«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από το Δήμο Αγρινίου

Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγρινίου

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο Δήμος Αγρινίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες επιπτώσεις ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγρινίου ανέφερε ότι...

οι  αρμόδιες υπηρεσίες  έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες και οι φορείς και υπηρεσίες που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Όργανο είναι έτοιμοι να  αναλάβουν τον υπηρεσιακό τους ρόλο, ώστε να δράσουν  έγκαιρα εάν,  και εφ όσον, χρειαστεί.

Στο πλαίσιο των μέτρων  οι Δομές Αστέγων, που βρίσκονται στο 3οχλμ. Ε.Ο. Αγρινίου – Ιωαννίνων διαθέτουν θερμαινόμενους χώρους  και μπορούν να φιλοξενήσουν όσους συμπολίτες μας ζουν,  είτε σε συνθήκες αστεγίας ή σε κατοικίες που είναι ακατάλληλες και ανεπαρκείς για την προστασία τους από το ψύχος και τα έντονα καιρικά φαινόμενα και αναζητούν ένα ασφαλές και ζεστό χώρο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται από 07:30 έως 19:30 για διημέρευση και από 19:00 μ.μ. έως 09:00 μ.μ. για διαμονή. Οι ενδιαφερόμενοι απαραίτητα θα πρέπει να έχουν μαζί τους τουλάχιστον κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας και νόμιμης διαμονής στη χώρα (ταυτότητα, διαβατήριο, κάρτα ασύλου, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού ή αρνητικό αποτέλεσμα rapidtest ή pcr).
Τηλέφωνα επικοινωνίας:

2641053202

2641360590 -Κοινωνικοί Λειτουργοί-Ψυχολόγος

2641360591- Διοικητικό προσωπικό, Νοσηλευτικό προσωπικό

 

Για βλάβες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται :

ΑΔΜΗΕ  2631 401590

 ΔΕΔΔΗΕ  2111900500 ή  11500


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας(www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

 

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημα τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 

 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

***

Πληγέντες COVID-19: Παρατείνεται η έκτακτη ρύθμιση οφειλών

 

Διεύθυνση ΟικονομικώνΔελτίο ΤύπουΑγρίνιο       18 /01  /2022

Πληγέντες COVID-19: Παρατείνεται η έκτακτη ρύθμιση οφειλών σε έως και 100 δόσεις

 

Από τον Δήμο Αγρινίου ανακοινώνεται ότι παρατείνεται η έκτακτη ρύθμιση οφειλών σε έως και 100 δόσεις  του Ν.4764/2020, όπως τροποποιήθηκε με τα άρθρα 112 -113 του Ν. 4876/2021, η οποία αφορά πληγέντες του COVID-19 (ΚΥΑ 18440/2021, ΦΕΚ 251/Β/23-12-2021).  

Οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση μπορούν να υποβληθούν έως και την 28/02/2022.

Με την υπ’ αριθ. 18440/2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ 961/Β/2021) ορίζεται ότι, δικαιούχοι υπαγωγής στην ρύθμιση οφειλών του Ν. 4764/2020 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4876/2021, είναι οι :

Α) Οι επιχειρήσεις – νομικά πρόσωπα που εντάσσονται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.)του πίνακα που προσαρτάται ως Παράρτημα και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παραπάνω ΚΥΑ

Β) Τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν μια, τουλάχιστον, από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1) είναι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν ή τελούν σε αναστολή στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας COVID – 19.

2) είναι άνεργοι,

3) ενισχύθηκαν από μέτρα του Υπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στήριξή τους στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας COVID– 19.

4) είναι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων των οποίων τα μισθώματα μειώθηκαν με εντολή δημόσιας αρχής στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας COVID – 19.

 

Με βάση τα παραπάνω, οι δικαιούχοι που επιθυμούν την υπαγωγή τους στη ρύθμιση οφειλών του Ν. 4876/2021(άρθρα 112& 113), καλούνται να υποβάλλουν στο Δήμο Αγρινίου, είτε ηλεκτρονικά στο email:rpaliogianni@agrinio.gr, είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία κατόπιν ραντεβού, (Τμήμα Ταμείουτηλ: 26413-60462), αίτηση  συνοδευόμενη με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

Α) ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Βεβαίωση της ΑΑΔΕ για τους ΚΑΔ

 

Β) ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΕΣΤΩ 1 ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

1.Βεβαίωση από το ΕΡΓΑΝΗ για αναστολή σύμβασης από 15/02/2020 μέχρι 30/11/2021.

2.Κάρτα ανεργίας σε ισχύ.

3.Βεβαίωση ενίσχυσης-στήριξης από Υπουργείο Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων εντός του χρονικού διαστήματος 15/2/2020 μέχρι 30/11/2021.

4.Βεβαίωση της ΑΑΔΕ ότι είναι ιδιόκτητες εκμισθωμένων ακίνητων των οποίων τα μισθώματα υπέστησαν μείωση κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής το χρον. διάστημα από 15/02/2020 μέχρι 3/11/2021.

 

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών

 

Βασίλειος Φ. Φωτάκης

 

***

ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Την ανάκληση της απόφασης που διατάσσει τη μεταφορά των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Μεσολογγίου στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Στράτου, ζητά ο Δήμος Αγρινίου και ο ΦΟΔΣΑ από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναλυτικά και τεκμηριωμένα αναφέρεται στο αίτημαη απόφαση τυγχάνει ακυρωτέα καθώς ο ΧΥΤΑ Στράτου ΔΕΝ δύναται να δεχτεί τις ποσότητες ΑΣΑ του Δήμου Μεσολογγίου. Η συγκεκριμένη απόφαση θα δημιουργήσει μείζον πρόβλημα βιωσιμότητας στον  ΧΥΤΑ, ο οποίος βρίσκεται  σε κατάσταση κορεσμού όπως  άλλωστε αποδεικνύεται από το Σχέδιο Αντιμετώπισης Βλαβών του αναδόχου λειτουργίας του ΧΥΤΑ Στράτου, στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά η κατάσταση του ΧΥΤΑ και οι δυσμενέστατες συνέπειες που θα επιφέρει τυχόν επιβάρυνσή του με τα απορρίμματα του Δήμου Μεσολογγίου.

Επιπλέον,θεμελιώνεται λόγος ακύρωσης καθώς δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις για τη μεταφορά των ΑΣΑ με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το δίκαιο διαχείρισης των αποβλήτων της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έχει μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο, και το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Δυτικής Ελλάδας.

Ένας ακόμη σημαντικός λόγος για τον οποίο πρέπει να γίνει ανάκληση της απόφασης είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πληρείται η απαίτηση της νομοθεσίας για προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του αρμόδιου φορέα διαχείρισης των ΧΥΤΑ.

Επιπρόσθετα,καταστρατηγείται η υποχρέωση σύστασης χρηματικής εγγύησης ή ασφάλειας, η οποία ουδόλως προβλέπεται αν και θεωρείται απαραίτητη για κάθε μεταφορά φορτίου αποβλήτων που προορίζονται για τελική διάθεση στο πλαίσιο εφαρμογής της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Με τα δεδομένα αυτά, η απόφαση θα πρέπει να ανακληθεί άμεσα καθώς στερείται νομιμότητας και βασιμότητας και είναι βέβαιο ότι θα ακυρωθεί σε ενδεχόμενη προσφυγή στα αρμόδια Δικαστήρια.

Στον Δήμο Αγρινίου τα τελευταία χρόνια  δημιουργούνται οι βάσεις για αποτελεσματικότερη οργάνωση με σημαντικές επενδύσεις και έργα που δίνουν λύσεις στα ζητήματαδιαχείρισης απορριμμάτων για τις επόμενες δεκαετίες. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην προστασία της δημόσιας υγείας  με παρεμβάσεις υψηλής αξίας για το περιβάλλον και τους πολίτες. Δεν θα δεχθούμε αποφάσεις που υπονομεύουν τη δημόσια υγεία και αντιστέκονται στη λογική.

 

                                                                              ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ