«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Σαν σήμερα…οι Γερμανοί σκότωσαν τα αδέρφια τον Γιώργο και τον Κώστα Κατσαβοχρήστο και τραυμάτισαν σοβαρά τον Πάνο Σιδέρη η (Σλιάχα)!

Ο Γιώργος (με το καπέλο) κι ο Κώστας Κατσαβοχρήστος
Σαν σήμερα…29 Ιούνη 1944 οι Γερμανοί καταχτητές έκαναν επιδρομή στο Καινούργιο Τριχωνίδας. Είχαν πληροφορίες ότι στην περιοχή Σιδερέικα, βόρια του χωριού, υπήρχε αντάρτικη ομάδα. Στα Σιδερέικα ήταν μια ομάδα του ΕΛΑΣ του Μήτσου Σιδέρη (του Καπετάν - Δεντρή). Με μια επιχείρηση εκκαθάρισης της περιοχής κατευθύνθηκαν προς τα κει. Όπως ήταν φυσικό οι κάτοικοι στη θέα των επιδρομέων Γερμανών έτρεχαν να κρυφτούν. Αυτό έκανε και μια ομάδα τριών έφηβων, τριών φίλων!
Ο 18χρονος Γιώργος Κατσαβοχρήστος, ο 17χρονος αδερφός του Κώστας Κατσαβοχρήστος και ο 17χρονος φίλος τους Πάνος Σιδέρης.
Οι Γερμανοί βλέποντάς τους από μακριά με τις διόπτρες, κατά τις υποθέσεις των ανθρώπων που μου εξιστόρησαν το γεγονός, τους νόμισαν για αντάρτες!
Φτάνοντας πιο κοντά, τους θέρισαν με ριπές πολυβόλων όπλων!
Όταν διαπίστωσαν ότι δεν ήταν αντάρτες, αλλά άοπλοι νέοι με κοντά παντελόνια, δεν τους έριξαν τις χαριστικές βολές όπως συνήθιζαν να κάνουν.
Ο Πάνος Σιδέρης (ο Σλιάχας)!
Εκεί σκοτώθηκαν τα δύο αδέρφια ο Γιώργος κι ο Κώστας Κατσαβοχρήστος και τραυματίστηκε σοβαρά ο Πάνος ο Σιδέρης, που έμεινε αναίσθητος στον τόπο της δολοφονίας. Όταν συνήλθε πέρα απ’ το σωματικό πόνο ένιωσε και τεράστιο ψυχικό, μετά από καιρό τα τραύματα του κορμιού του γιατρεύτηκαν, όμως καθώς όλοι εμείς οι Καινουργιώτες ξέρουμε, δεν γιατρεύτηκαν τα τραύματα της ψυχής του. Μέχρι και μετά από αρκετά χρόνια είχε σχεδόν σαλεμένα τα λογικά. Έπαιρνε 25χρονος άντρας πια ότι εύρισκε, ένα καλάμι, ένα ξύλο σαν όπλο …και έκανε πως πυροβολούσε!
Του είχε χαραχθεί εκείνη η σκηνή που τους πυροβόλησαν!
Μετά από χρόνια συνήλθε, δούλευε σκληρά, ένας θηριώδης άντρας με καρδιά μικρού παιδιού,  αλλά το έριξε στο ποτό. Ήταν αγαπητός σ’ όλο τον κόσμο και για τις ανεπανάληπτες ατάκες του στην αγορά του Καινούργιου. Ο Πάνος Σιδέρης (ο Σλιάχας)! Αυτό ήτανε το παρατσούκλι του. Έφυγε απ’ τη ζωή μετά από τροχαίο ατύχημα, τον χτύπησε δίκυκλη μηχανή, στην προσπάθειά του να διασχίσει τον Κεντρικό δρόμο του χωριού το 1981.
Χαραγμένη στη μνήμη κάθε Καινουργιώτη και η χαρακτηριστική κίνηση του Σλιάχα, μερικές φορές, ν’ ανοίγει το πουκάμισό του δείχνοντας την ουλή απ’ την παλιά πληγή που είχε στα στήθια του. Η αόρατη πληγή της ψυχής του ήταν ορατή μόνο σ’ εμάς που τον συμπονούσαμε και τον αγαπούσαμε αυτόν τον βασανισμένο άνθρωπο, αυτό… το ένα απ’ τα χιλιάδες θύματα της Γερμανικής κατοχής!   
  ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!

Δημήτρης Ντόκας