«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Πέφτουν σα μετεωρίτες …οι μαυραγορίτες!

Πέφτουν σα μετεωρίτες …οι μαυραγορίτες!
Βροχή μετεωριτών!!
Αισχροί και ανάλγητοι εκμεταλλευτές, των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, κάνουν εσχάτως αισθητή την παρουσία τους στην Ελληνική αγορά.
Όπου υπάρχει «ζήτηση» υπάρχει και «προσφορά»!
Απάνθρωποι εκμεταλλευτές ενός λαού που αφέθηκε, (κι έχει τις ευθύνες του γι’ αυτό), έρμαιος στα χέρια κάποιων ξεπουλημένων συνδικαλιστών, ανεπαρκέστατων αυτοδιοικητικών… πολιτικών εκμεταλλευτών.
Πήραν την αγροτική παραγωγή από τα χέρια των αγροτών, αφού πρώτα την απαξίωσαν την κατέστησαν ασύμφορη, την έσπρωξαν ποσοστιαία στα ελαχιστότατα σημεία παραγωγής των τελευταίων δεκαετιών.
Στην περιοχή μας μεθόδευσαν την παράδοση των αδειών καπνοκαλλιέργειας και κατά συνέπεια αφάνισαν τα προϊόντα καπνού με το πρόσχημα της «αντικαπνιστικής εκστρατείας» που μόνο τέτοια δεν ήταν …αλλά «αντικαπνική εκστρατεία»! Που εκτελέστηκε κάτω απ’ τις επιταγές των μονοπωλίων, ντόπιων και ξένων, παγκόσμιων και ευρωπαϊκών.
Είναι αναμφίβολα βλαβερές οι συνέπειες του καπνίσματος, ποιος το αμφισβητεί άλλωστε, αλλά πως δικαιολογείται η κατανάλωση των σχετικών προϊόντων κάθε χρόνο να έχει αυξητική τάση; Δρομολογήθηκαν παλιότερα απ’ το κράτος οι περιβόητες «αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών» έγιναν πειραματισμοί με καπνά ποικιλίας βιρτζίνια, σπαράγγια…λαχανάκια Βρυξελλών!
Ανεπαρκή οργάνωση-μέριμνα – εποπτεία…
Μια τρύπα στο νερό!
Τώρα του μπάρμπα μου του Μανώλη του λένε ν’ ασχοληθεί με την «πράσινη ανάπτυξη»…την παραγωγή ενέργειας
Τι πράσινη ανάπτυξη, τι πράσινα άλογα και κίτρινα γαϊδούρια, τι θα σπείρεις ρε μπάρμπα στο χωράφι; τον ρώτησα
- Ηλι..
Τι Ηλιόσπορους; Ηλίανθους; τον διέκοψα.
- Τι ηλιόσπορους ρε χαμένε, ε χαμένε ηλιακούς συσσωρευτές, φωτοβολταϊκά!
Και τι καρπό βγάζουν αυτά ρε μπάρμπα;
- Α εσύ είσαι ντιπ χαμένος, ξεχαμένος και κάνεις και τον έξυπνο, ηλεκτρόνια βγάζουν αυτά (τα ’μαθε κι ο μπάρμπας μου ο Μανωλιός τα ηλεκτρόνια, ήθελε δεν ήθελε)… ρεύμα και θα το πουλάω στη ΔΕΗ.
Που θα βρεις τόσα λεφτά για την εγκατάσταση;
- Θα πάρω επιδότηση.
Τ’ άλλα, τ’ άλλα τα δικά σου, τα λεφτά που πρέπει να βάλεις εσύ;
- Θα πάρω δάνειο.
Τότε μπάρμπα θα δούμε ποιος θα είναι ο χαμένος, τότε…
Πέφτουν σα μετεωρίτες …οι μαυραγορίτες!
Βροχή μετεωριτών!!

Δύσκολο το έργο της προπαγάνδισης από ελληνικής πλευράς της καπνοκαλλιέργειας, της καπνοπαραγωγής λόγω «της επικινδυνότητας του τσιγάρου για την δημόσια υγεία» ισχυρίζονταν οι κυβερνήσαντες πολιτικοί μας!
Είναι δύσκολη και η προπαγάνδιση της ελαιοπαραγωγής; Είναι βλαβερές οι συνέπειες της κατανάλωσης της ελιάς, του λαδιού;
Το λάδι!!! Πολυτιμότατο διατροφικό προϊόν, που χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων και λόγω των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του!
(Ένα άλλο απ’ τα αγροτικά προϊόντα μας, τα χαρακτηρισμένα παλιότερα μαζί με τον καπνό και το βαμβάκι σαν εθνικά), που έπρεπε να προγραμματιστεί και να δρομολογηθεί μια διαρκή παγκόσμια προβολή του.
Καρτέλ από δω, καρτέλ από κει, καρτέλ σε κάθε μορφή σε κάθε κλάδο παραγωγής.
Η καρτέλα στην πλάτη του μικροπαραγωγού λείπει, που να γράφει «εκμεταλλευόμενος»!
Οι αγρότες φυτοζωούν, τα εισοδήματά τους πενιχρά μέχρι ανύπαρκτα, τα χρέη τους διογκώνονται οι ανάγκες τους πολλαπλασιάζονται και…
Πέφτουν σα μετεωρίτες …οι μαυραγορίτες!
Βροχή μετεωριτών!!
Οργιάζουν οι κάθε μορφής τοκογλύφοι, οι καμουφλαρισμένοι ενεχυροδανειστές, οι μονοπωλιακοί έμποροι και οι ολιγοπωλιακοί προμηθευτές με τα τσιράκια τους.
Και η πλειοψηφία του λαού εθελοτυφλεί, αδρανεί, απογοητευτικά εφησυχασμένη… βαυκαλίζεται.
Τα υγιή «κοινωνικά κύτταρα», αν και όταν προσπαθήσουν να αρθρώσουν καθαρό κι φιλολαϊκό λόγο, δέχονται συχνά καταιγισμό επιθέσεων και απ’ τους ίδιους τους άμεσα θιγόμενους αυτής της εφαρμοσμένης πολιτικής, κι αυτό είναι το οδυνηρό φαινόμενο της σύγχρονης παρηκμασμένης κοινωνίας και…
Πέφτουν σα μετεωρίτες …οι μαυραγορίτες!
Βροχή μετεωριτών!!

Σήμερα, οι σύγχρονοι μαυραγορίτες του τόπου, οι επίδοξοι επικυρίαρχοι της Ελληνικής αγοράς, στα πρότυπα της «πλανητικής νέας τάξης», ανταλλάσσουν τον ιδρώτα, το αίμα, τις ελπίδες του λαού, με τον πακτωλό των κερδών τους.
Περιουσίες αλλάζουν χέρια, ποιος έχει άραγε τις προϋποθέσεις, απ’ τους οικονομικά εγκλωβισμένους και κοινωνικά αποκλεισμένους, να αποπληρώσει τα ολοένα διογκούμενα χρέη του, που τον ωθούν στον με πιο απογοητευτικούς όρους, ακόμα μεγαλύτερο δανεισμό;
Οικογενειακά δράματα κάθε μέρα περνούν στα ψιλά των εφημερίδων.
Η εγκληματικότητα καλπάζει.

Ένα μόνο μας μένει να δούμε και να μου το θυμάστε θα το δούμε, αν και το απεύχομαι:
Οργανωμένη επιδρομή των εισπρακτόρων του δημοσίου προκειμένου να εισπράξουν «τα δέκατα» η «τα παρακρατήματα» της παραγωγής (ποιάς παραγωγής όμως;) κατά πως έγινε με την κυβέρνηση των δοσίλογων του Τσολάκογλου κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής!
Τότε όμως κάποιοι πραγματικά ανθρωπιστές και γνήσιοι πατριώτες, (μέλη των επιτροπών) που τους ανατέθηκε ο άχαρος ρόλος του φοροεισπράκτορα αντέδρασαν, δεν εφάρμοσαν τις κατοχικές διαταγές (κατά πως γράφει η ιστορία) κι έγιναν λαοφιλείς ηγέτες της Εθνικής Αντίστασης!
Ο Ελληνικός λαός, θέλω να πιστεύω πως έχει βγάλει απ’ τα σπλάχνα του τέτοιες μορφές, που ζουν και κινούνται ανάμεσά μας.
Τιμή σ’ όσους αντιστάθηκαν τότε, σ’ όσους διαρκώς αντιστέκονται και δυο φορές τιμή σ’ όσους, αν παραστεί επιτακτικότερη ανάγκη στο μέλλον, με περίσσια δυναμική και αποφασιστικότητα θα το πράξουν.

Δημήτρης Ντόκας