«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΞΥΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Αγρότες και αγρότισσες, κτηνοτρόφοι,

    Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, μετά το επιτυχημένο Συνέδριό της, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκέμβρη στο Αγρίνιο και εκπροσωπήθηκαν εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού μας, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγουςτους, εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο και πήρε αγωνιστικές αποφάσειςγια το επόμενο διάστημα.

    Καθημερινά οι αγροτοκτηνοτροφοι δίνουμε μάχη επιβίωσης απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που έχουμε και που κάθε μέρα που περνάει, αντί να μειώνονται, φουντώνουν περισσότερο...

    Η πρωτοφανής αύξηση του κόστους παραγωγής, που προστίθεται στο ήδη αυξημένο κόστος των προηγούμενων χρόνων, μας σπρώχνει προς την έξοδο από την παραγωγή. Ενδεικτικά: έχουμε στα λιπάσματα αύξηση ακόμα και 100%, λογαριασμοί ρεύματος, που με το χαράτσι της ρήτρας αναπροσαρμογής έσκασαν απ’ το φούσκωμα, με τις τιμές των ζωοτροφών να γίνονται ακόμα και απαγορευτικές για τους κτηνοτρόφους, με το πετρέλαιο να γίνεται είδος πολυτελείας.

    Μαζί με αυτά έχουμε και την ανάρτηση των δασικών χαρτών, όπου χιλιάδες χορτολειβαδικά  στρέμματα έχουν χαρακτηριστεί δασικά, με αποτέλεσμα κτηνοτρόφοι που τα νοίκιαζαν από το δημόσιο ή ήταν δικά τους, δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξυμένη στην ευρύτερη περιοχή της Αμφιλοχίας, όπου τώρα οι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν νέα χαράτσια για τις ενστάσεις.

    Οι αρκετές ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα, και ο ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει όλα τα ζημιογόνα αίτια, με τις αποζημιώσεις να είναι χρωστούμενες, σε αρκετές περιπτώσεις, από το 2021 ή ελάχιστες όταν καταβάλλονται, συμπληρώνει το καρέ των προβλημάτων.Σε μια χρονιά που καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα από τα φυσικά φαινόμενα (Φλεβάρη έως και τον Απρίλη), τα μπουρίνια, τις χαλαζοπτώσεις, τον καύσωνα μέσα στο καλοκαίρι, τις πλημμύρες σε όλο τον νομό, ιδιαίτερα σε Καινούριο, Λεσίνι, Αστακό και Κατοχή, τις πυρκαγιές στην Βόνιτσα και την ακαρπία στις ελιές και τα ξινά, ο ΕΛΓΑ αφήνει απροστάτευτους χιλιάδες αγρότες.

    Η ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με τα εγκαταλελειμμένα  Κέντρα Υγείας στα χωριά, την ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία  στις πόλεις, όντας απροστάτευτοι και από την έξαρση του COVID, αφήνοντας η κυβέρνηση τα πάντα στην «ατομική ευθύνη».

    Μπροστά σ’ αυτά τα οξυμένα προβλήματα, το ΔΣ της ΟΑΣ, θα κάνει περιοδείες σε χωριά και διάφορες περιοχές στο νομό, για την ενημέρωση των αγροτών, καθώς την ίδια ώρα η κυβέρνηση πετάει ψίχουλα στους αγρότες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα, τη διατήρηση της αύξησης του ρεύματος με τη ρήτρα αναπροσαρμογής κατά 20%, τα 50 εκατομμυρίων για επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε μια μερίδα αγροτών και μόνο για μια χρονιά.

    Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, επικαλούμενη τις «αντοχές της οικονομίας», αλλά προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια μας, μοιράζοντας ψίχουλα, ενώ την ίδια ώρα σπεύδει να ικανοποιήσει κάθε αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων.

    Η απάντηση μας στην κοροϊδία, μπορεί να είναι μόνο αγώνας για την επιβίωσή μας! Η πείρα, μας έχει δείξει ότι μόνο με τον αγώνα καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια να βάλουμε εμπόδια και να αποσπάσουμε κατακτήσεις.

    Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων με βάση την απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης αγροτικών συλλόγων και Ομοσπονδιών που οργάνωσε η πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στις 19/12 στη Νίκαια της Λάρισας, στην οποία και συμμετείχε, για πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη, θα οργανώσει τις επόμενες μέρες πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ø  Καλούμε, σε κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο, τη Δευτέρα 17 Γενάρη, στις 11πμ.

Ø  Για την απαράδεκτη κατάσταση με τους δασικούς χάρτες που έχει προκύψει καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση στο Δασαρχείο Αμφιλοχίας, την Τετάρτη 19 Γενάρη, στις 11πμ.

Διεκδικούμε:

·         Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

·         Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

·         Να μην υπάρξει καμιά επίπτωση σε ότι αφορά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων στον ΟΣΔΕ των αγροτοκτηνοτρόφων στο νομό, σε σχέση με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Να μην πληρώσουν κανένα χαράτσι για τις ενστάσεις!

·         Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα.

·         Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή, που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

Το πρόγραμμα περιοδειών της ΟΑΣ:

·         Τρίτη 11/1/2022, στα Καλύβια, στις 7μμ, επικεφαλής Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος ΔΣ της ΟΑΣ

·         Τετάρτη 12/1/2022, στην Αμφιλοχία, στις 7:30 μμ, επικεφαλής Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος ΔΣ της ΟΑΣ

·         Πέμπτη 13/1/2022, στο Καινούργιο, στις 7:30 μμ, επικεφαλής Βασίλης Θεοδωρόπουλος, γραμματέας ΔΣ της ΟΑΣ

·         Παρασκευή 14/1/2022, στην Κατούνα, στις 12 μμ, επικεφαλής Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος ΔΣ της ΟΑΣ

·         Σάββατο 15/1/2022, στη Βόνιτσα, στις 11:00 πμ, επικεφαλής Νίκος Μωραΐτης, μέλος ΔΣ της ΟΑΣ

·         Κυριακή 16/1/2022, στο Νιοχώρι και στην Κατοχή, στις 7μμ, επικεφαλής Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος ΔΣ της ΟΑΣ

Το ΔΣ της ΟΑΣ αποτελείτε από:

Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος

Γιάννης Καρναβιάς, α’ αντιπρόεδρος

Δημήτρης Μπακαμήτσος, β’ αντιπρόεδρος

Βασίλης Θεοδωρόπουλος, γραμματέας

Γιώργος Καραΐσκος,ταμίας

Γιώργος Μασούρας,

Δημήτρης Στριφτάρης, μέλος

Θανάσης Λύσσαρης, μέλος

Θοδωρής Αργύρης, μέλος

Νίκος Μωραΐτης, μέλος

Φώτης Τσιβγέλης, μέλος

Ελεγκτική επιτροπή:

Ευάγγελος Χαραλάμπους

Νίκος Νικολόπουλος,

Παναγιώτης Καλογιάννης