«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Συγκέντρωση - εκδήλωση του ΚΚΕ στο Αγρίνιο - Νίκος Παπαναστάσης

Ν. Παπαναστάσης: Όσοι αμφισβητούν την ΕΕ, να ρίξουν στην κάλπη το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Κάλεσμα αποφασιστικής ενίσχυσης και αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες του επόμενου διαστήματος και μπροστά στις ευρωεκλογές, απηύθυνε η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του Κόμματος, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης.

Στην γεμάτη αίθουσα της Δημοτικής Λαχαναγοράς, το «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι και κόσμος κάθε ηλικίας, ενώ το άνοιγμα πραγματοποίησε...

 ο Τίμος Παπανικολάου, μέλος της ΕΟΕ της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και του ΤΓ της ΤΕ.

Στην κεντρική ομιλία του, ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό, θύμισε εισαγωγικά για τη δράση του Κόμματος το προηγούμενο διάστημα και στην Αιτωλοακαρνανία:

«Το ΚΚΕ και τα μέλη του ήταν στα μπλόκα των αγροτών διεκδικώντας το δικαίωμα να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και την επόμενη χρονιά, ήταν στα εργοτάξια που τα μέτρα ασφάλειας της ζωής των εργατών μπαίνουν στο ζύγι του κόστους - οφέλους, στα νοσοκομεία του νομού μας που το μόνο που τα κρατάει ανοιχτά είναι η υπέρβαση των βιολογικών αντοχών γιατρών και νοσηλευτών, στα σχολεία που τα παιδιά μας πρέπει να φοράνε κράνος για να γυρίσουν στα σπίτια μας σώα απ’  τους σοβάδες που πέφτουν στις αίθουσες, ήταν στα μαγαζιά των μικρεμπόρων που η φοροληστεία και η διαρκής μείωση της αγοραστικής αξίας των εισοδημάτων του λαού τούς καταδικάζει σε κλείσιμο, στάθηκε δίπλα στους ψαράδες της λιμνοθάλασσας, στον πόλεμο των μεγάλων συμφερόντων που απειλούν την επαγγελματική τους οντότητα, βρέθηκε στα μαντριά των κτηνοτρόφων, που η ασυδοσία των επιχειρηματιών του κλάδου, απ’ τη μια σμπαραλιάζει την τιμή απ’ το γάλα κι απ’ την άλλη το πουλάνε πανάκριβα μαζί με τους εμπόρους των super market στο λαό αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, ήταν με το λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους καθημερινά, 365 μέρες το χρόνο, και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό».

Επεσήμανε πως η συγκέντρωση αποτελεί ανανέωση της υπόσχεσης του ΚΚΕ προς τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, ότι μαχητικά το κόμμα θα σταθεί δίπλα στα προβλήματά τους.   

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΩΦΕΛΗΘΗΚΕ Ο ΛΑΟΣ

Μπροστά στις ευρωεκλογές, ο Ν. Παπαναστάσης τόνισε πως αυτές θα πραγματοποιηθούν σε περίοδο νέας καπιταλιστικής κρίσης για τις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης και της ΕΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Στη χώρα μας, η ένταση αυτής της κρίσης συνδέεται με μακρόχρονες συνέπειες από την ένταξή της στην Ευρωζώνη.  Πρώτη συνέπεια είναι η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, δηλαδή η αξία των εξαγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών είναι μικρότερη από την αξία των εισαγόμενων, άλλη συνέπεια είναι  ο περιορισμός κυρίως της κτηνοτροφικής παραγωγής, είναι επίσης οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης.

Οι μύθοι των ελληνικών κυβερνήσεων ότι, μέσα στη στρούγκα της ΕΕ, o εργαζόμενος λαός θα ήταν προφυλαγμένος από τις κρίσεις, ότι θα τον προστάτευε το ευρώ και η ΟΝΕ, ότι θα πετύχαινε τη λεγόμενη σύγκλιση, με τα πιο ανεπτυγμένα οικονομικά  κράτη-μέλη της ΕΕ, έχουν καταρρεύσει σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα.

Ούτε πριν την κρίση ούτε τώρα μέσα στην κρίση ωφελούνται οι εργαζόμενοι από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν τη λυκοσυμμαχία. Πάντα τους αναθέτουν το ρόλο των μόνιμων υποζυγίων, για να ανεβαίνει η κερδοφορία του κεφαλαίου, για να "αναβαθμίζεται" η άρχουσα τάξη στο διεθνή ανταγωνισμό, απαιτώντας όλο και μεγαλύτερες θυσίες από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα».

Δήλωσε ότι η ΕΕ αποτελεί τον φύλακα άγγελο «των κερδών και της εξουσίας των μονοπωλίων σε κάθε χώρα», κάτι που γνωρίζει πλέον ο λαός και εξήγησε: «Τα άλλα κόμματα, τα μέτρα που προτείνουν για την έξοδο από την οικονομική κρίση, είναι μέτρα κατά των εργαζομένων, όσο κι αν ορισμένα τα ντύνουν με φιλολαϊκή φορεσιά! Κοροϊδεύουν τον λαό όσοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση!

Το ΚΚΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής του πρότασης για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, προτείνει στόχους πάλης στο λαϊκό κίνημα. Έδωσε και δίνει σκληρές μάχες για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Μόνο με το κεφάλι ψηλά, με ταξική ενότητα της εργατικής τάξης, κοινωνική συμμαχία, γερή οργάνωση και ψήφο δυναμική υπέρ του ΚΚΕ μπορεί να αποκρουστούν οι επιθέσεις και να ανοίξει ο δρόμος για τα λαϊκά συμφέροντα».

ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ο Ν. Παπαναστάσης στάθηκε στους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα με την απεργία στις 28 Φλεβάρη, τα μπλόκα των αγροτών, τις κινητοποιήσεις των αυτοαπασχολούμενων, τη δράση στους χώρους της Παιδείας και της Υγείας, ενάντια στα μέτρα περαιτέρω εμπορευματοποίησής τους κ.ά. υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αποτελέσουν παρακαταθήκη αντίστοιχης συνέχειας, με σταθμούς τις 24ωρες πανελλαδικές, πανεργατικές απεργίες στις 17 Απρίλη και την Πρωτομαγιά.

«Μέσα από αυτήν την πορεία μπορούν να ανάψουν και καινούργιες εστίες αναμέτρησης με την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Ήδη καθημερινά, με όλο και μεγαλύτερη ένταση, οργανώνεται αυτή η μεγάλη προσπάθεια, με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού», πρόσθεσε.

ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΣΥΝΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από μια τέτοια πορεία και μπροστά στις ευρωκάλπες τόνισε ότι έχει σημασία η ΝΔ να πάρει ένα ηχηρό μήνυμα, ότι δεν έχει λευκή επιταγή, δεν έχει δικαίωμα να κουνάει το 41% και να επικαλείται δήθεν λαϊκή νομιμοποίηση «για τα αίσχη που κάνει».

Κάλεσε να καταδικαστούν και τα κόμματα «της βολικής συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που υπερψηφίζουν πάνω από τα μισά νομοσχέδια της ΝΔ, ιδιαίτερα αυτά που αποτελούν ευρωπαϊκές Οδηγίες», σημειώνοντας πως «και, όταν καταψηφίζουν, το κάνουν ξεπλένοντας την ΕΕ, παρουσιάζοντας μια ψεύτικη, ειδυλλιακή εικόνα για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά καπιταλιστικά κράτη και μιλώντας για "ελληνική εξαίρεση"».

Σε αυτή τη βάση ανέδειξε ότι σήμερα φαίνεται «πιο καθαρά ότι η ΕΕ δεν ήταν τελικά αυτή που έλεγαν στον λαό εκείνοι που έβαζαν τη χώρα σε αυτήν τη φυλακή. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο τότε Συνασπισμός, που ψήφισαν την ιδρυτική Συνθήκη της ΕΕ, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ», αντιθέτως «έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ».

Και με παραδείγματα, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αλήθεια, αυτοί που έλεγαν ότι η ΕΕ θα εξασφαλίσει στους λαούς της Ευρώπης την ειρήνη τι έχουν να πουν σήμερα, με δύο φονικότατους πολέμους να μαίνονται στη γειτονιά μας και με την ΕΕ να συμμετέχει σε αυτούς μέχρι τα μπούνια;

Μέχρι και προτάσεις για αποστολή στρατευμάτων από χώρες της ΕΕ στην Ουκρανία ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα... Και αν διαψεύστηκαν, ξέρουμε πόση αξία έχουν οι διαψεύσεις τους. Οι ίδιοι ήταν που διέψευδαν ότι υπήρχε περίπτωση να στείλουν πολεμικά αεροπλάνα, τεθωρακισμένα κ.ά. και τώρα όλα αυτά συμβαίνουν. Με την Ελλάδα, βέβαια, πάντα στους πιο πρόθυμους».

Ο Ν. Παπαναστάσης καυτηρίασε την πρόσφατη απόφαση αποστολής απαγορευμένων βλημάτων λευκού φωσφόρου από την Ελλάδα, μέσω της Τσεχίας στην Ουκρανία, αλλά και την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς όπως με την αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα, τους κινδύνους που δημιουργούνται για τον λαό, τη στήριξη που δίνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και επισήμανε:   

«Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, όλοι αυτοί που δηλώνουν την αντίθεσή τους στην ΕΕ, όλοι αυτοί που την αμφισβητούν, που δεν πείθονται ότι είναι ένα ευαγές ίδρυμα που κόβει λεφτά και μας τα στέλνει, όπως την παρουσιάζουν όλα τα άλλα κόμματα, έχουν μόνο μία επιλογή: Να ρίξουν στην κάλπη το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Μόνο το ΚΚΕ επιμένει να ενημερώνει τον λαό για ό,τι σχεδιάζουν και για τους κινδύνους που συνεπάγονται, να τον κινητοποιεί, να απαιτεί: Να επιστρέψουν τώρα όλα τα στρατεύματα από το εξωτερικό, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις, να πάψει η αποστολή οπλισμού στο καθεστώς του Ζελένσκι, να αναγνωριστεί επιτέλους το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως έχει αποφασίσει ομόφωνα η Ελληνική Βουλή από το 2015».

ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΣΟΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΕ

Ο Ν. Παπαναστάσης τόνισε, επιπλέον, ότι όσοι δηλώνουν την αντίθεσή τους στην ΕΕ, την αμφισβητούν, δεν πείθονται ότι είναι ένα ευαγές ίδρυμα, να ρίξουν στην κάλπη το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν φοβάται να τα βάζει με την ΕΕ και τις κατευθύνσεις της. Όλοι οι άλλοι δεν τολμούν να την πιάσουν στο στόμα τους, γιατί έχουν εξαρτήσεις από αυτή.

Έχουν δεσμεύσεις πρώτα απ' όλα απέναντι στην άρχουσα τάξη της χώρας μας, στρατηγική επιλογή της οποίας είναι η φυλακή της χώρας στην ΕΕ. Είναι δεσμευμένοι πολιτικά να την υποστηρίζουν ό,τι και να γίνει. Γι' αυτό, μόνο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρωψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις κάλπες θα φτάσει ηχηρό μήνυμα μέχρι τις Βρυξέλλες.

Ότι ο ελληνικός λαός δεν τρώει κουτόχορτο, ότι δεν είναι διατεθειμένος να δέχεται αδιαμαρτύρητα όλα αυτά που ετοιμάζουν για εκείνον. Ότι είναι σκληρό καρύδι και θα τους βάλει εμπόδια, θα διεκδικήσει να ζει, εκείνος και τα παιδιά του, μια ζωή με αξιοπρέπεια τον 21ο αιώνα και ότι το ίδιο θέλει και για τους άλλους λαούς», είπε, καλώντας με δύναμη και αποφασιστικότητα να δοθεί και η συγκεκριμένη μάχη, για μια Ευρώπη των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας μας, όλων των λαών.

 

ΚΚΕ Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας