«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 15 του Δημήτρη Τραπεζιώτη

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 15

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ «ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ»

ΤΑ ΣΤΕΡΝΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ  &

Ο ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΑΧΡΕΙΩΣΗΣ

Του Δημήτρη ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗ

Μετά την εκλογή του νέου Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και τον ορισμό των Αντιδημάρχων είναι νομίζω ευχερώς ορατό και εξηγήσιμο αυτό το οποίο είναι κοινός τόπος, κοινή διαπίστωση και κοινή παραδοχή, σε όλες τις δημόσιες και κατ’ ιδίαν συζητήσεις, ότι...

εδώ και πολύ καιρό στο Δήμο Αγρινίου δεν υπάρχει Αντιπολίτευση, δεν υπάρχει ισχυρός αντιπολιτευτικός λόγος (εκτός από τον λόγο που διατυπώνεται από συγκεκριμένους  Δημοτικούς Συμβούλους και Παρατάξεις και που οι πολίτες ξέρουν να διακρίνουν)αλλά αντιθέτως παρέχεται στήριξη  στη σημερινή Δημοτική Αρχή όχι μόνο από τους δημοτικούς συμβούλους  της πλειοψηφίας, παρά τις αστοχίες, τα λάθη, την πτωχή ικανότητα σχεδιάσεως , την ολοσχερή ανικανότητα και ανεπάρκειά της και το μετά από οκτώ (8) σχεδόν χρόνια δημοτικής θητείας ανύπαρκτο έργο της που εξαντλείται στη βαρετή πλέον και χωρίς αντίκρισμα  αναφορά στα περιβόητα έργα  Βιώσιμης .Αστικής .Ανάπτυξης (ΒΑΑ). που κατάντησε να είναι μια ρητορική επανάληψη ανεκπλήρωτων υποσχέσεων. Στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συναινέσεις μπορεί και πρέπει, πολλές φορές, να υπάρχουν για την προώθηση και επίλυση τοπικών ζητημάτων πλην όμως όταν οι επιλογές της Δημοτικής Αρχής θίγουν συνταγματικές και αυτοδιοικητικές αρχές και αξίες που αφορούν στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η παρεχόμενη στήριξη εκ μέρους των Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς 

Έτσι λοιπόν είναι απορίας άξιον πως Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στηρίζουν και ψηφίζουν  την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την εκλογή του νέου Προέδρου του Δ.Σ., μιας Δημοτικής Αρχής που υποστήριξε και αποδέχθηκε τις νομοθετικές ρυθμίσεις  της Κυβέρνησης  με τις οποίες κατήργησε το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο εξελέγησαν και αφαίρεσε, αποψίλωσε κυριολεκτικά το κορυφαίο όργανο της τοπικής κοινωνίας δηλαδή το Δ.Σ. από κρίσιμες και καίριες αρμοδιότητες και δημιούργησε πλαστές πλειοψηφίες υπέρ των Δημάρχων  στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, περιόρισε δραστικά την αυτονομία των Κοινοτήτων, αφού στερούνται πλέον αποφασΙστηκές αρμοδιότητες και ο ρόλος τους καθίσταται διακοσμητικός, νοθεύοντας εκ των υστέρων τη λαϊκή βούληση  η οποία εκφράστηκε με το σύστημα της απλής αναλογικής  και έτσι οδήγησε όχι απλά στην επαναφορά του δημαρχοκεντρικού μοντέλου αλλά και στην απόλυτη μοναρχία του Δημάρχου «ελέω κυβέρνησης». 

Και βεβαίως να επισημάνουμε τη μεγάλη αντίφαση των Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης οι οποίοι εξελέγησαν με το σύστημα της απλής αναλογικήςπου για κάποιους από αυτούς μάλιστα ήταν πολιτική και ιδεολογική σημαία και σήμερα στήριξαν μια Δημοτική Αρχή που υποστήριξε την κατάργηση της απλής αναλογικής!!!Επίσης είναι αυτονόητο ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ευθύνες της σημερινής Δημοτικής Αρχής τόσο για τα πεπραγμένα της όσο και για όσα δεν έπραξε μεταβιβάζονται και στους Δημοτικούς Συμβούλους που τη στηρίζουν.

Μετά την εκλογή του νέου Προέδρου του Δ.Σ και τον ορισμό των νέων Αντιδημάρχων ο Δήμαρχος Αγρινίου μεταξύ  άλλων δήλωσε: «Συνθέτουμε δυνάμεις ….επενδύουμε στα πρόσωπα και στέλνουμε  μήνυμα ενότητας….»

Σύνεση και ενότητα λοιπόν λέει ο Δήμαρχος παρέλειψε όμως  να μας πει ότι αυτή γίνεται στη βάση ανταλλαγμάτων αφού όσοι αποφάσισαν  από καιρό μεθοδευμένα να στηρίξουν και στηρίζουν τη Δημοτική Αρχή το κάνουν με το αζημίωτο και εισπράττουν τελικά τα πολιτικά λύτρα αυτής της επιλογήςτους.Η δραματική  ανακολουθία αφετηρίας και κατάληξης. Γι’ αυτό άλλωστε οι Αντιδημαρχίες έγιναν από οκτώ δώδεκα με αλληλοεπικαλύψεις και διασπάσεις αρμοδιοτήτων ή και χωρίς  αντικείμενο. Ακουσον, άκουσον «Αντιδημαρχία βιβλιοθηκών, αρχείων και δια βίου μάθησης»!!!.

Συνελότι ειπείν:

·         Θέσεις υπάρχουν για όλους.

·         Η τεχνική της πολιτικής διαφοροποίησης «εξασφαλίζει»  το μέλλον και μάλιστα με ανταλλάγματα και

·         Τα στερνά τιμούν τα πρώτα.

Τέτοιες όμως συμπεριφορές και επιλογές που έχουν ως στόχο τη νομή και αναδιανομή της Τοπικής Εξουσίας και την εξασφάλιση προσωπικών ανταμοιβών και ωφελημάτων εισάγουν τη «συναλλαγή»  στην πολιτική ζωή, καταστρέφουν την κοινωνική συνείδηση και εξαχρειώνουν τους πολίτες οι οποίοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους  απογοητεύονται,  δεν συμμετέχουν στα κοινά και οδηγούνται στην ιδιώτευση.

Τέλος παγιώνουν την εκτίμηση και δημιουργούν την πεποίθηση ότι οι Δημοτικές Παρατάξεις δεν είναι παρατάξεις Αρχών και Αξιών που έχουν ως στόχο το Δημόσιο συμφέρον  δηλαδή «το κοινό της πόλεως αγαθόν»όπως έλεγε ο Αριστοτέλης αλλά συνιστούν οχήματα συμμετοχής για την απόλαυση των ηδονών της εξουσίας, για ίδια συμφέροντα ή και για την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων.

Βεβαίως οι συμπράξεις των Δημοτικών Παρατάξεων επιτρέπονται πλην όμως θα πρέπει  να γίνονται στη βάση μιας προγραμματικής  συμφωνίας η οποία τουλάχιστον θα γνωστοποιείται στους πολίτες. Στην προκειμένη περίπτωση ό,τι  έγινε, έγινε  ερήμην των πολιτών  με υπόγειες και ανίερες μεθοδεύσεις και βεβαίως χωρίς να έχουν προς τούτο εντολή  από τους πολίτες οι οποίοι τους ψήφισαν.  Οι ως άνω λοιπόν πρόσφατες εξελίξεις στο Δήμο Αγρινίου είναι αφορμή  και ανάγκη να ενοποιήσουμε δυνάμεις και να αναλάβουμε έναν αγώνα  που θα είναι ανένδοτος για την πολιτική και θεσμική εξυγίανση για να μην εγκατασταθεί  στο Δήμο μας ο «ιός» της πολιτικής  συναλλαγής και θεσμικής εξαχρείωσης και μετατραπεί σε πανδημία.

Πρέπει να αντισταθούμε. Ήρθε η ώρα των πολιτών, του αυτοσεβασμού και της αξιοπρέπειας. Ήρθε η ώρα για τηνανάπτυξη ΜΙΑΣ ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ  που θα συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου θεσμικού, πολιτικού και αυτοδιοικητικού πολιτισμού στο Δήμο μας.

Δημήτρης ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ

Δικηγόρος

π. Δήμαρχος Θεστιέων