«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Χρήστος Φλώρος - Η φυγή…

«Στις 5 Οκτώβρη 1944 στις 5 το πρωί, μια παρέα 6 νέων τα περισσότερα και μεγαλύτερα ήταν δεκαεφτάχρονα παιδιά, απ’ το Καινούργιο δώσανε ραντεβού να φύγουν για την Αθήνα.
Το ραντεβού δόθηκε μπροστά στο μαγαζί του Γιώργου Φλωρόπουλου (Τελώνη).
Αυτοί ήταν ο Χρήστος Α. Φλώρος, ο Νίκος Π. Καραθάνος, ο Γιάννης Δ. Ντόκας, ο Αποστόλης Χ. Αρβανίτης, ο Λεωνίδας Γ. Λαμπροκωστόπουλος και ο Χρήστος Ν. Ασημάκης.
Στο ραντεβού τελικά βρέθηκαν...
οι δύο πρώτοι ο Χρήστος Α. Φλώρος και ο Νίκος Π. Καραθάνος. Ξεκίνησαν με τα πόδια, πέρασαν με το καράβι την «Καλυδώνα» στην Αχαΐα και βρέθηκαν στα Βαλιμίτικα στο Αίγιο. Εκεί δούλεψαν τέσσερις μέρες (σκάλισαν αμπέλι) και συνέχισαν με τα πόδια για Αθήνα. Τελικά μετά από δέκα μέρες πεζοπορία έφτασαν στον προορισμό τους…
Η φυγή τους ήταν προσχεδιασμένη και κρυφά απ’ τις οικογένειες τους, γιατί σύμφωνα πάντα με την μαρτυρία του Χρήστου Α. Φλώρου, λίγες μέρες πριν ο Χρήστος Α. Φλώρος και ο Αποστόλης Χ. Αρβανίτης, που είχε στην κατοχή του μια Ιταλική χειροβομβίδα, πήγαν για ψάρεμα στη Λίμνη Τριχωνίδα με τη βάρκα του Αρβανίτη. Εκεί έριξαν τη χειροβομβίδα και σκότωσαν αρκετά ψάρια (κεφαλόπουλα) τα πούλησαν και πήραν 400 δραχμές. Τα χρήματα αυτά τα έδωσε ο Αποστόλης Χ. Αρβανίτης στον Χρήστο Α. Φλώρο για τα έξοδα του ταξιδιού…»
(Μαρτυρία του Χρήστου Φλώρου που μου την κατέθεσε στο Καινούργιο στις 21 Αυγούστου 2015).

ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ: Ο Χρήστος Α. Φλώρος και ο Νίκος Π. Καραθάνος κατέληξαν στην Αθήνα δούλεψαν μαζί…μετά από κάποιο χρονικό διάστημα οι δρόμοι τους χώρισαν.
Ο Νίκος Π. Καραθάνος παρέμεινε στην Αθήνα, ο Χρήστος Α. Φλώρος νυμφεύτηκε και έφυγε για την Αμερική! Κατέληξε στη Βοστόνη εκεί που ζει μέχρι σήμερα!

Ο Χρήστος Α. Φλώρος, αδερφικός φίλος του πατέρα μου, είναι ο μόνος σήμερα εν ζωή απ’ την παρέα της... «Φυγής»!
Η νοσταλγία του να βρεθεί στο χωριό μας, το Καινούργιο Τριχωνίδας και τους ανθρώπους μας… κάθε δυο τρία καλοκαίρια τον φέρνει στην Ελλάδα.
Ήταν κι αυτό το καλοκαίρι εδώ… στο Καινούργιο όπου μου κατέθεσε τη μαρτυρία του για τη «Φυγή» με την επιθυμία του να τη δημοσιεύσω.

Ψηλά στην Κυρα-Βγένα*

Να ’μουν ψηλά στο διάσελο
Ψηλά στην Κυρά-Βγένα
Ν’ αγνάντευα τον Όλυμπο
Με τις ψηλές ραχούλες
Και να ’βλεπα και σένανε
Αγάπη μου να ’ρχόσουν
Στο άλογο καβάλα
Να πότιζες το άλογο
Στις κρύες τις βρυσούλες
Και ύστερα να ’ρχόσουνα
ξανά στην Κυρά- Βγένα
Να περνάγαμε φίνα και ωραία.

Στίχοι: Χρήστος Φλώρος

* (Αυτούς τους στίχους, που έγραψε ο Χρήστος Φλώρος, μου τους υπαγόρευσε ο ίδιος απ’ το τηλέφωνο, απ’ τη Βοστόνη της Αμερικής, σήμερα Δευτέρα 30 Νοέμβρη 2015 στις 9:28μ.μ. ώρα Ελλάδας)!

Να ’σαι πάντα καλά Μπάρμπα Χρήστο… σε σκεφτόμαστε και σε περιμένουμε το καλοκαίρι στο Καινούργιο!
Καλή Αντάμωση

Δημήτρης Ντόκας