«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

"Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών" Γιατί εμείς «Θέλουμε να λεγόμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ»…. ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

Γιατί εμείς «Θέλουμε να λεγόμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ»….

Άρθρο της Μαρίας Γιαννάκη, δασκάλας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Χανίων

 Ως αντισημιστιστές είχε το θράσος ο Υπουργός Παιδείας να κατηγορήσει την ΟΛΜΕ και τους συναδέλφους που συμμετείχαν στη μεγαλειώδη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και τον αγώνα του για ελευθερία, για πατρίδα. Να μας κατηγορήσει τελικά όλους τους εκπαιδευτικούς που αυτές τις μέρες μαζί με τον υπόλοιπο λαό πλημμυρίζουμε τους δρόμους, απαιτώντας να σταματήσει η σφαγή, να απεμπλακεί η χώρα μας από το μακελειό.

 Ποιους τόλμησε να “λερώσει” με τα λόγια του; Αυτούς που...

τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από την κρίση κι έπειτα κρατάνε τα σχολεία όρθια, ανταποκρίνονται στον παιδαγωγικό τους ρόλο, αγκαλιάζουν όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές, χωρίς καμία στήριξη από τα υπουργεία Παιδείας.

Κατηγορεί εμάς για αντισημιτισμό που αφιερώνουμε ώρες ολόκληρες μέσα στην τάξη για να διδάξουμε την αδελφοσύνη των λαών, την ειρήνη, την αλληλεγγύη. Που δίνουμε μάχη για το δικαίωμα στη μόρφωση της Ελίρα από την Αλβανία, του Καϊσάρ από τη Συρία, της Σαμάν από την Ουκρανία, του Νικολάι από τη Βουλγαρία, με κλειστά τα τμήματα υποδοχής, με εκπαιδευτικούς ΖΕΠ να φτάνουν στα σχολειά μας ακόμα και τον Μάη, με χιλιάδες προσφυγόπουλα αποκλεισμένα από την εκπαίδευση.

Σε εμάς που διδάσκουμε τις θηριωδίες των ναζί απέναντι σε αγωνιστές, απέναντι στους αντάρτες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ με το γνωστό αφήγημα περί “τρομοκρατίας”, απέναντι στους εβραίους και το φρικιαστικό ολοκαύτωμα, πρόσφατα απέναντι σε εργάτες και μετανάστες από τα τάγματα εφόδου της χρυσής αυγής, με σκοπό να μη βρίσκουν έδαφος στη συνείδηση της νέας γενιάς αντιλήψεις ρατσισμού, μισαλλοδοξίας, να κάνουμε πράξη το “ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ”.

 Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ και η πλειοψηφία της Βουλής χειροκροτούσε τους φασίστες του Αζόφ, που η δίκη της Χρυσής Αυγής σέρνεται εδώ και 8 χρόνια, που το πολιτικό τους σύστημα αναζητούσε μια σοβαρή Χρυσή Αυγή ή όπως αλλιώς μετονομάζεται με το πέρασμα των χρόνων. Που στηρίζουν μέσα στην ΕΕ την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τους μεγάλους λαϊκούς αγώνες που “από τη λάσπη ξεκόλλησαν της Ιστορίας τη ρόδα” με τον φασισμό, την μπόχα του και τη βαρβαρότητα που έζησε στο πετσί του και ο ελληνικός λαός.

“Ε, κάπου όπα!”, που λέει και η νέα γενιά. Αν ψάχνει ο κύριος Υπουργός για αντισημιτιστές, καλύτερα να κοιτάξει στα έδρανα που μοιράζεται το κόμμα του με τα κόμματα που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια και έθρεψαν το αυγό του φιδιού, γέμισαν τη χώρα με βάσεις του θανάτου, έδωσαν και δίνουν γη και ύδωρ στους φονιάδες των λαών εδώ και πολλά χρόνια.

 Εμείς, από τη μεριά μας, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να απαντήσουμε στις μεγάλες αγωνίες και ερωτήματα  των μαθητών μας για τον πόλεμο και την ειρήνη, για την αδικία και την αλληλεγγύη, γιατί σε αυτούς και μόνο σε αυτούς λογοδοτούμε!

 Γιατί έχουμε χρέος και ευθύνη, με επιστημονικά εργαλεία, να εφοδιάσουμε τη νέα γενιά με τα διδάγματα της ιστορίας μας για τις ανεξάντλητες δυνάμεις, την αποφασιστικότητα, το πείσμα που γεννά σε έναν λαό ο οργανωμένος, αποφασιστικός αγώνας για τη λευτεριά. Ο αγώνας απέναντι στο τέρας του φασισμού και όσων το εξέθρεψαν, ο αγώνας απέναντι στους ισχυρούς αυτού του κόσμου που προκειμένου να βγουν κερδισμένοι στα παζάρια τους, δε διστάζουν να δολοφονούν γυναίκες και παιδιά, να αφανίζουν ολόκληρους λαούς.

 Το ζήσαμε άλλωστε και εδώ στον τόπο μας. Τα διδάσκουμε στα σχολειά μας. Αποτελεί φάρο και οδηγό ο αγώνας και του χανιώτικου λαού. Μας το θυμίζουν η Κάντανος, το Κοντομαρί, οι αγωνιστές της μάχης της Κρήτης, οι φυλακισμένοι του Ιτζεδίν, ο Μαριακάκης, ο Καλαφατάκης και ο Κορναράκης από τους εκτελεσμένους της Καισαριανής.

 Η νεολαία και αυτού του τόπου είναι μπολιασμένη από την ιστορία της. Ξέρει καλά πως όταν ένα κράτος και οι σύμμαχοί του καταχτούν, δολοφονούν και ένας λαός αντιστέκεται, πάντα είμαστε στο πλευρό του λαού. Δίνουμε το χέρι, εκφράζουμε πλατιά την αλληλεγγύη μας, αγωνιζόμαστε για τη λευτεριά και την ειρήνη.

 Με αυτές τις αξίες θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μέσα στις τάξεις, θα αναλάβουμε την παιδαγωγική μας ευθύνη, χέρι χέρι με τους μαθητές μας και τους γονείς τους, γιατί εμείς “Θέλουμε να λεγόμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ!”.

 Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά μας και μπροστά στο μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα του σωματείου μας. Με το κεφάλι ψηλά οργανώνουμε τη δράση για τα παιδιά της Παλαιστίνης μέσα στις τάξεις και στις 12 του Νοέμβρη στολίζουμε με τα έργα των μαθητών την πλατεία της Αγοράς, βουλιάζουμε κυριολεκτικά τα Χανιά, μετατρέπουμε την οργή από τις δηλώσεις του κ. Πιερρακάκη σε δύναμη αγώνα, δονούμε την πόλη απαιτώντας να κλείσει η βάση του θανάτου στη Σούδα, να σταματήσει η σφαγή στην Παλαιστίνη, να απεμπλακεί η χώρα μας από το έγκλημα!

 Ξέρουμε ότι αυτό τους φοβίζει….να αντηχεί το «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» από τα χείλη όλων των λαών και ιδιαίτερα από τη νεολαία. Πάμε λοιπόν, ακόμα πιο πολλοί να τους κάνουμε να τρέμουν!

 Μαρία Γιαννάκη, δασκάλα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Χανίων

 

***

ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

 

Άρθρο της Σίσσυ Πολυκάρπου, μέλους του ΔΣ της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, γενικού γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΟΘ

        Ένας νεαρός Παλαιστίνιος υψώνει την παλαιστινιακή μαζί με την ελληνική σημαία στο Σύνταγμα και κατηγορείται πως «διαταράσσει τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους με ξένο κράτος». Ένας Υπουργός Παιδείας κατηγορεί «για αντισημιτισμό» τους εκπαιδευτικούς που στέκονται στο πλάι του δοκιμαζόμενου παλαιστινιακού λαού. Δεν πρόκειται για την υπόθεση βιβλίου φαντασίας, αλλά για δυο γεγονότα που συνδέονται με τις μαζικές κινητοποιήσεις στις 5 και 6 Νοέμβρη, για να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα. Η βιομηχανία fake news και παραπληροφόρησης δεν κατάφεραν να σβήσουν την ιστορική αλήθεια και το δίκιο του παλαιστινιακού λαού. Οι απειλές, οι απαγορεύσεις και η καταστολή δεν κατάφεραν να σταματήσουν εκατομμύρια λαού σε όλον τον κόσμο, που διαδηλώνει για ειρήνη, δικαιοσύνη, λευτεριά στην Παλαιστίνη!

            Οι δηλώσεις του Υπουργού, κ. Πιερρακάκη, δε μας τρομάζουν. Μας εξοργίζουν και μας προσβάλλουν, γιατί είναι ανιστόρητες, επικίνδυνες και αντιστρέφουν την αλήθεια. Προσβάλλουν την ιστορική μας μνήμη, τα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού, που στο όνομά τους θέλουν να αθωώσουν το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ. Αλήθεια, με ποιο δικαίωμα, ο Υπουργός, μας βάζει στο ίδιο τσουβάλι με τους θύτες, υπερασπιζόμενος τάχα τα θύματα; Οι εκπαιδευτικοί που υπερασπίζονται τα παιδιά της Παλαιστίνης είναι οι ίδιοι που τιμούν τα παιδιά του Άουσβιτς, μεταδίδουν στους μαθητές τους την ιστορική αλήθεια και προσπαθούν με κάθε μέσο να τους θωρακίσουν απέναντι στο δηλητήριο του ναζισμού, του φασισμού και του ρατσισμού.

            Είναι πολύ επικίνδυνη και ανυπόστατη η ταύτιση όσων υπερασπίζονται τον παλαιστινιακό λαό με τους αντισημίτες! Υπάρχουν πολλοί εβραίοι σε όλον τον κόσμο που διαμαρτύρονται για το έγκλημα του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων. Ακόμα και μέσα στο Ισραήλ υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών που διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης. Η κυβέρνηση Νετανιάχου βάφει τα χέρια της με το αίμα αθώων ανθρώπων, δολοφονεί παιδιά, αμάχους, γιατρούς, δημοσιογράφους, καταστρέφει νοσοκομεία, σχολεία και εκκλησίες! Αυτό το έγκλημα δεν μπορούμε να το αποσιωπήσουμε! Κι ας απορούν οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι «πώς είναι δυνατό να θεωρούν το Ισραήλ οι εκπαιδευτικοί επιτιθέμενο κράτος!» Δεν τους τα είπαν καλά. Δεν το θεωρούμε, αλλά είναι κράτος – καταχτητής, κράτος – τρομοκράτης, κράτος – δολοφόνος!

            Οι εκπαιδευτικοί που κατηγορεί ο Υπουργός για «τυφλό φανατισμό» και «ποδηγέτηση της ελεύθερης σκέψης των μαθητών» δίνουν πραγματική μάχη μέσα στις σχολικές αίθουσες, για να μην επικρατήσει ο ανορθολογισμός και η αντιεπιστημονικότητα που πολλές φορές διέπει ακόμα και τα σχολικά εγχειρίδια και τα προγράμματα σπουδών. Είναι οι ίδιοι που δεν ανέχονται φασίστες μέσα και έξω από τα σχολεία, που αγκαλιάζουν τα προσφυγόπουλα, που δίνουν μαθήματα αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ελευθερίας. Αυτή είναι η πραγματική μάχη κόντρα στον αντισημιτισμό, το ρατσισμό, το φασισμό. Για τον Υπουργό όμως, η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας, το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν κράτος δικό τους και να ζουν ελεύθεροι στην πατρίδα τους, είναι τυφλός φανατισμός.

            Ο αγώνας ενάντια στους φασίστες είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο, όπως στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου οι εκπαιδευτικοί πρωτοστάτησαν στην πάλη των μαθητών, των γονιών και των εργαζομένων, για να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά φασιστικές ομάδες σε σχολεία και γειτονιές. Με τα σωματεία τους, οι εκπαιδευτικοί, μαζί με το λαό των δυτικών συνοικιών της πόλης μας, εργατικά σωματεία και άλλους φορείς, προχώρησαν σε συλλαλητήρια και δράσεις μέσα στο σχολείο και τις γειτονιές, που έστειλαν τους φασίστες πίσω στις τρύπες τους. Τα κυβερνητικά στελέχη τότε, έλαμψαν δια της απουσίας τους, άφησαν απροστάτευτους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ή «χάιδευαν» τους φασίστες, κρατώντας «ίσες αποστάσεις» και «καταδικάζοντας τη βία από όπου και αν προέρχεται»(!) Οι δηλώσεις του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Κόπτση και της Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως έδιναν «αέρα στα πανιά» των φασιστών. Αυτόν τον αέρα έκοψαν οι εκπαιδευτικοί που κατηγορεί ο κ. Πιερρακάκης για «αντισημιτισμό»!

            Όσα λέει ο κ. Πιερρακάκης και τα διάφορα παπαγαλάκια των ΜΜΕ δε μας πτοούν. Οι ανιστόρητες δηλώσεις δεν μπορούν να αλλάξουν την Ιστορία. Η ιστορία αλλάζει με την πάλη των λαών. Το δίκιο του παλαιστινιακού λαού θα το βροντοφωνάζουμε, γιατί η αλληλεγγύη είναι το μοναδικό όπλο των λαών απέναντι στη βία των κατακτητών. Θα συνεχίσουμε τις δράσεις με τους μαθητές μας, για να μάθουν την αλήθεια για την Παλαιστίνη, για τις πραγματικές αιτίες του πολέμου, για να γιγαντωθεί η αντίσταση και να σταματήσει το συνεχιζόμενο έγκλημα στη Γάζα. Δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά στα χιλιάδες δολοφονημένα παιδιά, δεν εξισώνουμε το θύτη με το θύμα. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΩΣ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ!

 

Μέλος του ΔΣ της Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Γ. Γραμματέας της ΕΕ της ΕΔΟΘ