«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΘ Γ.Ν. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΑΠ: 35/5-11-2023

                                       ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΘ  ΓΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

·      ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΣΗΡΙΑΛ ΕΜΠΑΙΓΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ - 6ΗΣ ΥΠΕ - ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

·      ΜΕ ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΕ, ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ, ΥΠΕΡΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ, ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΥΡΥΘΜΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΘ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

    

1) Για να μην πάμε πιο πίσω, μετά το διορισμό της  νέας διευθύντριας της ΜΕΘ το Γενάρη του 2023, στο τμήμα υπηρετούσαν 3 ιατροί (η Διευθύντρια και 2 εντατικολόγοι) και 1 παθολόγος με θέση στο ΤΕΠ ο οποίος ολοκληρώνοντας εξειδίκευση στην εντατικολογία, μετακινήθηκε στη ΜΕΘ για ενίσχυση του τμήματος. Είχαμε ζητήσει ως ΕΙΝΝΑΑ τότε να...

προκηρυχθούν άμεσα οι 2 κενές οργανικές θέσεις εντατικολόγων (που θα έπρεπε ήδη να είχαν προκηρυχθεί),   προκειμένου να λειτουργήσει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις το τμήμα και να πληρεί τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας. Ζητούσαμε επιπλέον την ενίσχυση με νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό σύμφωνα με τα εκάστοτε αιτήματα που έκανε το ίδιο το τμήμα.

ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ!!

Το προσωπικό εργάζονταν με υπερεφημέρευση και εντατικοποίηση προκειμένου να ανταπεξέλθει  στις αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες ενός εξειδικευμένου τμήματος.

   2) Όταν στα τέλη Ιουλίου παραιτήθηκε η Διευθύντρια της ΜΕΘ, ζητήσαμε άμεσα προς όλες τις κατευθύνσεις  (υπουργείο, 6η ΥΠΕ, Διοίκηση ΓΝ Αγρινίου) να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην ξανακλείσει η Μονάδα. Πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη στην 6η ΥΠΕ τότε, όπου ο Διοικητής του Νοσοκομείου δεσμεύθηκε για ενίσχυση του τμήματος με νοσηλευτικό προσωπικό και ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ ότι θα ζητούσε την επείγουσα  προκήρυξη των 2 κενών θέσεων των ιατρών της ΜΕΘ, ώστε μετά το προγραμματισμένο κλείσιμο της μονάδας για την ετήσια απολύμανση, να έμπαινε ξανά σε λειτουργία από τέλη Σεπτεμβρίου υποτίθεται, προχωρώντας άμεσα τις προκηρύξεις.

Για το λόγο αυτό μάλιστα απαιτήσαμε ως ΕΙΝΝΑΑ να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των προκηρύξεων, με κατεπείγουσες διαδικασίες ώστε να έχουν ολοκληρωθεί  έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ!!

    3) Αρχές Σεπτέμβρη ο υφυπουργός Υγείας κ Θεμιστοκλέους από το βήμα της Βουλής δεσμεύθηκε ότι

 « η ΜΕΘ του ΓΝ Αγρινίου θα συνεχίσει να λειτουργεί, βούληση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυσή της και έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες εντολές στους αρμόδιους γι’αυτό». Αμέσως μετά πραγματοποιήσαμε 2 φορές  συνάντηση  με τον Διοικητή του Νοσοκομείου ζητώντας πλήρη ενημέρωση για το ποιες θα ήταν ακριβώς οι ενέργειες από τη Διοίκηση για την επαναλειτουργία της ΜΕΘ, αν προχώρησαν οι προκηρύξεις των ιατρών, ποιος θα ήταν επιστημονικά υπεύθυνος κλπ.

ΔΕ ΛΑΒΑΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!!

   4) Χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση, χωρίς κανένα συγκεκριμένο πλάνο, χωρίς κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα,  τον Οκτώβριο, στα πλαίσια της εργασίας και της εφημερίας των συναδέλφων, γίναμε γνώστες ότι επαναλειτουργεί η ΜΕΘ. Στο τμήμα πια υπηρετούν 2 συνάδελφοι εντατικολόγοι που υπερεφημερεύουν και θα συμπληρώνονται οι εφημερίες περίπου 10 ημερών, με συναδέλφους εντατικολόγους των ΜΕΘ των Νοσοκομείων των Ιωαννίνων, με εντέλλεσθε από το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ.  Σημειωτέον ότι ο συνάδελφος παθολόγος με θέση στο ΤΕΠ που είχε μετακινηθεί στη ΜΕΘ για ενίσχυση υπέβαλε και αυτός την παραίτησή του.

  ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ, ΤΑ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΑΝΕΥΘΥΝΟ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ»

 

Καλούμε άμεσα το Υπουργείο Υγείας να πάρει θέση και να δώσει εξηγήσεις: πρώτα στο λαό της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής και στο προσωπικό του Νοσοκομείου.

1.    Αλήθεια όταν έλεγε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η συνέχιση της λειτουργίας της ΜΕΘ και η ενίσχυσή της, εννοούσε τις μετακινήσεις με εντέλλεσθε των συναδέλφων εντατικολόγων από τα Ιωάννινα? Διαδικασία που θα συνεχιστεί και το Νοέμβριο? Αυτές ήταν οι εντολές που έδωσε στους αρμόδιους?

2.    Γιατί δεν προκηρύσσει άμεσα, με κατεπείγουσες διαδικασίες, ταυτόχρονα  τη θέση του Διευθυντή της ΜΕΘ και των 2 κενών οργανικών θέσεων των ιατρών?

3.    Ισχύει ή δεν ισχύει η εγκύκλιος του Υπουργείου ότι ο μικρότερος αριθμός ιατρών για την λειτουργία των ΜΕΘ με λιγότερες από 8 κλίνες είναι έξι (6) ιατροί? Ποιος έχει την ευθύνη γι’αυτό αν όχι το Υπουργείο?

4.    Θεωρεί το Υπουργείο το ίδιο ασφαλές να λειτουργεί μία ΜΕΘ χωρίς Διευθυντή εντατικολόγο, που είναι από το νόμο και επιστημονικά υπεύθυνος, μόλις με 2 μόνιμους εντατικολόγους σε υπερεφημέρευση και με μετακινήσεις συναδέλφων από άλλες ΜΕΘ για να συμπληρώνουν τις εφημερίες, συγκριτικά με το να είναι η ΜΕΘ του ΓΝ Αγρινίου πλήρως στελεχωμένη (5 οργανικές θέσεις)  με μόνιμο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και Διευθυντή εντατικολόγο όπως ορίζει ο νόμος?

Αν θεωρεί ότι είναι το ίδιο, να βγει και να το πει δημόσια και να το αποδείξει, ερχόμενο σε αντίθεση με τις ίδιες τις εγκυκλίους του αλλά και τις επιστημονικές προδιαγραφές και προϋποθέσεις που θέτει η Ελληνική Εταιρεία Εντατικολογίας.

 

 Καλούμε το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ να πάρει θέση και να δώσει εξηγήσεις:

     Διαβάζουμε στο με ΑΠ:64265/13-10-2023 έγγραφο της 6ης ΥΠΕ «Με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας της ΜΕΘ της Ν.Μ. Αγρινίου, από 1-11-2023, οι ιατροί του Π.Γ.Ν.Ι. θα καλύπτουν με 6 εφημερίες το μήνα και οι ιατροί του ΓΝ Ιωαννίνων «Χατζηκώστα» θα καλύπτουν με 4 εφημερίες τις επιτακτικές εφημεριακές ανάγκες της ΜΕΘ Αγρινίου στο πλαίσιο της προάσπισης και προστασίας του πληθυσμού. Απαραίτητη προϋπόθεση να καλύπτονται πρωτίστως οι εφημεριακές ανάγκες των φορέων τους»

1.    Αλήθεια από πού προκύπτει κατά το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ ότι διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της ΜΕΘ με τις μετακινήσεις και κατ’επέκταση η προάσπιση και προστασία του πληθυσμού? Επειδή θα υπάρχει εφημερεύων ιατρός?

2.    Τι θέση παίρνει ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ για το ότι η ΜΕΘ λειτουργεί χωρίς Διευθυντή εντατικολόγο και μόλις με 2 μόνιμους ιατρούς σε υπερεφημέρευση? Συνιστά αυτό εύρυθμη λειτουργία?

3.    Γιατί δεν εφαρμόζει την εγκύκλιο του Υπουργείου? Είχε εντολή από το Υπουργείο να λειτουργήσει με αυτούς του όρους η ΜΕΘ κι αν ναι, εξέφρασε αντιρρήσεις?

4.    Από πού προκύπτει ότι οι εφημεριακές ανάγκες κάλυψης από τους ιατρούς των Ιωαννίνων είναι επιτακτικές? Δεν είναι επιτακτικές, είναι οι προβλεπόμενες τακτικές ανάγκες εφημεριών των τελευταίων 10 ημερών του μήνα, που προκειμένου να τις καλύψει τις «βαφτίζει» επιτακτικές γιατί γνωρίζει ότι υπηρετούν 2 μόνιμοι ιατροί στη ΜΕΘ, αποδεχόμενος φυσικά την υπερεφημέρευση των τελευταίων.

5.    Γιατί δεν ενημέρωσε ποτέ για το τι έγινε  το αίτημα που δήλωσε δημόσια ότι έκανε στο Υπουργείο από τέλη Ιουλίου, για την επείγουσα προκήρυξη των 2 μόνιμων κενών θέσεων στη ΜΕΘ, που ακόμη περιμένουμε να προκηρυχθούν? Για πόσο διάστημα και με τι συγκεκριμένο πλάνο και χρονοδιάγραμμα θα λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο η Μονάδα?

 

Αν για το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ η εύρυθμη λειτουργία ενός τμήματος ώστε να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς, εξαντλείται στις υποχρεωτικές μετακινήσεις με εντέλλεσθε των ιατρών ώστε να καλύπτονται οι εφημερίες και να υπάρχει μια διαθέσιμη ιατρική μπλούζα, τότε ποιο το νόημα της ύπαρξης των τμημάτων, τα οργανογράμματα, η ύπαρξη του Διευθυντή και επιστημονικά υπεύθυνου, οι οργανικές θέσεις μόνιμου ιατρικού δυναμικού, η ύπαρξη θεραπόντων, το θεραπευτικό πλάνο του κάθε ασθενούς κλπ κλπ? Όλα αυτά πάνε περίπατο δηλαδη? Πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε στην ΜΕΘ, ένα εξειδικευμένο τμήμα, με σύνθετο εξοπλισμό και αυξημένες απαιτήσεις.

 

 Καλούμε τη Διοίκηση του ΓΝ Αγρινίου να πάρει θέση και να δώσει εξηγήσεις:

Σε όλες τις συναντήσεις που είχε αντιπροσωπεία της ΕΙΝΝΑΑ με το Διοικητή του Νοσοκομείου, η μόνιμη απάντηση ουσιαστικά ήταν ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για το τι θα γίνει.

1.    Συμφωνεί με τη λειτουργία της ΜΕΘ χωρίς Διευθυντή εντατικολόγο, που να είναι διορισμένος εδώ στο Νοσοκομείο κι όχι εξ’ αποστάσεως, και με 2 μόνιμους ιατρούς σε υπερεφημέρευση?

2.    Συμφωνεί με το συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας της ΜΕΘ και με τις μετακινήσεις των συναδέλφων από τα Ιωάννινα ώστε να καλύπτονται οι εφημερίες?

3.    Πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας της ΜΕΘ? Αν ο κ Διοικητής θεωρεί ότι πληρούνται, να βγει και αυτός να το πει δημόσια και να το τεκμηριώσει. Αν δεν πληρούνται όμως οι προϋποθέσεις, τότε πρέπει να μας πει σε τι ενέργειες προέβη, γιατί όλες τις φορές που του ζητήσαμε ενημέρωση ήταν «αδιάβαστος» 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ – 6Η ΥΠΕ – ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΟΓΟΙ. ΕΙΧΑΝ, ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΘ, ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ

 

Τους Προειδοποιούμε: Να μην τολμήσουν να μετακυλήσουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για οτιδήποτε αδόκητο μπορεί να συμβεί δυνητικά, στο ιατρικό και λοιπό προσωπικό που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Να μην αρχίσουν πάλι τα παραμύθια ότι δεν υπάρχει ζήτηση, δεν υπάρχουν ιατροί κλπ, Τους διαψεύδει η πραγματικότητα διότι όπου αναγκάστηκαν και προκήρυξαν μαζικά μόνιμες θέσεις υπήρξε ενδιαφέρον.

                                         ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

·      Άμεσα το Υπουργείο να προχωρήσει στην ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων της ΜΕΘ (2 θέσεις) και του Διευθυντή, με κατεπείγουσες διαδικασίες, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα-προθεσμίες που θα είναι σε όλους γνωστές. Σε συνεννόηση με την 6η ΥΠΕ και τη Διοίκηση του ΓΝΑ να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες ενημέρωσης για εκδήλωση ενδιαφέροντος

·      Να διασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας της ΜΕΘ με βάση τις επιστημονικές, ιατρικές και λοιπές προδιαγραφές που απαιτούνται.

·      Να σταματήσουν τα εντέλλεσθε και οι μετακινήσεις που έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας σε όλη την 6η ΥΠΕ. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη λογική του «πάμε κι όπου βγει», «καλύτερα να έχω σε λειτουργία τη ΜΕΘ έστω και με αυτό τον τρόπο από το να μη λειτουργεί καθόλου.».

Συμφωνούμε με την ανακοίνωση και τις ενέργειες των συναδέλφων της ΕΙΝΗ και της ΟΕΝΓΕ.

Διεκδικούμε το απόλυτα ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: Τη λειτουργία της ΜΕΘ όπως και όλων των άλλων τμημάτων, που δικαιούμαστε και μας αξίζει, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης και της τεχνολογίας το 2023.

Γιατί για εμάς οι ζωές μας μετράνε, γιατί η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Θα επανέλθουμε…  

 

                                           Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος                                                                         Η Γραμματέας
Αραβανής Μάκης                                                                Πατρινού Βάνα