«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Για την πολιτική της κυβέρνησης ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους

  ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ του Κ.Κ. Ελλάδας
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Για την πολιτική της κυβέρνησης ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Αν και η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παράγει τα περισσότερα φυτικά και ζωοκομικά προϊόντα, υψηλής ποιότητας για τις διατροφικές και άλλες ανάγκες του λαού μας, ωστόσο ξοδεύονται περίπου 5-6δις. Ευρώ κάθε χρόνο για εισαγωγές. Γιατί αυτό εξυπηρετεί την κερδοφορία των ευρωμονοπωλίων και ντόπιων εμποροβιομηχανικών ομίλων, που στηρίζονται από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Την κερδοφορία τους εξασφαλίζει η πολιτική της ΕΕ τόσο με την ενιαία εσωτερική αγορά και ειδικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, όσο και με κανονισμούς και οδηγίες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που βάζουν περιορισμούς μέσα από ποσοστώσεις και απαγορεύσεις στην ντόπια παραγωγή (βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, γάλα και άλλα). Ακόμη και για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών του λαού μας, όπως χαρακτηριστικά γίνεται με τη ζάχαρη, που κάναμε στο παρελθόν και εξαγωγές . Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφώνησαν στην ΕΕ να περιοριστεί η παραγωγή μας στο 50% των εγχώριων αναγκών, με αποτέλεσμα να κλείσουν δύο από τα πέντε σύγχρονα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), στην Ξάνθη και τη Λάρισα και ένα τρίτο να υπολειτουργεί στις Σέρρες, επιβάλλοντας έτσι τις εισαγωγές.
 Τo ίδιο συμβαίνει και στην Ελληνική Αγελαδοτροφία Γάλακτος, η κατάσταση που επικρατεί είναι δραματική. Οι κυβερνήσεις της χώρας μας συμφώνησαν στην ΕΕ να παράγουμε μόνο το 50% των αναγκών μας, ωστόσο οι χαμηλές τιμές και εκβιασμοί του καρτέλ γάλακτος, η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση που προωθείτε, έχει οδηγήσει στη μείωση κατά 63,5% του αριθμού των Ελλήνων αγελαδοτρόφων παρα–γωγών αγελαδινού γάλακτος τη δεκαετία 2000-2010 (από τους 12.042 αγελαδοτρόφους παραγωγής Γάλακτος το 2000-01, έπεσε στους 4.523 το 2009-10), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε ο ΕΛΟΓΑΚ στη δημοσιότητα. Ταυτόχρονα η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος μειώθηκε και επανήλθε στα επίπεδα προ μιας δεκαετίας (το 2000-01 ήταν 700.000 τόνοι και το 2009-10 έφτασε σε 695.816 τόνους Αγελαδινού Γάλακτος), δηλ. κάτω και από την ποσόστωση που δίνει η ΕΕ των 810.000 τόνων
Αυτός είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, καταστροφή ακόμη και παραγωγικών δυνάμεων σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών, προκειμένου να εξασφαλίζονται κέρδη στο κεφάλαιο.
 Το ΚΚΕ έχει επιβεβαιωθεί πολλαπλά, για τη σήψη του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και δικαιωθεί ως προς τη θέση του για την ΕΕ του κεφαλαίου, την Κοινή Αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) και τις πιο τραγικές συνέπειες στη μικρομεσαία αγροτιά, που σήμερα βιώνει την καταστροφή της.
 Οι μικρομεσαίοι αγρότες γεωργοί και κτηνοτρόφοι, είναι καταχρεωμένοι, δεν μπορούν να πουλήσουν την παραγωγή τους και την ίδια στιγμή γίνονται εισαγωγές ομοειδών προϊόντων. Στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα σαπίζει η παραγωγή στην αποθήκη ή στο χωράφι όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο με τα πορτοκάλια και το λάδι, ή αναγκάζονται να πωλούν στους εμποροβιομήχανους σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής, όπως γίνεται με τα αρνιά, το γάλα, το λάδι, κ.ά.
Το κόστος παραγωγής έχει ανέβει υπέρμετρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εφέτος μετά από χρόνια, που «ανέβηκε» λίγο η τιμή στο βαμβάκι και τα δημητριακά, οι επιχειρηματίες αγροτικών εφοδίων αύξησαν αυθαίρετα τις τιμές στα λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.ά, χωρίς να υπάρχει καμιά κρατική προστασία των αγροτών από τη ληστρική αυτή επιδρομή. Το παρατηρητήριο των τιμών στα αγροτικά εφόδια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι απλά και μόνο για να βλέπει την ανηφόρα στις τιμές, χωρίς να παρεμβαίνει για τη μείωσή τους, αφού στην ελεύθερη αγορά που πρεσβεύει κυριαρχούν οι νόμοι του κέρδους και των μονοπωλίων. Ουσιαστικά αποτελεί ένα όργανο αναποτελεσματικό, διακοσμητικό, που εμπαίζει προκλητικά τους αγρότες. Αφού και η κυβέρνηση έχει συμβάλει στην αύξηση του κόστους παραγωγής με τις μεγάλες αυξήσεις του ειδικού φόρου στα καύσιμα, καθώς και του ΦΠΑ στα εφόδια. Η εξίσωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) και στους αγρότες που προωθεί η κυβέρνηση και η πλήρης απελευθέρωση στο αγροτικό ρεύμα που ζητά η Κομισιόν θα έχουν νέες σημαντικές αυξήσεις στο κόστος παραγωγής.
Ακόμη υπάρχουν περιπτώσεις όπου αγρότες αν και πούλησαν σε χαμηλές τιμές την παραγωγή τους, δεν έχουν πληρωθεί περισσότερο από ένα χρόνο, όπως συμβαίνει στους ροδακινοπαραγωγούς Λάρισας και Πέλλας, στους καλλιεργητές βιομηχανικής ντομάτας κ.ά.
Τα βάσανα της αγροτιάς δεν έχουν τέλος, αφού αρκετοί ούτε και για τις καταστροφές της παραγωγής τους δεν έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ όπως συμβαίνει σε κτηνοτρόφους. Ακόμη με το νέο νόμο του ΕΛΓΑ θα πληρώνουν οι αγρότες ασφάλιστρα ένα μεγάλο «χαράτσι», αφαιμάζοντας το πενιχρό αγροτικό εισόδημα τους, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχεται εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς. Καταργείται ουσιαστικά η κρατική στήριξη που υπήρχε στον ΕΛΓΑ, λειτουργεί με κριτήρια επιχείρησης που εισπράττει υποχρεωτικά και εάν τα έσοδά, δεν επαρκούν για την καταβολή των αποζημιώσεων, θα προβαίνει σε αναλογική μείωση των αποζημιώσεων. Ακόμη μια σειρά ασθενειών, αν και θάπρεπε να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, όπως το «πράσινο σκουλήκι» στο βαμβάκι, παραπέμπεται στην Πολιτική Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ), η οποία δεν αποζημιώνει την καταστροφή συνολικά, είναι χρονοβόρα, απαιτεί την έγκριση της ΕΕ και, το κυριότερο, μέσω αυτής της διαδικασίας δίνονται ψίχουλα. Τέτοια φαινόμενα θα πολλαπλασιαστούν στο μέλλον.
Τραγική είναι επίσης η κατάσταση στον τομέα της κτηνοτροφίας. Χιλιάδες καταχρεωμένοι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι είναι στην κυριολεξία στον αέρα. Αν και υπάρχουν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που λειτουργούν εδώ και 10ετίες, αμφισβητείται σήμερα η ύπαρξη τους, είναι με προσωρινή σταβλική άδεια μέχρι το τέλος της χρόνιας και στη συνέχεια αν δεν πληρώσουν μεγάλα ποσά που δεν έχουν και ορισμένες προϋποθέσεις, κυρίως περιβαλλοντικές που οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπρεπε να έχουν λύσει, θα τους κηρύξετε παράνομους και έκπτωτους. Δηλαδή θα τους καταστρέψετε, θα τους εξαφανίσετε σε «μία νύχτα» για να μείνουν μόνο οι μεγάλοι.
Τα προβλήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων δεν τελειώνουν εδώ. Οι τιμές στις ζωοτροφές, έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50%, αφού η εμπορία τους μονοπωλείται από μια "χούφτα" εμπόρων, που μάλι–στα εμφανίζουν τεχνητή έλλειψη για να αυξήσουν ακόμα πιο πολύ τις τιμές και να κερδοσκοπήσουν σε βά–ρος των κτηνοτρόφων. Δεδομένου ότι οι ζωοτροφές συμμετέχουν στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής κατά 60%-70%, το πρόβλημα είναι οξυμένο και οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι οδηγούνται σε χρεοκοπία.
Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών ότι η Αγροτική Τράπεζα οδεύει στην πώληση σε ιδιώτες των κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, τη Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδας (ΣΕΚΑΠ. ΑΕ), την Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ) κ.ά. Αυτό θα έχει δραματικές επιπτώσεις στους μικρούς και μεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, που έστω και με αυτή τη μορφή αποτελούσαν κάποιο στήριγμα για τη διάθεση της παραγωγής τους σε ανεχτές τιμές. Αλλά και η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ θάχει τραγικές συνέπειες στους αγρότες. Αφού η πλειοψηφία έχει υποθηκευμένο το βιός τους στην ΑΤΕ, συνδέεται άμεσα με το μέλλον της αγροτοκτηνοτροφικής εγχώριας παραγωγής, αλλά και της αύξησης της ανεργίας και ερήμωσης ολόκληρων περιοχών.
Όμως και οι συντάξεις του ΟΓΑ είναι άθλιες, επιδόματα φτώχειας. Το ποσό των 340 ευρώ/μήνα μειώνεται σύμφωνα με το Νόμο 2458/1997, και κόβει από το 2002 σταδιακά κάθε χρόνο 4%, μέχρι να μηδενιστεί η βασική προνοιακή σύνταξη και να μείνει αποκλειστικά η ανταποδοτική. Πρόσφατα, το Φλεβάρη του 2011, η κυβέρνηση αύξησε κατά 3% τις εισφορές της ανταποδοτικής ενώ οι συντάξεις είναι καθηλωμένες, ουσιαστικά μειούμενες από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια και βέβαια το αγροτικό εισόδημα συρρικνωμένο. Ενώ πολύ μεγάλη ήταν και η αύξηση για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΟΓΑ. Η κυβέρνηση στραγγίζει τη φτώχεια  με κάθε τρόπο.
Αυτά είναι μερικά από τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΚΑΠ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Οι προοπτικές φαίνονται ακόμη πιο μαύρες για τους μικρομεσαίους αγρότες με την ΚΑΠ 2014-2020. Αφού ο στόχος είναι η πλήρης κυριαρχία της μεγάλης ιδιοκτησίας και της λειτουργίας της με τους καπιταλιστικούς όρους αγοράς, που θα εξυπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα. Δηλαδή, τον στρατηγικό στόχο της ΕΥΡΩΠΗΣ 2020, την οικονομική μεγέθυνση σε κάθε τομέα της οικονομίας και στον αγροτικό. Στην προοπτική αυτή δεν χωρούν οι μικρομεσαίοι αγρότες, η καταστροφή τους είναι βέβαιη και θα γίνει άμεσα, γρήγορα, βίαια. Αυτό το στόχο τον εξυπηρετούν «τα καλάθια» ανά περιφέρεια που είναι ενισχύσεις στους μεγάλους και αυτόν τον σκοπό υλοποιούν οι νέοι νόμοι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (μητρώο αγροτών, ΕΛΓΑ κ.ά) και τα νομοσχέδια που ετοιμάζει (συνεταιρισμοί κ.ά).
 Σε όλες τις συζητήσεις και προτάσεις για την ΚΑΠ 2014-2020, αναδεικνύονται οι επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες που θα είναι σκληρές. Θα οδηγηθούν όσοι μέχρι τότε έχουν απομείνει στην καταστροφή. Είναι το τελειωτικό χτύπημα, αφού με εργαλείο τις επιδοτήσεις μειώνεται δραστικά το εισόδημα τους. Οι επιδοτήσεις που σήμερα αποτελούν κατά μέσον όρο το 40% του αγροτικού εισοδήματος, όπως εκτιμούν θα μειωθούν με το νέο σύστημα τουλάχιστον κατά 35%. Θα μείνουν οι μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες που θα αυξήσουν ακόμη πιο πολύ τη συγκέντρωση σε γη, παραγωγή, επιδοτήσεις και παραγωγικότητα για να είναι ανταγωνιστικοί. Ταυτόχρονα ο διαχωρισμός σε ενεργούς και μη, αγρότες θα στερήσει κατά ολοκληρωτικό τρόπο τις κοινοτικές επιδοτήσεις σε αυτούς που δεν θα θεωρούνται αγρότες.
Ο μηχανισμός των αποσυνδεδεμένων επιδοτήσεων χρησιμοποιείται, ως αντικίνητρο για παραγωγή. Αιτιολογείται ότι δίνεται η επιδότηση ως εισοδηματική ενίσχυση, αλλά ουσιαστικά είναι συμβατή με τις αρχές του ΠΟΕ (κατάργηση επιδοτήσεων στην καλλιέργεια) για τον ανόθευτο ανταγωνισμό!
Ουσιαστικά και με αυτή τη αναθεώρηση της ΚΑΠ για μετά το 2013, επιταχύνονται οι ρυθμοί κυριαρχίας των μεγαλοπαραγωγών, όπως και στους άλλους τομείς της οικονομίας.
Μέσα και από τις τελευταίες εξελίξεις για το μέλλον της ΚΑΠ επιβεβαιώνεται και δικαιώνεται η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ. Αφού η πολιτική της ΚΑΠ και συνολικά της ΕΕ αναδείχτηκε στον καταστροφέα παραγωγικών δυνάμεων στη χώρα μας. Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίων αγροτών ξεκληρίστηκαν, χιλιάδες τόνοι αγροτικών προϊόντων θάφτηκαν επιδοτούμενοι, παραγωγικοί τομείς (π.χ. κτηνοτροφία) αναγκαίοι για τις διατροφικές ανάγκες του λαού και της μεταποίησης απαγορεύτηκε η ανάπτυξη τους μέσα από ευρωκοινοτικούς κανονισμούς ή άλλοι συρρικνώθηκαν (π.χ. Βιομηχανία Ζάχαρης κλείσιμο 2 εργοστασίων, καπνοκαλλιέργεια και ξηραντήρια κ.ά ). Επιβεβαιώνεται ο παρασιτισμός του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και η αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα της ανατροπής του. Για άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων και επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας τους. Αυτό σημαίνει σύγκρουση και ρήξη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που εκφράζεται και στο μνημόνιο διαρκείας, που επιβάλει σε μικρομεσαίους αγρότες, εργατοϋπαλλήλους, μικροεπαγγελματίες, συνταξιούχους, νεολαία να πληρώσουν τα βάρη της κρίσης που δημιούργησαν τα μονοπώλια και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η ανάπτυξη της λαϊκής συμμαχίας, ο κοινός αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών με τους εργατοϋπαλλήλους, μικροεπαγγελματίες, τα ριζοσπαστικά μέτωπα και οργανώσεις της νεολαίας και των γυναικών, για την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου για την λαϊκή εξουσία, είναι η μόνη λύση και διέξοδος.
Ο δρόμος αυτός προετοιμάζεται με τους σημερινούς και αυριανούς αγώνες, με τη διεκδίκηση μέτρων άμεσης ανακούφισης, που εμπνέουν μαχητική αισιοδοξία και δίνουν προοπτική. Γι αυτό στηρίζουμε τους αγώνες και τα αιτήματα άμεσης ανακούφισης, αλλά και προοπτικής, για ανατροπή του μνημονίου και κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με:
- Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.
- Πολιτική μείωσης του κόστους για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΠΟΕ.
- Όχι στην ιδιωτικοποίηση ΑΤΕ. Στήριξη του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων (ΔΩΔΩΝΗ, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ).
 - Να μην πληρωθούν πρόστιμα και τέλη για άδειες γεωτρήσεων. Πάγωμα οποιασδήποτε αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ και μείωση κατά 30% στο αγροτικό ρεύμα. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους μικρομεσαίους αγρότες.
- Κάλυψη των ελλειμμάτων και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατώτατη σύνταξη στα 1120 ευρώ. Επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες και κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
- ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
- Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα .
- Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και την κτηνοτροφική παραγωγή. Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.
- Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και καμιά παρακράτηση στις επιδοτήσεις.
- Κρατικό Φορέα Κατασκευών για την εκτέλεση βασικών αγροτικών και γενικότερα δημόσιων έργων υποδομής (αρδευτικά και στραγγιστικά έργα, ενέργεια, σχολεία, νοσοκομεία).
- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ενέργεια . Αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα στο 45%.
- Δημόσια και δωρεάν επιστημονική στήριξη για τη γεωργική, κτηνοτροφική παραγωγή και αλιεία.
- Κατάργηση όλων των κανονισμών και οδηγιών της ΕΕ που καταργούν αλιευτικά εργαλεία και ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους ψαράδες.
- Να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις σε αγρότες-αγωνιστές που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις
- Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με την πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.
Οι αγώνες θα έχουν προοπτική, όταν ο στόχος θα είναι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων και επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί με ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που είναι οι ώριμες και αναγκαίες με έναν άλλο τρόπο παραγωγής που θα εξασφαλίζεται :
--Κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, της βιομηχανίας αγροτικών εφοδίων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, ενέργεια, μηχανήματα κ.ά) και προϊόντων άμεσης κατανάλωσης, ένταξη τους στον κεντρικό σχεδιασμό για την παραγωγή εγχώριων τροφίμων φτηνών και ποιοτικών, που θα καλύπτουν τις διατροφικές και άλλες ανάγκες του λαού.
--Κατάργηση της καπιταλιστικής αγροτικής εκμετάλλευσης.
--Συνεταιριστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής με τη δημιουργία και στήριξη παραγωγικών συνεταιρισμών μικρομεσαίων αγροτών, που θα ενοποιούν τις μικροϊδιοκτησίες στη μεγάλη συνεταιριστική, με κοινές καλλιεργητικές φροντίδες και συλλογή, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής, αξιοποιώντας καλύτερα τις παραγωγικές δυνάμεις, στην προοπτική της πλήρους μηχανοποίησης της και άμεσης σύνδεσης της με την μεταποίηση.
--Δημιουργία κρατικού φορέα συγκέντρωσης και εμπορίου των αγροτικών προϊόντων.
Αυτή η προοπτική συγκρούεται με το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα και τα κόμματα του, όμως δεν έχουν να χάσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες από την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, παρά μόνο τα βάσανα και την καταστροφή τους

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση για την καταστροφή των μικρομεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων, την αύξηση του κόστους παραγωγής, τις μεγάλες αυξήσεις που επέβαλε στις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού σε λάδι, εσπεροειδή, κρέας, γάλα, κ.ά, τις προσωρινές άδειες λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων, την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και των κρατικοσυνεταιριστικών εταιριών (ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ, ΔΩΔΩΝΗ, ΕΛΒΙΖ, κ.ά), την παραγραφή χρεών για μικρομεσαίους αγροκτηνοτρόφους, τις διώξεις αγωνιστών αγροτοσυνδικαλιστών, τη νέα ΚΑΠ 2014-2020, τον περιορισμό εισαγωγών σε προϊόντα που παράγουμε για να επιβιώσει η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία και οι μικρομεσαίοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι;