Τη διαβεβαίωση ότι η αναλογία πέντε αποχωρήσεις - μία πρόσληψη στο Δημόσιο δεν αλλάζει έδωσε μιλώντας στους βουλευτές του ΚΤΕ Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης. Μ' αυτό τον τρόπο διέψευσε σχετικές φήμες που είχαν κυκλοφορήσει για αλλάγη της αναλογίας σε 1 προς 7 ή και 1 προς 10 μετά από σχετική συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη (για το σχετικό ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ)
Μάλιστα, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι με αυτή την αναλογία στο τέλος της τετραετίας θα έχουν φύγει από το Δημόσιο 200.000 υπάλληλοι, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει το μικρότερο αναλογικά αριθμό δημοσίων υπαλλήλων στην Ευρώπη και στον ΟΟΣΑ.
Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι οι περικοπές που θα γίνουν φέτος στο υπουργείο του θα φθάσουν περίπου το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ για το ενιαίο μισθολόγιο ο κ. Ραγκούσης είπε ότι η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι οι περικοπές που θα γίνουν φέτος στο υπουργείο του θα φθάσουν περίπου το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ για το ενιαίο μισθολόγιο ο κ. Ραγκούσης είπε ότι η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα.
Από την πλευρά τους οι βουλευτές ζήτησαν από τον υπουργό με το ενιαίο μισθολόγιο να μην γίνουν νέες περικοπές και αντιθέτως να δημιουργηθεί αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και δίκαιης ανακατανομής.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Ωστόσο, Μιλώντας στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όταν ρωτήθηκε από βουλευτές για το πώς θα μειωθεί το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, είπε πως δεν είναι απαραίτητο να γίνουν με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά με αλλαγή στην αναλογία 1-5, οποία θα μπορούσε να γίνει 1-7.
Ραγκούσης-Παπακωνσταντίνου
Λίγο αργότερα, όμως, σε επικοινωνία των κ.κ. Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται να κατανόησε την εξήγηση του υπουργού Εσωτερικών όσον αφορά στην αναλογία 1-5.
Όπως του είπε ο κ. Ραγκούσης, πράγμα που επισήμανε και στον ΚΤΕ Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ, εάν αυξηθεί η αναλογία, τότε θα υπάρχει δυσανάλογο πολιτικό κόστος σε σχέση με το μικρό οικονομικό όφελος, αφού το κέρδος θα είναι μόνον 6.000 θέσεις, θέσεις όμως νευραλγικές για την κοινωνία, όπως, π.χ., εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, ιατροί του ΕΣΥ, άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας κτλ., που είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Για άλλο ρεπορτάζ από το ΚΤΕ Εσωτερικών κάντε κλικ εδώ
Για να διαβάσετε σχετικό ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ.
www.aftodioikisi.g