«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

ΚΚΕ - Άρθρο Σπύρου Κοτοπούλη, υποψήφιου βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας

Άρθρο του Σπύρου Κοτοπούλη, υποψήφιου βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας

«Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ πιάνει τόπο για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους»

Η αλήθεια είναι ότι στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπως και σε όλη τη χώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, παρά τη σκληρή δουλειά μας. Οι ανάγκες, οι δικές μας και των οικογενειών μας, δεν μπορούν να καλυφθούν (αξιοπρεπής διαβίωση, πρόσβαση σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, διακοπές, πολιτισμό, αθλητισμό κ.ά.), ενώ η συνέχιση της παραγωγικής μας δραστηριότητας είναι στον αέρα...

Με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), και την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη, ενώ οι τιμές των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων για τους παραγωγούς είναι χαμηλές, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος, για να κερδίζουν οι μεγαλοβιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι από τον δικό μας κόπο.

Στο νομό με τόσες λίμνες και ποτάμια, αρδεύεται λιγότερο από το 40%, των καλλιεργειών. Το πρόγραμμα "Ύδωρ 2.0", που διαφημίζει η κυβέρνηση και στο νομό μας, είναι ένα ακόμα πάρτι των κατασκευαστικών ομίλων στις πλάτες μας, που με 4 δις ευρώ που θα πληρώσουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα διαχειρίζονται για 25 χρόνια τα αρδευτικά δίκτυα.

Τώρα, στο τελευταίο νόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, και με την ψήφο των κυβερνητικών βουλευτών της ΝΔ στο νομό, που νοιάζονται τάχα για τον αγρότη,  περιλαμβάνονται και τα ΤΟΕΒ. Όλα αυτά προμηνύουν περαιτέρω αύξηση του κόστους παραγωγής.

Η αγροτική οδοποιία στο νομό που βρίσκεται σε κακό χάλι, είναι το καθημερινό βάσανο, που με ευθύνη κυβερνήσεων, περιφέρειας, δήμων αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Επίσης, ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με ένα σωρό άλλα προβλήματα που βάζουν εμπόδια στην ποιότητα της ζωής μας. Για παράδειγμα, είναι χαρακτηριστική η άθλια κατάσταση στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του νομού μας. Οι ελλείψεις γιατρών και η υποχρηματοδότηση δυσκολεύουν την πρόσβασή μας στο πολύτιμο αγαθό της υγείας.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι ουρανοκατέβατη. Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών που αντιμετωπίζουν τη ζωή μας ως κόστος και που μόνο στόχο έχουν την εξασφάλιση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι χαρακτηριστικό το έγκλημα στα Τέμπη, σαν αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής (λογική «κόστος – όφελος», τεμαχισμός και «απελευθέρωση» του σιδηροδρομικού έργου, εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση).

Αυτές οι πολιτικές, μπροστά στις επερχόμενες εκλογές, πρέπει να καταδικαστούν μαζικά από τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού μας.

Τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα και οι βουλευτές τους έχουν συγκεκριμένες ευθύνες:

Υποστηρίζουν τον μονόπλευρο προσανατολισμό στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων (η περίφημη «εξωστρέφεια») που ωφελεί τους εμποροβιομηχάνους, την ώρα που οι αθρόες εισαγωγές προσθέτουν νέες δυσκολίες στη ζωή μας και υποβαθμίζουν την ποιότητα βασικών ειδών διατροφής του λαού.

Ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, με το οποίο κόπηκε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης.

Απέναντι στο αίτημα για εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας, προτάσσουν τον μονόδρομο της ΚΑΠ που με τις αναθεωρήσεις της πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο για τα συμφέροντά μας και βάζει συνεχώς νέα εμπόδια στην επιβίωσή μας.

Έχουν διαμορφώσει έναν ΕΛΓΑ που μας χαρατσώνει και δύσκολά μας αποζημιώνει.

Προωθούν την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και την «πράσινη ανάπτυξη» που μετατρέπει την Ενέργεια σε όλο και πιο πανάκριβο και απρόσιτο εμπόρευμα.

Έχουν διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο που με τους πλειστηριασμούς βγάζει στο σφυρί την κύρια κατοικία, χωράφια και αποθήκες.

Έχουν προσυπογράψει τα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και συμφωνούν με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία που τελικά τις πληρώνει ο λαός.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, παρά τις επιμέρους, μικρές, διαφορές τους, έχουν στρατηγική σύγκλιση στα βασικά. Γι’ αυτό, όταν το σύστημα το χρειάζεται, ξεπερνούν τις όποιες διαφορές τους για να στηρίξουν από κοινού την αντιλαϊκή πολιτική. Η «σταθερότητα» που ευαγγελίζονται σημαίνει αστάθεια και ανασφάλεια για εμάς και τα παιδιά μας, ενώ στο όνομα της «προόδου», μας γυρίζουν πίσω στο Μεσαίωνα.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να τους δείξουν καμία εμπιστοσύνη. Θέλουν να αρπάξουν την ψήφο μας για να συνεχίσουν να εφαρμόζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, όποια κυβέρνηση κι αν σχηματίσουν.

Αντίθετα, έχουμε συμφέρον να ζυγίσουμε καλά τις επιλογές μας. Να ενισχύσουμε τη δύναμή μας, δυναμώνοντας το ΚΚΕ. Να δείξουμε εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ που είναι ασπίδα για το σήμερα και ελπίδα για το αύριο. Είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει δεσμεύσεις από το σύστημα.

Το είχαμε μαζί μας σε όλους τους αγώνες που δώσαμε στο νομό και πανελλαδικά, στήριξε τα μπλόκα μας και τις δίκαιες διεκδικήσεις μας.

Είναι μέσα στην πάλη, δίνοντας με όλες του τις δυνάμεις, μαζί μας, τη μάχη για:

·        Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, εξασφάλιση φθηνών λιπασμάτων, άλλων πρώτων υλών κλπ.

·        Εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

·        Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή, το φυτικό/ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και όλες τις νόσους. Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

·        Έργα υποδομής και προστασίας της παραγωγής, χωρίς επιβαρύνσεις και τέλη για τον αγρότη.

Το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένο πρόγραμμα εξουσίας – διακυβέρνησης που τεκμηριώνει ότι ο λαός μας μπορεί να ζήσει καλύτερα, με βάση τις δυνατότητες που προσφέρει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στον 21ο αιώνα.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να γυρίσει πλάτη σε παλιούς και νέους κυβερνητικούς «σωτήρες» και «προστάτες».

Η ψήφος στο ΚΚΕ θα είναι στη δικιά μας μεριά, δεν θα την βρούμε απέναντί μας. Θα είναι στους νέους μεγάλους αγώνες για να βάλουμε εμπόδια στα χειρότερα, διεκδικώντας ό,τι αξίζει σήμερα σε εμάς και τα παιδιά μας. Όσο πιο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο μεγάλες δυσκολίες θα έχει οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό με ΚΚΕ δυνατό.

 

ΚΚΕ - Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας