«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Παρουσίαση του Ημερολογίου 2016 της Εταιρείας Συγγραφέων με τίτλο «Φεγγάρι»

Στο Ευγενίδειο Πλανητάριο παρουσιάζει εφέτος, την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00, η Εταιρεία Συγγραφέων το ημερολόγιό της για το 2016 με θέμα το φεγγάρι, προσκαλώντας τους αναγνώστες σε μια περιπλάνηση μέχρι τη σκοτεινή πλευρά της σελήνης και τα φωτεινά φεγγάρια της γραφής...

99 ποιητές/ποιήτριες και πεζογράφοι, μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων, συμμετέχουν με κείμενά τους στη συγκεκριμένη έκδοση, στην οποία περιλαμβάνονται επίσης εμβληματικά ποιήματα απόντων –πλην, λαμπρών– μελών της Ε.Σ: του Εγγονόπουλου, του Ελύτη, του Σαχτούρη, του Παπαδίτσα και του Δενέγρη. Το εξώφυλλο έχει φιλοτεχνηθεί από τον συγγραφέα και εικαστικό, μέλος της Ε.Σ., Γιώργο Ρωμανό.

Όπως επισημαίνει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Πρόεδρος της Ε.Σ., Δημήτρης Καλοκύρης, «23 χρόνια η Εταιρεία Συγγραφέων εκδίδει θεματικά ημερολόγια με τη συμπαράσταση πολλών εκδοτικών οίκων. Φέτος, σε συνεργασία (για τρίτη φορά) με τις Εκδόσεις Πατάκη, παρουσιάζουμε ένα ημερολόγιο που επιχειρεί να προσεγγίσει ένα πολυχρησιμοποιημένο (έως μπανάλ) –αλλά πάντα γοητευτικό– θέμα που έχει απασχολήσει τη λογοτεχνία από κτήσεως λόγου. “Λίγες οι νύχτες με φεγγάρι που μ’ αρέσουν”, λέει ο Σεφέρης. Σε πολλές γλώσσες το Φεγγάρι είναι γένους θηλυκού. Η γλώσσα μας διαθέτει δύο, τουλάχιστον, λέξεις (όπως και για άλλες βασικές έννοιες: έρως-αγάπη, ασήμι-άργυρος...) και δύο γένη. Ουδέτερο Φεγγάρι όταν περιγράφει ένα ουράνιο σώμα ή έναν καθρέφτη και γίνεται θηλυκή Σελήνη όταν γεμίζει ερωτισμό και μυθοπλασία».

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Ε.Σ. Δημήτρης Καλοκύρης, ενώ θα μιλήσει ο συγγραφέας και μέλος του Δ.Σ. Δημήτρης Χουλιαράκης, ο οποίος και επιμελήθηκε το ημερολόγιο.

Συγγραφείς, κείμενα των οποίων ανθολογούνται στο Ημερολόγιο, θα τα διαβάσουν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Πριν από την έναρξη της παρουσίασης, το κοινό θα παρακολουθήσει μια πεντάλεπτη ψηφιακή παράσταση θόλου με τίτλο «Voices of the Past».

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00, Ευγενίδειο Πλανητάριο (Πεντέλης 11, Παλαιό Φάληρο).

Χορηγοί της Εταιρείας Συγγραφέων είναι ο ΟΣΔΕΛ και τα Ιδρύματα Κώστα & Ελένης Ουράνη και Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών.

Εταιρεία Συγγραφέων: Κοδριγκτώνος 8, ΤΚ 112 57, Αθήνα, τηλ.: 210.8231890, www.authors.gr, info@authors.gr