στη χυδαία επίθεση του Υπουργού Παιδείας. Καταψήφισε όλες τις προτάσεις αγωνιστικών πρωτοβουλιών για το θέμα, κάλυψε πολιτικά τα φαινόμενα αυταρχισμού και λογοκρισίας στα σχολεία. Ψήφισε μαζί με τις ΣΥΝΕΚ ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για το Πολυτεχνείο, που ούτε λίγο ούτε πολύ παραχαράσσει το πραγματικό νόημα του ξεσηκωμού εκείνης της περιόδου. Φαίνεται ότι τα συνθήματα που «κοσμούσαν» τις πύλες του Πολυτεχνείου όπως «έξω αι ΗΠΑ», «έξω το ΝΑΤΟ» φέρνουν σε ορισμένους πραγματική αλλεργία!!!

Το πιο σουρεαλιστικό όμως είναι ότι η ΔΑΚΕ δεν βρήκε ούτε μια κουβέντα να πει για να καταγγείλει τον Υπουργό που καθύβρισε τον κλάδο για την απόφαση της ΟΛΜΕ. Επέλεξε όμως να βγάλει μια ανακοίνωση λίβελο, που με διάφορες χυδαιότητες και ψέματα, χρησιμοποιώντας όλα τα επιχειρήματα του Υπουργού Παιδείας και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, επιτέθηκε ακόμα και στο ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή δημόσια υποστήριξε την ΟΛΜΕ στην επίθεση που δέχθηκε από τον Υπουργό για τη συγκεκριμένη απόφαση που και η ίδια η ΔΑΚΕ ψήφισε!!

Με την ανακοίνωση της η ΔΑΚΕ υπερασπίστηκε το απαράδεκτο περιστατικό αφαίρεσης της σχολικής γιορτής του Πολυτεχνείου από συναδέλφους στο 1ο Λύκειο Καισαριανής, παρά τη θέση της τοπικής ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ που καταγγέλλουν ξεκάθαρα το γεγονός. Το άγχος τους να ξελασπώσουν τη κυβερνητική πολιτική και το Υπουργείο τούς έχει οδηγήσει σε έναν άνευ προηγουμένου αντιδραστικό κατήφορο.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ο κλάδος πρέπει να οργανώσει την αντίστασή του στις αναδιαρθρώσεις που αλλάζουν ριζικά το χαρακτήρα του σχολείου, τη δομή και το περιεχόμενο του. Διανύουμε μια περίοδο που η επιβολή αυτών των μέτρων γίνεται με τον πιο βίαιο τρόπο. Προμετωπίδα αυτής της επίθεσης είναι η εφαρμογή της «αξιολόγησης».

Σε αυτές τις συνθήκες ο κλάδος ενωμένος πρέπει να απαντήσει δυναμικά χωρίς ταλαντεύσεις και μισόλογα. Δίνουμε την μάχη με την Απεργία – Αποχή από την «ατομική αξιολόγηση» ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά, ενιαία συμμετέχουμε σε όλους τους Συλλόγους Διδασκόντων υλοποιώντας τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας και των Σωματείων ενάντια στην εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση.  

Είναι ξεκάθαρο ότι οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ όχι μόνο δεν μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση αλλά έχουν διαλέξει πλευρά, να υπηρετήσουν την κυβέρνηση κόντρα στα δικαιώματα του κλάδου.  Η κάθε παράταξη κρίνεται με βάση τη στάση που κρατάει σ’ αυτή την αντιπαράθεση, με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει πίσω.

Τώρα είναι ώρα να ισχυροποιηθούν οι ΕΛΜΕ, να αποτελέσουν το σπίτι του κάθε συναδέλφου, να γίνουν πραγματικοί οργανωτές της πάλης του κλάδου απέναντι στην αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Ν’ απαλλαγούν από κάθε λογής βαρίδια που λειτουργούν ανασταλτικά σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Στις εκλογές για νέα Διοικητικά Συμβούλια δίνουμε δύναμη στον αγώνα μας,
ενισχύουμε τις δυνάμεις της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στις ΕΛΜΕ!

Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2023

 

***

Εκλογές για νέο Δ.Σ. στον ΣΕΠΕ Χαλκιδικής

Σχετικά με την απόφαση των ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ για ηλεκτρονικές εκλογές

και τις μεθοδεύσεις με στόχο την παρεμπόδιση της δια ζώσης συμμετοχής.

 

Στις 30 Νοέμβρη 2023 πραγματοποιούνται στον ΣΕΠΕ Χαλκιδικής εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Συλλόγου. Οι εκλογές θα είναι, με απόφαση των παρατάξεων της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ, υβριδικές, ηλεκτρονικές και δια ζώσης. Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών καταψηφίσαμε την απόφαση του Δ.Σ. και επιμείναμε σε αποκλειστικά δια ζώσης εκλογές με μέτρα για την μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών.

Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει την αντίθεσή μας στη διεξαγωγή ηλεκτρονικών εκλογών. Πέρα από ζητήματα διαφάνειας, διασφάλισης της μυστικότητας της ψήφου, κλπ, θεωρούμε ότι συμβάλλουν καταλυτικά στην προσπάθεια να απονεκρωθούν τα Σωματεία και οι ζωντανές τους διαδικασίες, όπου ο εργαζόμενος θα μπορεί να ψηφίζει μακριά από κάθε συμμετοχή του στη ζωή του Σωματείου, μην έχοντας καμία επαφή, καμία ενημέρωση, κανένα διάλογο!

Οι συγκεκριμένες παρατάξεις (ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ) κάνουν ένα βήμα παραπάνω στην προσπάθεια να μπουν εμπόδια στις διαφανείς, ζωντανές διαδικασίες και προτείνουν να είναι διαχειρίστρια της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας η πρόεδρος του ΔΣ και υποψήφια στις εκλογές με την παράταξη της ΔΑΚΕ (!!). Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, με ανακοίνωση του Συλλόγου (χωρίς να έχει παρθεί απόφαση σε κάποιο ΔΣ ή ΓΣ, χωρίς να έχει γίνει οποιαδήποτε αναφορά), βάζουν επιπρόσθετα εμπόδια στις δια ζώσης διαδικασίες, αφού καλούν όσους επιθυμούν να ψηφίσουν δια ζώσης (και μόνο αυτούς), να ενημερώσουν το Σύλλογο Εκπαιδευτικών με προσωπική τους δήλωση 13 μέρες (!) πριν τις εκλογές. Πραγματικά έχουν ξεφύγει!!

Η απόφαση αυτή είναι παράτυπη, είναι κόντρα στο ίδιο το καταστατικό του Συλλόγου και δρα υπονομευτικά για τον κλάδο, αλλά και για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, επιχειρώντας να αποκλείσει τους εκπαιδευτικούς από τις ζωντανές διαδικασίες του Συλλόγου, την οργάνωση της πάλης, την υπεράσπιση του κλάδου και των σωματείων. Προχωράει ακόμα παραπέρα τις αντιδραστικές διατάξεις του ν. Χατζηδάκη.

ü Καλούμε το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Χαλκιδικής να προχωρήσει σε κανονικές, δια ζώσης εκλογές, όπως στην πλειοψηφία των ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ και σε κάθε περίπτωση να σταματήσουν να θέτουν εμπόδια στη δια ζώσης συμμετοχή.

ü Καλούμε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να τοποθετηθεί απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες διαδικασίες.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙ Ή ΟΧΙ.

Θεωρούμε ότι η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς είναι η μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στις δια ζώσης διαδικασίες και η αποφασιστική ενίσχυση του ψηφοδελτίου της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών.

Τώρα είναι η ώρα να αλλάξει η κατάσταση στο σωματείο, να δυναμώσει ο συλλογικός μας αγώνας ενάντια στην πολιτικής της οικονομικής μας εξαθλίωσης, της κατηγοριοποίησης των σχολείων μας, της απαξίωσης του παιδαγωγικού μας ρόλου.

ΔΥΝΑΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ!

18/11/2023