«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

«Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα»: Η λειτουργία των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, η μείωση του τουρισμού και οι αντιδημοκρατικές εκτροπές στη συνεδρίαση λογοδοσίας

Οι καταγγελίες για αντιδημοκρατικές εκτροπές που προσβάλλουν το θεσμό της Αιρετής Περιφέρειας, τα προβλήματα στη λειτουργία των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και η πορεία του τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα, είναι τα θέματα που φέρνει προς συζήτηση η παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», με επικεφαλής τον Κώστα Καρπέτα, στη δεύτερη ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη λογοδοσία της Περιφερειακής Αρχής. Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 στις 16.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος στην Πάτρα...

Η λειτουργία των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) στη Δυτική Ελλάδα και η διαχείριση των Εγγειοβελτιωτικών Έργων σε συνθήκες κλιματικής κρίσης θα συζητηθεί στην ειδική συνεδρίαση της Πέμπτης, μετά από αίτημα των συμβούλων της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», Δημήτρη Μασούρα (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας) και Κώστα Διαμαντόπουλου (Π.Ε. Ηλείας).

Οι δύο υπογράφοντες περιφερειακοί σύμβουλοι, στην εισήγησή τους τονίζουν την ανάγκη για τη διαχείριση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων της Δυτικής Ελλάδας σε συνθήκες κλιματικής κρίσης και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις λόγω των ηλεκτροδοτικών προβλημάτων και του υψηλού κόστους ενέργειας. Οι κύριοι Μασούρας και Διαμαντόπουλος υπογραμμίζουν ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να παραμένει ουδέτερος παρατηρητής στα λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα των ΟΕΒ, καθώς έχει πλέον την αρμοδιότητα της εποπτείας των συγκεκριμένων οργανισμών.

Παράλληλα, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών υποδομών θεωρείται αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί ο περιορισμός της σπατάλης του νερού και η μείωση του ενεργειακού κόστους.


Την ίδια στιγμή, σημειώνουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Μαζί Αλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», το πολυδιαφημισμένο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι φαίνεται ότι δε θα υλοποιηθεί, με δεδομένη την κυβερνητική βούληση για προώθηση του σχεδίου «Απόλλων». Ήδη όμως εκφράζεται προβληματισμός για το εάν το συγκεκριμένο σχέδιο θα μειώσει το ενεργειακό κόστος των ΟΕΒ στο βαθμό που θα το μείωνε το σχέδιο της Περιφέρειας.

Οι Κώστας Διαμαντόπουλος και Δημήτρης Μασούρας ζητούν να πληροφορηθούν από την Περιφερειακή Αρχή ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχουν αναληφθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κατά τη χρονική περίοδο που η εποπτεία των ΟΕΒ βρίσκεται στην αρμοδιότητά της, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία των κρίσιμων αυτών οργανισμών σε όλα τα επίπεδα, καθώς και ποιος είναι ο σχεδιασμός για το μέλλον, ώστε οι ΟΕΒ να μπορούν να επιτελέσουν με ρεαλισμό και βιωσιμότητα τον αναπτυξιακό τους ρόλο.

Στην ίδια συνεδρίαση, θα ζητηθούν οι αντιδημοκρατικές εκτροπές που προσβάλλουν βάναυσα το θεσμό της Αιρετής Περιφέρειας, μετά τις καταγγελίες πρώην αντιπεριφερειάρχη και νυν περιφερειακού συμβούλου της πλειοψηφούσας παράταξης σε βάρος του Προέδρου του Σώματος. Στην εισήγηση του θέματος, που υπογράφουν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», ζητείται από τον Περιφερειάρχη να ενημερώσει τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και κατ’ επέκταση τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας για το σοβαρό αυτό θέμα.

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», Κώστας Καρπέτας, φέρνει προς συζήτηση το ζήτημα της μείωσης της τουριστικής κίνησης στη Δυτική Ελλάδα στην ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, μετά την ανακοίνωση των σχετικών επίσημων στοιχείων από την Τράπεζα της Ελλάδας. Όπως τονίζει ο κ. Καρπέτας, τα στοιχεία αυτά είναι «αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα απογοητευτικά», καθώς καταγράφεται πτώση σε όλους τους δείκτες (διανυκτερεύσεις, επισκέψεις, παραμονή επισκεπτών, εισπράξεις) της τουριστικής κίνησης στη Δυτική Ελλάδα για το 2023, μάλιστα, την ώρα που σε όλη τη χώρα ο τουρισμός ανακάμπτει.