«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

«Στην εντατική η υγεία στο Αγρίνιο»

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Για «καθημερινό Γολγοθά» έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι του ΣΕΝΑ και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του Αγρινίου, που στις 10 το πρωί πραγματοποιήσαν τη Γενική τους συνέλευση στο προαύλιο του Νοσοκομείου.
Τα προβλήματα είναι πολλά και στο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα του Αγρινίου και τα περιέγραψαν αναλυτικά οι εργαζόμενοι στη σημερινή Γενική συνέλευση.
Στις ομιλίες έγινε λόγος για τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης όχι μόνο για τους εργαζομένους αλλά και για το ίδιο το νοσοκομείο, εξαιτίας βασικών ελλείψεων που αντιμετωπίζει! (ενώ η διοίκησή του στην τηλεόραση λέει ότι όλα είναι μια χαρά)! 
Τόσο  πρόεδρος των εργαζομένων κ. Μαχαλιώτης, όσο και ο πρόεδρος των γιατρών κ. Αγγελάκης, και ο εκπρόσωπος στη διοίκησης ιατρός Κώστας Γαλανόπουλος περιέγραψαν μια πολύ άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα,  όπως φαίνεται λείπουν ακόμη και τα βασικά μέσα από το νοσοκομείο. Το λόγο έλαβε και το μέλος του ΣΕΝΑ και δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου Κώστας Παπαθανασίου. 
Χαρακτηριστικά, έγιναν αναφορές για τους απλήρωτους γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και τις ελλείψεις σε βασικά υλικά και μέσα, όπως:
«Δεν μπορεί ο γιατρός και ο νοσηλευτής να πιάνει με γυμνά χέρια  τους ασθενείς και τις κάθε είδους εργαστηριακές εξετάσεις κ.λ.π..  Μας λένε ότι οι προμηθευτές κάνουν εμπάργκο, αφού είναι απλήρωτοι. Υπάρχουν Τμήματα που δεν έχουν βαμβάκι και οινόπνευμα. Πως θα λειτουργήσει ένα νοσοκομείο, όταν δεν υπάρχουν ούτε αυτά; Πρόκειται για κατάντια. Και με όλα αυτά, ο ασθενής ξεσπάει στο προσωπικό.», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελάκης. 
Ο πρόεδρος του ΣΕΝΑ Βαγ. Μαχαλιώτης, τόνισε:
…«Ο  αγώνας  για  διεκδικήσεις γίνεται  αγώνας  επιβίωσης  για  το  Νοσοκομείο μας. Ο  αγώνας  να  έρθει  προσωπικό  γίνεται  ξαφνικά  αγώνας  να  μην  φύγει  προσωπικό.  Ο  αγώνας  να  πληρωθούμε  τα  χρήματά  μας  για  τις  δεδουλευμένες  ώρες  μας  γίνεται  ξαφνικά  αγώνας  να  βρεθούν  τα  χρήματα  και  οι  απαραίτητες  πιστώσεις  για  να  πληρωθούμε

 
Ο  αγώνας  για  καλύτερο  Νοσοκομείο  με  καλές υπηρεσίες  υγείας  για τους  συνανθρώπους  μας  γίνεται  ξαφνικά  αγώνας  για  να  μην  κλείσει  το  Νοσοκομείο  από  την  έλλειψη  στοιχειωδών  υλικών  για  στοιχειώδη  περίθαλψη. Και  η  εικόνα αυτή που παρουσιάζουμε σήμερα εδώ είναι  μικρή μπροστά  σε  αυτή  που  βιώνουν  καθημερινά  οι  γιατροί  και  το νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και  οι  εργαστηριακοί  και  οι  διοικητικοί  συνάδελφοι. Το  Νοσοκομείο  έχει  πιάσει  πάτο. Ή  μάλλον  τα  Νοσοκομεία  όλης  της  χώρας  έχουν  πιάσει  πάτο. Το  ΕΣΥ  είναι  πια  στην εντατική  και  σε  κατάσταση… μη  αναστρέψιμη.
Η κυβέρνηση με πρόσχημα τα ελλείμματα και το χρέος, αλλά και το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας εξαπολύει νέα επιδρομή στους μισθούς και συντάξεις των Δημοσίων Υπαλλήλων. Οι υποσχέσεις του Υπουργού Υγείας για........... αναβάθμιση του Δημοσίου Χαρακτήρα της  Υγείας και την επίλυση των εκρηκτικών προβλημάτων των εργαζομένων-Υγειονομικών αποδεικνύονται χωρίς  ουσιαστικές πολιτικές με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε λόγια του αέρα.
Με το αναθεωρημένο μνημόνιο εντάχθηκε ο χώρος της υγείας στην αναλογία για κάθε πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη. Μα  είναι  δυνατόν  κάτι  τέτοιο? Ας  δίνουμε  τότε  με  κάθε  εισαγωγή  ασθενούς  στο  Νοσοκομείο  μας  και  από  ένα εγχειρίδιο  χειρισμού  των  μηχανημάτων  ή από  ένα  φυλλάδιο  νοσηλείας  και  γραπτές  οδηγίες  χρήσης  των  φαρμάκων  και  ας  το  κλείσουμε. Για  να  μην  τους  γκρινιάζουμε  κιόλας. Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, στα ΚΥ, ΕΚΑΒ, ΠΡΟΝΟΙΑ είναι απλήρωτοι, και μάλιστα για δεδουλευμένα (Κυριακές, αργίες, νυχτερινά, υπερωρίες  από το μήνα Δεκέμβριο 2010.) 
Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται "χαμένο" μεταξύ των υπηρεσιών του και τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου, με αποτέλεσμα να καθυστερούν για πέντε μήνες οι πρόσθετες αμοιβές για τους εργαζόμενους που δεν ξεπερνούν τα 150 ευρώ το μήνα.Ας  μην  το  ξεχνούν  οι  διοικούντες. Αλλά  και  να  μην  το  θεωρούν  και  δεδομένο  ότι  μόνο  με  το  φιλότιμο  και  την  ανιδιοτέλεια θα  δουλεύουμε.»

Οι εργαζόμενοι, ύστερα απο πρόταση του Προέδρου τους αμέσως μετά το τέλος των ομιλιών, σύσσωμοι πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο γραφείο του
προέδρου του ΔΣ κ. Γιάννη Μπίνα.