«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτη για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ : Καθυστερήσεις στην πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης 
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Οργή και αγανάκτηση κυριαρχεί στο μεγαλύτερο ποσοστό των κτηνοτρόφων, γιατί παρά τις εξαγγελίες για την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης που δικαιούνται και έπρεπε να είχαν λάβει πριν μήνες, βρήκαν άδειους τους λογαριασμούς τους, δηλαδή δεν έλαβαν τίποτα. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις η αποζημίωση ήταν δραστικά μειωμένη σε σχέση με το ποσό που δικαιούνται και...
ελάμβαναν τις προηγούμενες χρονιές.
Χαρακτηριστικά στο Νομό Αργολίδας από τους 1500 περίπου δικαιούχους μόνο οι 620 είχαν στους λογαριασμούς τους όχι όσα δικαιούταν, το ίδιο ισχύει στις περισσότερες περιοχές. Αν και δεν προκύπτει στις περισσότερες περιπτώσεις ότι είχαν δώσει ελλιπή στοιχεία, ωστόσο τους ζητούν εκ νέου στοιχεία που έχουν ήδη καταθέσει (εκκαθαριστικό, μόνιμη κατοικία, Ε1 κλπ) ή τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης για το τι πρόσθετα δικαιολογητικά χρειάζονται. Αφού, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) ακόμα δεν έχουν ενημερωθεί και ταυτόχρονα ο αριθμός των δικαιούχων κτηνοτρόφων που ζητούν διευκρινήσεις είναι μεγάλος.
Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί και δεν θα υπήρχε ταλαιπωρία και καθυστέρηση, αν είχαν ειδοποιηθεί μερικές μέρες νωρίτερα, αφού έχουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους.
Επίσης σε εκκρεμότητα είναι πληρωμές εξισωτικής αποζημίωσης σε δικαιούχους προηγούμενων ετών λόγο λαθών, αν και θα μπορούσαν αυτά νε έχουν πληρωθεί για να αγοράσουν έγκαιρα και πιο φθηνά τις ζωοτροφές για το χειμώνα. Δεδομένου των οξυμένων προβλημάτων στην κτηνοτροφία (αύξηση κόστους παραγωγής, αύξηση ζωοτροφών κ.α.) των χαμηλών τιμών στο γάλα και των πολύμηνων καθυστερήσεων στις πληρωμές από το καρτέλ στο γάλα (γαλακτοβιομηχανίες) προς τους κτηνοτρόφους, η έλλειψη ρευστότητας και αδυναμίας των κτηνοτρόφων να εφοδιαστούν έγκαιρα με τις αναγκαίες ζωοτροφές για το χειμώνα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε οι κτηνοτρόφοι να πάρουν άμεσα όλα τα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης που δικαιούνται, τα οποία έπρεπε να είχαν  πάρει από τα τέλη του Μάρτη του 2012 και να μη μείνουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης της Κυβέρνησης στα λόγια, καθώς και να τους δοθούν όλα όσα τους οφείλονται από τα προηγούμενα χρόνια.
 
Ο βουλευτής
Νίκος Μωραΐτης