«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Εξευτελιστικές τιμές για τη φετινή σοδειά της πράσινης βρώσιμης ελιάς από τους εμποροβιομήχανους!

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών

Στο Νομό Χαλκιδικής, στο πολιτιστικό κέντρο του Αγίου Μάμαντος, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων, μαζική σύσκεψη των ελαιοπαραγωγών (πάνω από 1.000 αγρότες), για τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν οι εμποροβιομήχανοι για τη φετινή σοδειά της πράσινης βρώσιμης ελιάς.

Γιατί η τιμή των 0,80-0,85 € που δίνουν, δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής που, σύμφωνα με την Διεύθυνση Γεωργίας της Ν.Α. Χαλκιδικής, είναι κατά μέσω όρο 1,13 € το κιλό με στοιχεία του 2007. Ενώ οι ελαιοπαραγωγοί απαιτούν κατώτερες εγγυημένες τιμές 1,40 - 1,30 - 1,20 - 1,1 - 0,95 - 0,80 - 0,50 ανάλογα με τα τεμάχια ελιών ανά κιλό.

Επίσης ζητούν να τους καταβληθεί το ποσό των 2 € ανά δένδρο για τις ζημιές που υπέστησαν από πυρηνοποίηση την προηγούμενη χρονιά και έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.
Για την κατάσταση αυτή, που οδηγεί μια ακόμη χρονιά τους ελαιοπαραγωγούς στην οικονομική εξαθλίωση και αυξάνει παράλληλα τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων, ευθύνονται διαχρονικά, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που αποφάσισαν και εφάρμοσαν τις καταστροφικές ρυθμίσεις της ΚΑΠ.

Με την αντισυνεταιριστική τους πολιτική και με τη συνδρομή των γαλαζοπράσινων διοικήσεων, απαξίωσαν τις συνεταιριστικές ενώσεις και συνεταιρισμούς, με αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί και οι άλλοι αγρότες να δέχονται την στυγνή εκμετάλλευση των εμποροβιομηχάνων.

Η συνήθης αιτιολογία, ότι δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση στις τιμές, γιατί αυτές καθορίζονται από την αγορά, καταρρίπτεται γιατί οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παρεμβαίνουν και καθορίζουν τις υψηλές τιμές των επιχειρηματικών ομίλων που παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια και την πουλούν στο ΔΕΣΜΗΕ από όπου είναι υποχρεωμένη να την αγοράζει η ΔΕΗ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί εάν θα καθορίσει η κυβέρνηση τις κατώτερες εγγυημένες τιμές που απαιτούν οι ελαιοπαραγωγοί και καλύπτουν το κόστος παραγωγής και δίνουν ένα μικρό περιθώριο για την επιβίωσή τους και θα δοθεί η αποζημίωση των 2 € ανά δένδρο για τις ζημιές της προηγούμενης χρονιάς;

Ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε.
Άγγελος Τζέκης