«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επισκέφθηκε σήμερα την Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επισκέφθηκε σήμερα (13-11-2015) στις 14:00, την έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, όπου...
μίλησε στους Αξιωματικούς και τους βαθμοφόρους της Υπηρεσίας.

Tο βίντεο της ομιλίας υπάρχει στο link:


Ακολουθεί το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας:

“Καλησπέρα και συγνώμη γιατί την άλλη φορά σοβαροί λόγοι υπηρεσιακοί με ανάγκασαν να αναβάλλω την επίσκεψη. Για δέκα λεπτά εγώ σας θέλω, γιατί ό,τι έχω να πω δεν το λέω με λόγους μακροσκελείς. Νομίζω ότι συνεννοούμαστε μεταξύ μας με λίγα λόγια και με σταράτες κουβέντες.

Καταρχάς, συγχαρητήρια για τη χθεσινή  αντιμετώπιση της κατάστασης, η οποία έγινε με ψυχραιμία, με επαγγελματικό τρόπο, με σύνεση, χωρίς διάθεση άσκοπης αντιπαράθεσης με τους διαδηλωτές, όπως έτσι πρέπει να γίνονται τα πράγματα.

Παρακολούθησα από κοντά, γιατί ήμουν κάτω στο κέντρο, το πως ενεργήσατε. Επομένως κάτι ξέρω κι εγώ από τακτική, κάτι ξέρω κι εγώ από κινήσεις. Νομίζω ότι όλα πήγαν καλά. Από κει και πέρα ξέρω λίγο-πολύ το μικρό διάστημα που είμαι στο Υπουργείο τα προβλήματα, τα ξέραμε και από πριν. Τα ξέρει όλος ο κόσμος. Αλλά και πολλά από αυτά είναι και προβλήματα δικά μου, που αφορούν την μικρή μισθοδοσία, τους μικρούς μισθούς, την ταλαιπωρία και το πώς μένετε ώρες μέσα σε αυτά τα λεωφορεία -απορία. Χωρίς να κάνετε τίποτα. Ξέρω τι σημαίνει στατική.

Ήρθα να σας δω, πρώτον για να σας πω συγχαρητήρια, δεύτερον  για να σας πω τι κάνουμε στη συνέχεια και τρίτον για να σας πω που το πάμε.

Καταρχάς, οι ενέργειες  που θα γίνουν και στην επόμενη κρίσιμη μέρα, δηλαδή την Τρίτη 17 Νοέμβρη, θα γίνουν σύμφωνα με τις εντολές που θα πάρετε από την Ηγεσία σας και λίγο πολύ με την πρακτική  που εφαρμόστηκε χθες. Που σημαίνει, όχι συγκρουσιακή διάθεση, πειθαρχημένη αντίληψη και όχι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, έτσι ώστε να περάσει, η κοινωνία, ο ελληνικός λαός που διαδηλώνει για συγκεκριμένους λόγους -που θα μπορούσαμε να διαδηλώνουμε κι εμείς- να διαδηλώσει χωρίς κανένα πρόβλημα και εμείς να κάνουμε την δουλειά μας: που σημαίνει να αποτρέψουμε βίαιες ενέργειες, να αποτρέψουμε σπασίματα, να αποτρέψουμε τραυματισμούς και να αποτρέψουμε και βεβήλωση χώρων, γιατί το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη έχει και μία συμβολική, ιερή σημασία, πέρα από τα μάρμαρα και τα σκαλιά.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι είσαστε κι εσείς εργαζόμενοι, όπως είναι εργαζόμενος κι ο κόσμος απέξω, ότι είσαστε νέοι άνθρωποι κι εσείς, όπως και είναι κι αυτοί που είναι απέναντί σας και η όλη προσπάθεια που κάνουμε, Πολιτική Ηγεσία, Ηγεσία της Αστυνομίας και όλοι εσείς οι υπόλοιποι, είναι να δημιουργήσουμε ένα ήπιο κλίμα, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Ηπιο κλίμα έτσι  -ζητάω πολλά θα μου πείτε, αλλά αυτό είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή.

Γιατί αν η κρίση δεν άγγιξε μόνο τις τσέπες μας, η κρίση δεν άγγιξε μόνο τα οικονομικά, άγγιξε κάθε πλευρά της κοινωνίας μας και υπάρχει ο κίνδυνος - από ό, τι φαίνεται μάλλον τον ξεπερνάμε αλλά υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη- μαζί με την οικονομική κρίση να υπάρξουν και τεράστια συμπτώματα που έχουν σχέση με τις υπόλοιπες πλευρές της ζωής μας, δηλαδή θέματα σεβασμού απέναντι στις Αρχές, θέματα σεβασμού απέναντι στην Πολιτεία, θέματα σεβασμού απέναντι στην ξένη περιουσία, στον άλλο άνθρωπο, στον συμπολίτη μας.

Άρα τι πρέπει εμείς να διασφαλίσουμε; Την εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι μας, -πολίτες είμαστε και εμείς- και να εδραιώσουμε και την εμπιστοσύνη την δική μας απέναντι στον πολίτη. Εάν το πετύχουμε αυτό αυτή την κρίσιμη περίοδο, να είσαστε σίγουροι ότι στο επόμενο διάστημα δεν θα έχετε πολλή δουλειά και μακάρι να μην έχετε πολλή δουλειά, εννοώ δουλειά, συγκρουσιακή δουλειά, έτσι;

Γιατί θα γίνονται οι διαμαρτυρίες μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, χωρίς να υπάρχουν συγκρούσεις και νομίζω αυτή είναι η επιδίωξη όλων μας. Ας γίνονται διαδηλώσεις. Πάντα θα γίνονται. Ας γίνονται διαμαρτυρίες. Πάντα θα γίνονται, γιατί τα προβλήματα πάντα θα υπάρχουν. Πλην όμως, όχι συγκρουσιακή διάθεση.
Υλοποιήθηκε αυτό χθες, δεν έγιναν συγκρούσεις εκεί που δεν χρειαζόταν. Όχι προκλήσεις, όχι προσβολές. Και ένα άλλο στοιχείο. Δεν είμαστε εμείς, δεν είσαστε εσείς ίδιοι με τον παραβάτη, δηλαδή ο παραβάτης, αυτός που παραβαίνει τον νόμο, μπορεί να κάνει ενέργειες, μπορεί να πετάει πέτρες, μπορεί να πετάει μολότοφ, δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει, εμείς δεν είμαστε ίδιοι να του πετάξουμε κι εμείς μολότοφ, να του πετάξουμε κι εμείς πέτρες. Εμείς είμαστε εκφραστές του νόμου και της τάξης.  Άρα ποια είναι η διαφορά μας; Ότι εμείς δουλεύουμε με κανόνες κι αυτός δουλεύει, θα έπρεπε να δουλεύει, με κανόνες και με νόμο, τους παραβαίνει όμως. Δεν είμαστε ίδιοι.

Επομένως, εμείς πρέπει να έχουμε πειθαρχία. Η πειθαρχία δεν είναι κακό πράγμα, δεν αφορά μόνο το Στρατό η πειθαρχία, όπως μερικοί σκέφτονται. Ότι ήρθε αυτός, είναι πρώην στρατιωτικός, άρα θα μας μιλάει για πειθαρχία. Πειθαρχία έχουμε και στην οικογένειά μας, έχουμε και στη ζωή μας κι αυτή τη στιγμή εδώ με πειθαρχημένο τρόπο καθόσαστε και ακούτε και χρειάζεται πειθαρχία, γιατί αλλιώς  δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Πειθαρχία έχετε στον ανώτερό σας. Νομίζω αυτά τα πράγματα ίσως είναι περιττά, γιατί παλιοί αστυνομικοί είσαστε όλοι. Παλιοί. Τέλος πάντων, έχετε εμπειρία και άρα, τα καταλαβαίνετε.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση της βίας. Η βία από πλευρά της έννομης τάξης, εννοώ. Η βία είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Γιατί εάν γίνει ο κανόνας, προκαλεί και από την άλλη μεριά βία και τέλος ξέρετε ότι δεν υπάρχει. Επομένως και για να μη λέω πολλά λόγια. Τι σκεφτόμαστε: Σκεφτόμαστε αυτό που σας είπα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ήπιου κλίματος, που θα βοηθήσει στη συνέχεια στο σεβασμό του ενός απέναντι στον άλλο. Του πολίτη απέναντι στην Αστυνομία, του αστυνομικού απέναντι στον πολίτη, για να ρίξουμε το βάρος εκεί που πρέπει.

Όχι στην καταστολή, αλλά στην κοινή αστυνόμευση, που εξυπηρετεί άμεσα τον πολίτη. Δεν μπορεί να λέμε αστυνομία ίσον καταστολή, ίσον βίαιες ενέργειες. Μα δε χρειάζονται βίαιες ενέργειες όταν αντιμετωπίζουμε βίαιες καταστάσεις; Σε κάποια φάση πιθανόν να χρειαστούν, αλλά δεν μπορεί να είναι ο κανόνας, όπως σας είπα.

Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα ήπιο κλίμα, αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος, έτσι ώστε να καταλαγιάσουν λίγο οι αντιδράσεις και το μεγαλύτερο βάρος της Αστυνομίας, οι προτεραιότητες της Αστυνομίας, να πάνε εκεί που κανονικά θα έπρεπε να είναι: στα ναρκωτικά, στο τζόγο, στη διαφθορά, στην κοινή αστυνόμευση, που παίρνει ο άλλος και καταγγέλλει μια ληστεία, μια κλοπή και πρέπει η Αστυνομία να είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει γρήγορα αυτή την κατάσταση, αλλιώς χάνεται η εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στην Αστυνομία. Γιατί η εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στην Αστυνομία δεν εδραιώνεται μόνο με την καταστολή. Η καταστολή θα είναι η εξαίρεση, θα είναι το τελευταίο μέτρο.

Θα δούμε μετά την 17 Νοέμβρη και ίσως μετά τις 6 Δεκέμβρη τι μπορούμε να κάνουμε, γιατί προσωπικά προβληματίζομαι για τα πολλά λεωφορεία που είναι σκόρπια μέσα στην Αθήνα και καθόσαστε ώρες ατέλειωτες, το λέω σαν παρατηρητής έτσι, δεν έχω κάνει ακόμα συζητήσεις. Προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχουν λίγα τμήματα απέξω και αρκετές εφεδρείες από πίσω. Η στρατιωτική μου αντίληψη αυτό με βοηθάει. Όταν δεν είναι συγκεκριμένη η απειλή ή ο κίνδυνος, κρατάς περισσότερες εφεδρείες και έχεις λίγες δυνάμεις μπροστά. Όταν είναι άμεσος ο κίνδυνος και η απειλή, έχεις περισσότερες δυνάμεις μπροστά. Είναι κοινή λογική, δεν είναι κανένα σπουδαίο στρατηγικό σχέδιο.
Και κάτι τελευταίο, που με «γαργαλάει» η γλώσσα.

Μη γίνονται κάποιοι δημοσιογράφοι χωρίς λόγο ή μην εξυπηρετούν δημοσιογράφους χωρίς λόγο, γιατί κάποιοι δημοσιογράφοι εκμεταλλεύονται αυτές τις συνεργασίες για άλλους σκοπούς. Αφήστε τα Γραφεία Τύπου της Αστυνομίας να κάνουν αυτά τη δουλειά τους και μην μπλέκεστε στα πόδια τους.

Θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι για τη χθεσινή σας συνετή, πειθαρχημένη ενέργεια. Δεν πρόκειται να ανεχτώ καταστάσεις, όπου κάποιος κάνει ό,τι θέλει από μόνος του. Αυτά είναι κατανοητά και τα ξέρετε. Η Ηγεσία σας δεν θα τα ανεχτεί πρώτα-πρώτα. Θα σας ευχαριστήσω λοιπόν, για τη χθεσινή σας ενέργεια. Καλό κουράγιο για την επόμενη περίοδο και ό,τι μπορούμε από την πλευρά μας θα κάνουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο, έτσι, στο μέτρο του δυνατού, για να μειώσουμε τη μεγάλη καταπόνηση, την οποία υφίσταστε, ώρες μέσα σε αυτά τα λεωφορεία των ΜΑΤ και να δούμε τι μπορεί να γίνει.
 Σας ευχαριστώ και πάλι και καλή συνέχεια”.

***

Τελετές ορκωμοσίας πρωτοετών Δοκίμων Υπαστυνόμων και Δοκίμων Αστυφυλάκων στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και στα Τμήματα Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου και Κομοτηνής

Στις τελετές παραβρέθηκε η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα (13-11-2015), παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, οι τελετές ορκωμοσίας των πρωτοετών Δοκίμων Υπαστυνόμων και Δοκίμων Αστυφυλάκων, στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και στα Τμήματα Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου και Κομοτηνής, αντίστοιχα.

Τελετή ορκωμοσίας πρωτοετών Δοκίμων Υπαστυνόμων

Εβδομήντα πέντε (75) πρωτοετείς Δόκιμοι Υπαστυνόμοι, εκπαιδευτικής περιόδου 2015-16, ορκίστηκαν σήμερα το πρωί, ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή και του  Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, στις Αχαρνές.

Στην τελετή πάρεστη ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος, ενώ χοροστάτησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης - Υποστράτηγος ε.α. Νεκτάριος Κιούλος.

Παρέστησαν επίσης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων Προσώπων και Ευπαθών Στόχων Υποστράτηγος Φώτιος Νικητάκης, η Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας Υποστράτηγος Σταματίνα Μίζη, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Υποστράτηγος Δημήτριος Παπαπαναγιώτου, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής, Υποστράτηγος Γεώργιος Κωτσάκης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος Δημήτριος Δήμου και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού, Υποστράτηγος Ηλίας Μαλεβίτης.

Επιπλέον, παραβρέθηκαν Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθηγητές της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και οι συγγενείς και οικείοι των πρωτοετών Δοκίμων Υπαστυνόμων.

Αφού οι πρωτοετείς Δόκιμοι Υπαστυνόμοι έδωσαν τον νενομισμένο όρκο ο Διοικητής της Σχολής Αξιωματικών, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Χουζούρης ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή και ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Κύριε Αρχηγέ της Ελληνικής Αστυνομίας,
Κύριε Διοικητά της Σχολής,
Κύριοι Αξιωματικοί,
Εκπρόσωποι διαφόρων θεσμών,
Αγαπητοί Υπαστυνόμοι,
Αγαπητοί  γονείς που παρευρίσκεστε εδώ και είναι συγκινητικό, ειλικρινά, για κάθε γονιό και το λέω γιατί όταν ορκίστηκα στην περιοχή Αθηνών, επειδή ήμουν από πολύ μακριά δεν ήρθαν οι γονείς μου και ζήλευα τα παιδιά που ήταν οι γονείς τους εκεί.

Είναι συγκινητική αυτή η στιγμή για κάθε γονιό, να βλέπει το πρόσωπο του παιδιού του, την προσπάθειά του, να ακολουθήσει μια ανοδική πορεία στην ζωή του.

Αγαπητές νέες και νέοι,

είναι σταθμός κάθε φορά στη ζωή, όταν κανείς έχει ξεκινήσει μια πορεία και ανεβαίνει σταθερά τα σκαλοπάτια της. Έτσι και εσείς σήμερα ξεκινήσατε μια πορεία επίπονη που ήθελε κόπο, που θέλει και στη συνέχεια κόπο και προσπάθειες. Αυτή είναι και η ομορφιά της ζωής, αγαπητές και αγαπητοί Υπαστυνόμοι. Αυτή είναι η πεμπτουσία της ζωής. Να προσπαθεί κανείς, να επιμένει και να εξελίσσεται θετικά. Οπλιστείτε λοιπόν με υπομονή και επιμονή. Οι άνθρωποι που οπλίζονται με υπομονή και επιμονή και αξιοποιούν τη δύναμη της θέλησης είναι βέβαιο ότι μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους.

Είστε σε ένα πολύ ευαίσθητο και νευραλγικό τομέα της δημόσιας ζωής. Η αγάπη για την Πατρίδα, ο καλώς εννοούμενος πατριωτισμός, που σέβεται και τον πατριωτισμό των άλλων, συμβάλει στην ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων και των λαών. Και εμείς είμαστε ένας λαός που σεβαστήκαμε πάντοτε το δικαίωμα και των άλλων να συνυπάρχουν, αλλά υπερασπιστήκαμε και με πάθος και με πείσμα το δικαίωμα ύπαρξης του λαού μας.

Ορκίζεστε σε μια δύσκολη περίοδο για την Πατρίδα, την οποία κατανοείτε και κατανοούμε. Οφείλω όμως να σας διαβεβαιώσω ότι η σημερινή Πολιτική Ηγεσία θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και όλες τις δυνατότητες που έχει, ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ανθρώπων που υπηρετούν τον πολύ ουσιαστικό ρόλο της αστυνόμευσης της χώρας.

Θέλουμε πραγματικά μια Αστυνομία που θα υπακούει στο Σύνταγμα και τους Νόμους του κράτους. Θα σέβεται τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού. Θέλουμε λοιπόν μία Αστυνομία που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος κι αυτό είναι σαφές και αποφασιστικό.

Θέλουμε μία Αστυνομία που θα αποκαθιστά καθημερινά τη σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη. Δεν θέλουμε μία λογική καταστολής. Θέλουμε μία σχέση αλληλοαποδοχής, γιατί αυτή πληροί την πραγματική σχέση που πρέπει να διέπει τη σχέση της αστυνομικής Αρχής και της κοινωνίας. Έτσι οικοδομούμε μία καλύτερη κοινωνία που θα μάθει και θα πρέπει να ξέρει ότι πρέπει να σέβεται την αστυνομική Αρχή, αλλά και η αστυνομική Αρχή να ξέρει και να σέβεται την αξιοπρέπεια του πολίτη. Μέσα από μία τέτοια σχέση νομίζω ότι υπηρετούμε πραγματικά τον τόπο και την Πατρίδα.

Θέλω λοιπόν να σας πω ότι η διαχείριση της εξουσίας είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα για όλους και για σας και για μας τους πολιτικούς και για κάθε θεσμό που διαχειρίζεται κάθε μορφή εξουσίας. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να αντέχεις τους πειρασμούς της εξουσίας, γιατί μέσα από αυτή την αντοχή εμπεδώνεις ένα αίσθημα σεβασμού στον διπλανό σου, στον πολίτη, στον συνάδερφό σου.

Θέλω να σας ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου καλή πρόοδο. Το μέλλον για κάθε άνθρωπο που ξεκινάει μία προσπάθεια, όπως εσείς, είναι δικό του σε πολύ μεγάλο βαθμό, αρκεί να αντλήσει από μέσα του τις δυνάμεις που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος , να οπλιστεί με το πυρακτωμένο πείσμα που πρέπει να διαθέτετε ως νέοι άνθρωποι για να διεκδικήσετε αυτό που σας ανήκει, αυτό που πιστεύετε ότι σας ανήκει και ως εξέλιξη μέσα στο Σώμα και ως οικογενειάρχες αύριο και ως πολίτες μέσα στην κοινωνία.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην εξέλιξη σας. Την Διοίκηση της Σχολής, όλους τους εκπαιδευτές, θέλω να ευχαριστήσω προκαταβολικά όλους τους καθηγητές και τους εκπαιδευτές που θα συνεχίσουν να σας προσφέρουν υπηρεσίες. Θέλω να σας καλέσω και να σας παρακαλέσω να αξιοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα που σας παρέχει η Πατρίδα, να γίνετε ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Ξέρετε, αυτό που η αρχαία σκέψη  εμπέδωσε, το «γηράσκω αεί διδασκόμενος» είναι μια πολύ διαχρονικά ισχυρή θέση και άποψη, που μπορεί να είναι για τον καθένα μας χρήσιμη.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω και πάλι να σας ευχηθώ προσωπική και οικογενειακή υγεία, καλή πρόοδο και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε κάποια στιγμή, όταν θα τελειώσουνε οι υπόλοιπες σπουδές, για να χαρούμε όλοι μαζί μια όμορφη, ουσιαστική και χρήσιμη για τον τόπο και για την Πατρίδα εξέλιξη».

Μετά το πέρας της τελετής ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν των επισήμων και λοιπών προσκεκλημένων, καθώς και των πρωτοετών Δοκίμων Υπαστυνόμων και των συγγενών και των οικείων τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας είναι ισότιμη με τις Σχολές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Χώρας και τις αντίστοιχες Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων δυνάμεων. Η φοίτηση των Δοκίμων Υπαστυνόμων στη Σχολή διαρκεί οκτώ (8) εξάμηνα και χωρίζεται σε τέσσερα (4) εκπαιδευτικά έτη.

Η εισαγωγή των σπουδαστών στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας από το έτος 1995 πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία των Γενικών εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την πρόσβαση των κατόχων απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αποστολή της Σχολής είναι η σύγχρονη, επιστημονική, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των Δοκίμων Υπαστυνόμων, η οποία αποβλέπει στην άρτια επαγγελματική κατάρτιση, τη γενική μόρφωση και την κατάλληλη σωματική και ψυχική προετοιμασία των εκπαιδευομένων, με στόχο τη μεγιστοποίηση της προσφοράς αυτών στην Πολιτεία και στο κοινωνικό σύνολο.

Τελετή ορκωμοσίας Δοκίμων Αστυφυλάκων
Τον προβλεπόμενο όρκο έδωσαν τετρακόσιοι ενενήντα πέντε (495) Δόκιμοι Αστυφύλακες 1ης εκπαιδευτικής περιόδου, εκπαιδευτικής σειράς 2015-2017, στις έδρες των Τμημάτων Δοκίμων Αστυφυλάκων (Τ.Δ.Α.) Διδυμοτείχου και Κομοτηνής.
Στην τελετή, που έλαβε χώρα στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής (έδρα της Σχολής Αστυφυλάκων) κατά την οποία ορκίστηκαν (296) Δόκιμοι Αστυφύλακες, παρέστη ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτριος Αναγνωστάκης, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Εμμανουήλ Κατριαδάκη και το Διοικητή της Σχολής Αστυφυλάκων, Αστυνομικό Διευθυντή Γεώργιο Καλαϊτζή.
Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.
Την τελετή τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι Βουλευτές Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά, ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών,  Ιωάννης Σταυρίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, Παναγιώτης Χαραλαμπίδης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Κομοτηναίων Αντιδήμαρχος Νίκος Πολιτειάδης, ο Υποδιοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Υποστράτηγος Σπυρίδων Δαβιτίδης, ο Διοικητής της 29ης ΤΑΞΠΖ Ταξίαρχος Σωτήριος Κουντουράς, ο Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Αρχιπύραρχος Σωτήριος Τερζούδης, ο εκπρόσωπος του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής & Διοικητή της XXI ΤΘΤ Συνταγματάρχης Ιωάννης Μπόγδος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Γκράνας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ευάγγελος Γκίκας, ο Διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης & Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδος, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Διονύσιος Κούγκας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής, Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Παπάζογλου, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και άλλων φορέων Ελληνικής Αστυνομίας και της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών και συγγενείς και φίλοι των ορκισθέντων πρωτοετών δοκίμων Αστυφυλάκων, συνολικά πέραν των χιλίων ατόμων.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτριος Αναγνωστάκης συνεχάρη προσωπικά τους ορκισθέντες πρωτοετείς δοκίμους Αστυφύλακες, δηλώνοντας ότι νιώθει υπερήφανος γι’ αυτούς και ότι υπηρετούν ένα άξιο Σώμα.
Στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, ορκίστηκαν (199) Δόκιμοι Αστυφύλακες και χοροστάτησε ο  Σεβασμιότατος Μητροπολίτης  Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ.  Δαμασκηνός.
Στην τελετή παρέστη ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Δημήτριος Σοφιός, συνοδευόμενος από το Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Ταξίαρχο Νικόλαο Μενεξίδη.
Παρευρέθηκαν επίσης, ο Βουλευτής Ν. Έβρου και  επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αναστάσιος Δημοσχάκης, η βουλευτής Ν. Έβρου  Αναστασία (Νατάσα) Γκαρά, ο Βουλευτής Ν. Εβρου Γεώργιος  Καΐσας και ο Βουλευτής Ν. Εβρου Δημήτριος Ρίζος, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους  του Δήμου Διδυμοτείχου και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Εβρου Δημήτριος Πέτροβιτς, συνοδευόμενος από την Περιφερειακή Σύμβουλο Νόρα Μοσχοφίδου-Βλάχου, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλειος Μαυρίδης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γεώργιο Καραγιάννη, ο Διοικητής της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, ο Διευθυντής  της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας,  Αστυνομικός Διευθυντής Πασχάλης Συριτούδης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι δικαστικών και πολιτικών αρχών, προϊστάμενοι Δημοσίων Υπηρεσιών νομού Έβρου, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων προσωπικού  Ελληνικής Αστυνομίας, Αξιωματικοί Στρατού, Αεροπορίας, Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, διδακτικό προσωπικό, γονείς και συγγενείς  των ορκιζόμενων Δοκίμων Αστυφυλάκων.
Κατά την τελετή αναγνώσθηκαν οι Ημερήσιες Διαταγές των Διοικητών των Τ.Δ.Α. Κομοτηνής και Διδυμοτείχου, με τις οποίες, μεταξύ άλλων, τους συνεχάρησαν για την επιτυχία και την επιλογή τους.

Η Σχολή Αστυφυλάκων της  Ελληνικής Αστυνομίας ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις και παρέχει ισότιμη εκπαίδευση και χορηγεί ισότιμα πτυχία, προς εκείνα που χορηγούνται από τα αντίστοιχου επιπέδου εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Έχει ως αποστολή την εκπαίδευση των Δοκίμων Αστυφυλάκων και αποβλέπει στην άρτια επαγγελματική κατάρτιση και την κατάλληλη σωματική και ψυχική προετοιμασία των εκπαιδευομένων, ώστε να καταστούν ικανοί Αστυνομικοί και ανακριτικοί υπάλληλοι.