«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

Σειρά σημαντικών έργων υλοποιούνται στο Δήμο Αμφιλοχίας

 Μια σειρά από μεγάλα και μικρά έργα υλοποιούνται στο Δήμο Αμφιλοχίας, έργα τα οποία δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης σε απομονωμένα σημεία του ορεινού Βάλτου.

Χθες, Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, αντιπροσωπεία του Δήμου Αμφιλοχίας με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γιώργο Κατσούλα, συναντήθηκε στο εργοτάξιο της Αλευράδας με εκπροσώπους της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία κατασκευάζει το μεγάλο έργο της αντλησιοταμίευσης. Στη συνάντηση, η οποία είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, παραβρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας, συνοδευόμενος από μηχανικούς του ΤΕΕ...

Κατά την παρουσίαση που έγινε από τη διευθύντριαΥδροηλεκτρικών Έργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιούλα Τσικνάκου και τον Διευθυντή του εργοταξίου Δημήτριο Βράγκο, περιγράφηκανοι τεχνικές προδιαγραφές και προκλήσεις του έργου, τα οφέλη που θα προκύψουν μέσω των αντισταθμιστικών για την τοπική κοινωνία αλλά και το γενικότερο ενεργειακό και περιβαλλοντικό όφελος για τη χώρα μας.

Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας δήλωσε σχετικά: «Το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αλευράδα είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, όχι απλά τοπικής αλλά εθνικής σημασίας. Τα οφέλη του είναι πολλαπλά για την τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Μιλάμε για τη δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας, κάποιες από τις οποίες θα μετατραπούν σε μόνιμες μετά την αποπεράτωσή του, αλλά και για αντισταθμιστικά οφέλη από τα οποία θα ωφεληθούν μακροπρόθεσμα οι τοπικές κοινωνίες. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την κατασκευάζουσα εταιρεία ώστε το έργο που θα δημιουργηθεί να λειτουργήσει πραγματικά υπέρ του τόπου μας, προσφέροντας διαρκώς ωφελήματα τα οποία θα απολαμβάνουμε σε βάθος δεκαετιών. Δεν πρέπει όμως να στεκόμαστε μόνο εκεί. Το έργο της αντλησιοταμίευσης έχει χαρακτηριστεί ως Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και ως Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας, αφού θα συμβάλει τόσο στην ενεργειακή θωράκιση και αυτονομία της χώρας μας όσο και στη σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που προκαλούν οι «παραδοσιακές» μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των ορυκτών καυσίμων.

Θέλω να ευχαριστήσω τον ανάδοχο του έργου, την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια, στην προσπάθειά μας αυτό το έργο να λειτουργήσει πραγματικά προς όφελος του τόπου μας. Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω το Τεχνικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και τον Πρόεδρο Λίνο Μπλέτσα για τη συμβολή του στην ανάδειξη τεχνικών και ιστορικών τοποσήμων της περιοχής μας αλλά και για τη συνεργασία που έχουμε ώστε να καταδείξουμε τα πλέον κατάλληλα αντισταθμιστικά οφέλη για τα χωριά μας.

Εξελίξεις όμως είχαμε χθες και στο μεγάλο εγγειοβελτιωτικό έργο του Κάτω Βάλτου, καθώς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κήρυξε ως προσωρινό ανάδοχο την εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Αναμένουμε να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε σύντομα να εκκινήσει το έργο κόστους σχεδόν 65 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο θα αρδευτούν 11.500 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων στην περιοχή του Κάτω Βάλτου.

Παράλληλα, δρομολογούμε και μια σειρά από «μικρότερα» έργα, κάποια από τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται. Έτσι, χθες ξεκίνησαν οι εργασίες ηλεκτροφωτισμού και τοποθέτησης προβολέων στο γήπεδο Χαλκιοπούλων, έργο το οποίο θα επιτρέψει στην ομάδα του Ινάχου αλλά και στους αθλούμενους να μπορούν να χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις και κατά τις βραδινές ώρες. Επιπλέον, υπογράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο για κατασκευή δικτύου πυρόσβεσης σε περιοχή εγκατάστασης ποιμνιοστασίων της Κοινότητας Κεχρινιάς, συνολικού προϋπολογισμού 360.000 ευρώ.

Πρόκειται για έργα τα οποία καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και έχουν σημαντικό τοπικό αντίκτυπο».


 

***

Συνεχίζονται οι δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης μαθητών

από το Δήμο Αμφιλοχίας

Με την ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού «Επιλέγω Σπουδές και Επάγγελμα», η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Αμφιλοχίας, συνεχίστηκαν οι δράσεις ενημέρωσης και επαγγελματικού προσανατολισμού μαθητών του Γενικού ΛυκείουΑμφιλοχίας.

Την ημερίδα, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Αμφιλοχίας, τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το Γενικό Λύκειο Αμφιλοχίας, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και το δεκαπενταμελές συμβούλιο, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον μαθητές και των τριών τάξεων του Λυκείου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις προοπτικές σπουδών και επαγγελματικής αποκατάστασης που ανοίγονται μπροστά τους και να λύσουν τις απορίες τους.

Ομιλητές της ημερίδας ήταν ο Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Γ. Ματσόπουλος, με θέμα «Θετικές Σπουδές και Αποκατάσταση», ο Σύμβουλος Εταιρικής Ευθύνης Μ. Γιαννάκου, με θέμα «Πετυχαίνω σημαίνει προσπαθώ, υπομένω, συνεργάζομαι, προσφέρω», και ο Ν. Χριστοδούλου, Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Deloitte, ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Η εργασία και οι εργαζόμενοι του αύριο».

Τους μαθητές υποδέχθηκε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Λαμπρινή Χαρδαλιά, η οποία αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εκπαίδευσης επαγγελματικού προσανατολισμού σε μόνιμη βάση και της καθιέρωσης ανάλογων στοχευμένων δράσεων σε συνεργασία με φορείς.

Πρόκειται για το δεύτερο σκέλος των δράσεων ενημέρωσης και επαφής με χώρους εργασίας που συνδιοργανώνει ο Δήμος Αμφιλοχίας, καθώς είχαν προηγηθεί δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις και ενημέρωση στο εργοστάσιο της εταιρίας Knauf από μαθητές του Γενικού Λυκείου Αμφιλοχίας, την 1ηκαι 15ηΜαρτίου 2023. Τους μαθητές είχε υποδεχθεί ο Διευθυντής του Εργοστασίου Γιώργος Μολώνης, ο οποίος τους ενημέρωσε για θέματα υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας, για τον όμιλο και τη λειτουργία του εργοστασίου.

Στη συνέχεια, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παραγωγική διαδικασία στο σύνολό της, από το πρώτο στάδιο έως και το τελικό στάδιο της παραγωγής και το ολοκληρωμένο προϊόν, ενώ απεύθυναν ερωτήσεις και συνομίλησαν με τους εργαζόμενους του εργοστασίου.

Πρόθεση του Δήμου Αμφιλοχίας είναι έως το τέλος της σχολικής χρονιάς, οι δράσεις αυτές να συνεχιστούν και σε άλλα σχολεία κοινοτήτων του Δήμου Αμφιλοχίας, παρέχοντας ευκαιρίες προσανατολισμού σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές των λυκειακών τάξεων.

Δήμος Αμφιλοχίας 

Γραφείο τύπου