«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Ενημέρωση από το δήμο Αγρινίου

«Το θαυμαστό ταξίδι της Πρωτονιφάδας» στο Αγρίνιο

Mε χαρά σας ανακοινώνουμε την παρουσίαση του νέου βιβλίου της κ. Βησσαρίας Ζορμπά – Ραμμοπούλου και της κ. Μυρτώς Ραμμοπούλου: «Το θαυμαστό ταξίδι της Πρωτονιφάδας». Το  Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, στην Παλαιά Δημοτική Αγορά στις 7:15 μ.μ
Το βιβλίο θα προλογίσει η Παιδαγωγός – Υπεύθυνη τού παιδικού τμήματος της Παπαστρατείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
 
Πόσο μεγάλος είναι άραγε τούτος εδώ ο κόσμος και...

πόσους αμέτρητους κόσμους κρύβει μέσα του;
Πόσο απέραντος είναι ο ουρανός και τι μπορεί να συμβεί ένα βράδυ του χειμώνα, κρύο και σκοτεινό, στην πιο μακρινή άκρη του; Γιατί άραγε φυσάει ασταμάτητα ο κυρ-Βοριάς, γιατί χορεύει σαν τρελή η Βροχοσταγόνα;
Κάπως έτσι γεννιέται στον ουρανό μια μικρή, σχεδόν αόρατη Πρωτονιφάδα και στη γη το Θείο Βρέφος που όλοι καρτερούσαν. Πώς θα ‘ναι άραγε το ταξίδι της Πρωτονιφάδας απ’ τον ουρανό στη γη και πόση σημασία μπορεί να έχει για εμάς η συνάντησή τους;
Σαν ταξιδέψεις μαζί της, θα ανακαλύψεις πως τίποτα δε γίνεται χωρίς λόγο, κανένας δεν υπάρχει χωρίς σκοπό: ήλιος και φεγγάρι, αέρας και νερό, σύννεφα και σταγόνες, άστρα και αστραχτίδες,
άγγελοι, άνθρωποι και ζωντανά ζωγραφίζουν έναν κυκλικό χορό που αιώνες τώρα λέγεται… ζωή!
Συγγραφέας: Βησσαρία Ζορμπά – Ραμμοπούλου, Μυρτώ Ραμμοπούλου
Εικονογράφηση: Μαρία Νασοπούλου

Λίγα λόγια για τις Συγγραφείς
Η Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα, Αρχαιολογία στα Γιάννενα και μετεκπαιδεύτηκε στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Παν Ιωαννίνων. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master) στην Εκπαιδευτική Πολιτική («Η ίδρυση των Μουσικών Σχολείων στην Ελλάδα») από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, επίσης, εκπόνησε και υποστήριξε Διδακτορική Διατριβή με θέμα: «Στρατηγικές Γονεϊκής Επιλογής στην Ελληνική Δημόσια Εκπαίδευση».
Πεζά και ποιήματά της για παιδιά και ενηλίκους διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς: «Μελέαγρος, το Παλληκάρι και ο Κάπρος» (Εκδόσεις Ακρίτας), «Κάθε γωνιά και Αη-Βασίλης» (Εκδόσεις Ψυχογιός) – Έπαινος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2001, «Ο μικρός τυμπανιστής… των Εξαρχείων» (Εκδόσεις Ψυχογιός) – Έπαινος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2002, «Καλοκαιρινό μπουρίνι» (Κέδρος, 4η επανέκδοση 2014) – Α΄ Βραβείο Αστυνομικού μυθιστορήματος για παιδιά, από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2003, «Το Κρυμμένο Εργοστάσιο Παιχνιδιών» (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα) – Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2010. Συμμετείχε στη συλλογική έκδοση «Ανθολογία Διηγήματος» (Εκδόσεις Καστανιώτη) με το διήγημά της «Η Συνέντευξη», το οποίο βραβεύτηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος «Α. Σαμαράκης» το 2000. Για τη συγγραφή θεατρικών έργων για παιδιά έχει αποσπάσει Έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2003 για το έργο της «ΝΙΝΙΑΝ: Οι περιπέτειες ενός ευτυχισμένου Νάνου που έγινε δυστυχισμένος Γίγαντας» (θεατρικές παραστάσεις από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου) και Κρατικό Βραβείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2004 για το έργο της «Ιβάν… ο Τρυφερός».
Άλλα έργα της είναι: «Το Μυστήριο της Μυρτιάς» (Εκδόσεις Ακρίτας 2009), «Με την Πορφύρα και το Χρωστήρα» (Πατάκης 2009), «Ο Κωστής και το θαύμα των Χριστουγέννων» (Ακρίτας), «Σελίδες ενός Έφηβου Χειμώνα» (Εκδόσεις Πατάκη – Βραχεία λίστα για Κρατικό Βραβείο το 2014), «Το Καλοκαίρι των Αβάρων» (Εκδόσεις Κέδρος 2016 – Βραχεία Λίστα του περ. «Αναγνώστης»). Εργάζεται ως Δ/ντρια Γ/σίου.
Η Μυρτώ Ραμμοπούλου γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Οι σπουδές της έχουν σχέση με τα οικονομικά και τη διοίκηση επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς). Ασχολήθηκε επίσης με τον κλασσικό χορό, το θέατρο και τη μουσική, γι’ αυτό και αποτελούσε μέλος της χορωδίας του Τμήματος Μουσικολογίας του ΕΚΠΑ και κατόπιν του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Από τα παιδικά της χρόνια αγαπούσε τη συγγραφή μικρών ιστοριών, σε σημείο που οι σχολικές της εκθέσεις να αποδεικνύονται λίγο πιο ευφάνταστες από ένα τυπικό «σκέφτομαι και γράφω». Σήμερα, συνεχίζει με τη δημοσίευση μικρών διηγηματικών αποτυπώσεων καθημερινών σκέψεων στο προσωπικό της ιστολόγιο, αρθρογραφεί σε μουσικά ηλεκτρονικά περιοδικά (webzines), συμμετέχει στη διοργάνωση φεστιβάλ, όπως στην Κεφαλονιά (Saristra Festival) και απολαμβάνει όσες περισσότερες συναυλίες μπορεί! «Το θαυμαστό ταξίδι της πρωτονιφάδας» είναι το πρώτο της παραμύθι.

 ΑΡΤΕΟΝ Εκδοτική // Βιβλιοπωλείο ΓΝΩΣΗ-Βετσόπουλος Δημοσθένης
www.e-arteon.gr

***

Εγκαίνια έκθεσης Γ. Κόρδη

Εγκαινιάστηκε  στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου η έκθεση του αγιογράφου Γιώργου Κόρδη με τίτλο: «Φως εκ Φωτός» η οποία θα διαρκέσει έως 31 Ιανουαρίου 2020.
Την έκθεση εγκαινίασε ηΑντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Παπαγεωργίου: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε στην ΔΠΑ έναν από τους πλέον  διαπρεπείς σύγχρονους αγιογράφους.Ο Γιώργος Κόρδης,έρχεται στο Αγρίνιο και συστήνεται στο κοινό της πόλης με 48 έργα της έκθεσης  «Φως εκ Φωτός».Μια σειρά από εμβληματικές δημιουργίες  που μας μυούν στην πρωτοποριακή και σύγχρονη οπτική της αγιογραφίας.
Ο καλλιτέχνης  καταφέρνει να συνδυάσει  τη μοντέρνα  με την παραδοσιακή δημιουργία,
έχοντας εντρυφήσει στην βυζαντινή ζωγραφική.Το αποτέλεσμα δημιουργεί μια εντελώς ξεχωριστή εικαστική ταυτότητα με τολμηρή και διεισδυτική προσέγγιση».


Στον  χαιρετισμό του ο καλλιτεχνικός δ/ντης της ΔΠΑ Χρήστος Γαρουφαλής μεταξύ άλλων τόνισε: «…Ο Γ. Κόρδης δημιουργεί χωρίς να αρνείται τη θεολογική σημαντική των εικόνων. Οι εικόνες του είναι ποτισμένες μέσα στη βυζαντινή παράδοση αλλά ταυτόχρονα είναι και αναγνωρίσιμες, διατηρούν τη δική τους ταυτότητα. Φέρει στοιχεία από την σύγχρονη τέχνη στην εκκλησιαστική εικονογραφική παράδοση, τα οποία όμως είναι συμβατά με αυτήν, μπορούν να αφομοιωθούν σε αυτήν, να την εμπλουτίσουν και να την ανανεώσουν.  Εγχείρημα δύσκολο, γιατί προϋποθέτει βαθιά γνώση του χαρακτήρα και της λειτουργίας της εκκλησιαστικής ζωγραφικής, γνώση του πλούτου της σύγχρονης τέχνης και σωστές επιλογές στοιχείων που μπορούν να λειτουργήσουν στην εικόνα..».

Ο Γιώργος Κόρδης αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση, αναφέρθηκε στη σημαντική διαδρομή της ΔΠΑ εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την παρουσίαση των έργων του στους χώρους της. Τόνισε την προσπάθειά του να μην μείνει στην αντιγραφή των αριστουργημάτων του παρελθόντος αλλά να προοδεύσει μέσα στη παράδοση παρουσιάζοντας έργα με δική τους ταυτότητα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα έργα του που φιλοτέχνησε με υπολογιστή-ταμπλέτα (tablet), μερικά από τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως 31 Ιανουαρίου 2020.
Ώρες επισκέψεων: Τρίτη – Σάββατο 10.00 – 13.30 & 18.00 – 20.30
Κυριακή 10.30 – 13.30,  Δευτέρα & αργίες κλειστά

Για ομαδικές επισκέψεις κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία.
Πληροφορίες:
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, Δημ. Βότση 2, Αγρίνιο,
τηλ. 26413 060419,  e-mail: pinakothiki@agrinio.gr,   www.dipinag.gr

                                                                                  ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ***
Καταναλώνουμε τοπικά τρεφόμαστε υγιεινά’

Ολοκληρώθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Παντάνασσας ο πρώτος κύκλος του προγράμματος του Δήμου Αγρινίου ‘Τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα - Ανάδειξη και αξιοποίηση’.
Η εκδήλωση με τίτλο «Φυτικός και ζωικός πλούτος της Τριχωνίδος» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό την Ένωση Αγρινίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυγμαίος ο Τριχώνιος.
Οι μαθητές του σχολείου ενημερώθηκαν από τους γεωπόνους του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής για τα τοπικά προϊόντα και την τεράστια διατροφική και οικονομική σημασία τους καθώς και για τη σπουδαιότητα των γεωργών ‘ως λειτουργών’ για την παραγωγή ποιοτικής και υγιεινής τροφής μέσα από το βίντεο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «η Γεωργία στην καρδιά της ζωής μας». Για την καλλιέργεια της ελιάς, μίλησε η διευθύντρια του εργοστασίου επεξεργασίας-τυποποίησης βρώσιμων ελαιών της Ένωσης Αγρινίου κ. Ακριβή Κούκη. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στις σωστή συλλογή της επιτραπέζιας ελιάς, στις τοπικές ποικιλίες, και στη σωστή συντήρηση. Ο δασολόγος κ. Ζήσης Χρυσικός ενημέρωσε τους μαθητές για την πανίδα και χλωρίδα της λίμνης Τριχωνίδας μέσα από τις φωτογραφίες του κ. Γ. Τσούνη καθώς και για τους διατροφικούς θησαυρούς της και τη σημασία της σωστής διαχείρισης.
Το πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου ’Καταναλώνουμε τοπικά τρεφόμαστε υγιεινά’ του έτους 2019 περιλάμβανε επιμορφωτικά σεμινάρια και άλλες δράσεις σχετικά με τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα (επιτραπέζια ελιά, ελαιόλαδο, μέλι, εσπεριδοειδή, όσπρια, κηπευτικά, κάστανο,  ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί κλπ) .
Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε μαθητές σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των ΔΕ: Αγρινίου, Παναιτωλικού, Στράτου, Παραβόλας, Θεστιέων, Αρακύνθου καθώς και σε καλλιεργητές του Δημοτικού Λαχανόκηπου και παραγωγούς του Δήμου με τις κάτωθι επιμέρους θεματολογίες: Βιολογική και ολοκληρωμένη καλλιέργεια κηπευτικών’, ‘Η καλλιέργεια της καστανιάς και οι εχθροί της’ , ‘Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά’.
Οι ενημερώσεις περιλάμβαναν επιστημονικές διαλέξεις, ενημερώσεις για τη διατροφική αξία των τοπικών προϊόντων, βιωματικές δράσεις, επίδειξη οργανοληπτικής αξιολόγησης ελαιολάδου, εκπαιδεύσεις στη γεωργική πρακτική από γεωπόνους, διατροφολόγους, τοπικούς επιχειρηματίες, διατροφολόγους και εκπαιδευτικούς.
Τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της παραγωγής μικρής κλίμακας η οποία διαφυλάττει τοπικές παραδοσιακές τεχνικές και πρακτικές, τεχνογνωσία, εξοπλισμό και συνήθειες, νοοτροπίες και τρόπους έκφρασης, μιας παράδοσης που πρέπει να μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά καθώς αποτελεί  βασικό στοιχείο της ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών και μοχλό ανάπτυξης.
Οι ενημερωτικές συναντήσεις θα συνεχιστούν το 2020, τόσο σε σχολικές μονάδες όσο και σε τοπικές κοινότητες, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα που θα καταρτίσει το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου και σύμφωνα με την έγκριση υλοποίησής του από το Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του ΥΠΠΕΘ. 

***

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

 Με πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε και της UNISEF, η 11η Δεκεμβρίου, έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, ημερομηνία που συμπίπτει με την ίδρυση της UNISEF (11-12-1946 Απόφαση της Γενικής συνέλευσης του Ο.Η.Ε.).
   Ο εορτασμός αυτός αντικατοπτρίζει τη σημασία που η Διεθνής Κοινότητα αποδίδει στα παιδιά όλου του κόσμου, καθώς και την ανησυχία της σχετικά με την κατάστασή τους.
    Από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. υιοθετήθηκε η Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, στις 20 Νοεμβρίου 1989 και κυρώθηκε από τη χώρα μας με το Νόμο 2101/1992(Φ.Ε.Κ. 192/Α/92), ημέρα όπου έχει ανακηρυχθεί και ως παγκόσμια ημέρα προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού.
     Η σύμβαση αυτή κατοχυρώνει βασικές αρχές και δεσμεύει τις Κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπαθειές τους για μια φιλική για το παιδί κοινωνία. Αναγνωρίζει οτι όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις έχουν δικαιώματα όπως και οι ενηλίκες. Εξαιτίας της φύσης τους όμως, έχουν και επιπλέον δικαιώματα, καθώς χρειάζονται ειδική φροντίδα και προετοιμασία για να ανατραφούν μέσα σε πνεύμα ειρήνης, αξιοπρέπειας, ανοχής, ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγυής, ώστε να προετοιμαστούν πλήρως για να ζήσουν μια ατομική ζωή στην κοινωνία.
    
 Στο Δήμο Αγρινίου βάση αυτού του νομοθετικού  πλαισίου, συστάθηκε και λειτουργεί  η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων, αποτελούμενη από κοινωνικούς λειτουργούς της  Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας.
   Σκοπός της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων (Ο.Π.Α) είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης – παραμέλησης των ανηλίκων με συνεχείς επισκέψεις, συμβουλευτική στήριξη, παραπομπή σε άλλες υπηρεσίες ή απομάκρυνση των παιδιών όταν αυτό απαιτείται.

 Πραγματοποιεί παρεμβάσεις όταν:

  • Δέχεται σχετική ειδοποίηση από την Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας(Ε.Κ.Κ.Α).
  • Δέχεται καταγγελία έστω και ανώνυμη για κακοποίηση-παραμέληση, ανηλίκου στα όρια του Δήμου Αγρινίου.
  • Λαμβάνει Εισαγγελική Εντολή για τη διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας.

                 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε:                      


Στη Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας Δήμου Αγρινίου - Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων, 2641363541 και στο 2641363457 (ανώνυμα ή επώνυμα).


Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

                         ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ