«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Ενημέρωση από το δήμο Αγρινίου

Υπογραφή έργου "Αντικατάσταση Τμήματος Κεντρικού Αγωγού Υδροδότησης Μακρυνείας και Τμημάτων Αγωγών Δ.Ε. Στράτου και Αγ. Κωνσταντίνου"

 Στην υλοποίηση έργων  ζωτικής σημασίας για την υδροδότηση της Μακρυνείας αλλά και των ΔΕ Στράτου, Νεάπολης και Παραβόλας προχωρά ο Δήμος Αγρινίου.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου υπέγραψε τη σύμβαση του έργου  «Αντικατάσταση Τμήματος Κεντρικού   Αγωγού  Υδροδότησης Μακρυνείας και  Τμημάτων  Αγωγών  Δ.Ε. Στράτου και Αγ.Κωνσταντίνου –Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστημάτων Τηλεμετρίας Δικτύου Ύδρευσης»συνολικού προϋπολογισμού 1.780.000,00€.

Η διάρκεια εκτέλεσης του έργου είναι 12 μήνες και προβλέπει αντικατάσταση:

·         τμήματος του κεντρικού αγωγού υδροδότησης της Μακρυνείας από την περιοχή Ζευγαρακίουέως τις Παπαδατες , συνολικού μήκους 4.450 μέτρων

·         του  κλάδου προσαγωγής του νερού στις κεντρικές δεξαμενές του Αγ Κων/νου συνολικού μήκους 500 μέρων

·         τμήματος του κεντρικού αγωγού τροφοδοσίας της Δ.Ε.  Στράτου συνολικού μήκους 230 μέρων που βρίσκεται στην περιοχή της γέφυρας Αχελώου.

 

Με το ίδιο έργο θα τοποθετηθούν συνολικά 17 σταθμοί ελέγχου του δικτύου ύδρευσης στις περιοχές των Δ.Ε. Στράτου, Νεάπολης, Μακρυνείας, Αρακύνθου και Παραβόλας. Με αυτό το σύστημα θα παρακολουθείται και θα εποπτεύεται συνεχώς το δίκτυο υδροδότησης με αποτέλεσμα να εντοπίζονται και να αποκαθίστανται έγκαιρα τα προβλήματα που θα προκύπτουν.

«Πρόκειται για σημαντικά έργα υποδομής που καλύπτουν μεγάλο εύρος των Δημοτικών Ενοτήτων. Παρεμβαίνουμε και περιορίζουμε σημαντικά τα προβλήματα υδροδότησης  ενώ βελτιώνουμε σε σημαντικό βαθμό  την καθημερινότητα των συνδημοτών μας.Ταυτόχρονα βελτιώνουμε το περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα αφού οι παλαιοί αγωγοί, οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντικές βλάβες και διαρροές,  θα αντικατασταθούν από σύγχρονους με στόχο τη μείωση των διαρροών του δικτύου ύδρευσης και της κατασπατάλησης του νερού» ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Αγρινίου .

Την ικανοποίηση τους  για την  υπογραφή του έργου εξέφρασαν  ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Κωνσταντίνος Κιτσοπάνος και ο Διευθυντής Χριστόφορος Κωστάκης.

 

  ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

***

Παράταση της έκθεσης του Γιάννη Ψυχοπαίδη στη ΔΠΑ

 

 Η έκθεση “Μορφές του ’21” του Γιάννη Ψυχοπαίδηπου φιλοξενείται στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ παρατείνεται έως και τη Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022.

Μέσα από 40 ζωγραφικά πορτρέτα και 30 ξυλογραφίες, ο Ψυχοπαίδης  επαναφέρει στο παρόν τα πρόσωπα που γνωρίζουμε από τη μακρινή παιδική ηλικία, ήρωες που μας γοήτευαν μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Μία μοναδική πινακοθήκη πορτρέτων των αγωνιστών του ’21 μέσα από έναν πλούτο διαφορετικών τεχνικών, όπου το βλέμμα τους συναντά τις συσσωρευμένες αναμνήσεις δύο αιώνων.

Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΕΟΔΥ.

 

Τρίτη – Σάββατο: 10:00 – 13:30 & 18:00 – 20:30

Κυριακή: 10:00 – 13:30, Δευτέρα και αργίες κλειστά

 

Πληροφορίες:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Δ. Βότση 2, Αγρίνιο

τηλ. 26413 60419,  e-mail: pinakothiki@agrinio.gr,  www.dipinag.gr

 

 ***

Ο Δήμος Αγρινίου υποψήφιος για ένταξη στο πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Υποψηφιότητα για την ένταξή του στο πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέβαλλε ο Δήμος Αγρινίου μαζί με ακόμη 21 Δήμους της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση για την ανακοίνωση του Μνημονίου Συνεργασίας (MemorandumofCooperation) μεταξύ των 21 υποψήφιων Δήμων  και της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συμβαλλόμενα μέρη του Συμφώνου των Πόλεων 2030 είναι οι Δήμοι: Αγρινίου, Αλεξανδρούπολης Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Καλαμαριάς, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Κοζάνης, Μυτιλήνης, Τρικκαίων, καθώς και ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΝΠΔΔ), (Δήμοι μέλη του ΑΣΔΑ: Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Αιγάλεω, Ίλιον, Κορυδαλλός, Περιστέρι, Πετρούπολη, Φυλή, Χαϊδάρι) και η  Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος (ΓΓΧΣΑΠ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σκοπός του «Συμφώνου των Πόλεων» για τις Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030 είναι να επιταχύνει τη μετάβαση των πόλεων στην κλιματική ουδετερότητα καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό έως το 2030 σύμφωνα με όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις». Ταυτόχρονα να συμβάλει στην ανάκαμψη των οικονομιών των πόλεων στον απόηχο της πανδημίας του COVID-19.

Οι Δήμοι σε συνεργασία με την ΓΓΧΣΑΠ του ΥΠΕΝ δεσμεύονται να προχωρήσουν στη συνεργασία στους κάτωθι τομείς :

·        Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την καλύτερη εφαρμογή των περιβαλλοντικών και βιώσιμων πολιτικών που προβλέπονται, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας για τους Πράσινους Δήμους και του Συμφώνου των Δημάρχων.

·        Στην ολοκληρωμένη δράση για το κλίμα και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ενόψει των δεσμεύσεων της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, τον Νόμο για το Κλίμα της ΕΕ, την Στρατηγική της ΕΕ για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και την Δίκαιη Μετάβαση.

·        Στην ενσωμάτωση στις τοπικές πολιτικές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) με σκοπό να γίνουν οι πόλεις και οι οικισμοί πιο ανθρώπινες, χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικοί και βιώσιμοι.

·        Στην προστασία της βιοποικιλότητας και την ανάπτυξη λύσεων που βασίζονται στη φύση ενόψει του παγκοσμίου πλαισίου πολιτικής για τη βιοποικιλότητα μετά το 2020 καθώς και την Στρατηγική της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα του 2030.

·        Στην προώθηση βιώσιμων δημοσίων συμβάσεων, καθώς και την προώθηση στρατηγικών, κυκλικών και καινοτόμων προμηθειών.

·        Στην Κυκλική Οικονομία, λαμβανομένης υπόψη της Ευρωπαϊκής Διακήρυξης για την Κυκλική Οικονομία και το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία.

·        Στις λύσεις Έξυπνων Πόλεων και στην κοινή χρήση δεδομένων με στόχο έναν ψηφιακό μετασχηματισμό δίχως αποκλεισμούς και στη βάση της Ευρωπαϊκής Ψηφιακή Στρατηγική. 

·        Στη διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και συμβολή σε έργα της Αποστολής των Πόλεων καθώς και συμμετοχή σε προσκλήσεις του HorizonEurope.

·        Στην ενσωμάτωση και προώθηση στα Σχέδια Δράσης για την Κλιματική Ουδετερότητα των αξιών και των αρχών της πρωτοβουλίας της ΕΕ για το νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus.

·        Στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της Βιώσιμης Αστική Κινητικότητας και της βιώσιμης διατροφής.

·        Στην βιώσιμη χρηματοδότη και των βιώσιμων επενδύσεων.

 

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής MatthewBaldwin υπογράμμισε την αναγκαιότητα της Αποστολής

Ο MatthewBaldwin είναι αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του DG MOVE και Διευθυντής της Αποστολής της Επιτροπής για 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030. Επιπλέον, είναι ο Συντονιστής της ΕΕ για την οδική ασφάλεια και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφορών της Επιτροπής κατά την περίοδο της κρίσης του COVID-19.

Ο κ MatthewBaldwin χαιρέτισε την πρωτοβουλία των είκοσι ένα  (21) ελληνικών Δήμων να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλων μέχρι το 2030, και τόνισε ότι Μνημόνιο Συνεργασίας των Ελληνικών πόλεων αποτελεί παράδειγμα για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε., τα οποία θα πρέπει να υιοθετήσουν αυτή την ιδιαιτέρως σημαντική πρωτοβουλία.

 Ο Γ.Γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης δήλωσε την έμπρακτη υποστήριξη του ΥΠΕΝ στις Ελληνικές Συμμετοχές

Ο Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, επισήμανε ότι το ΥΠΕΝ τα τελευταία 2 χρόνια, σε συνεργασία με τους κ. Χρυσή Νικολαΐδη και Μαρία Βασιλάκου, πρώην μέλη του MissionBoard, εργάζεται πάνω στην προετοιμασία των ελληνικών συμμετοχών. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι Ελληνικές πόλεις διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που τις καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικές για τη συλλογή δεδομένων από την νοτιοανατολική Μεσόγειο που θα συνεισφέρουν στο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας όλης της Ευρώπης μέχρι το 2050, μέσω της Πράσινης Συμφωνίας.

 #EUmissions #climateneutralcities