«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΆΔΑΣ: Όχι στην επέκταση του ωραρίου στην Ναύπακτο που καταστρατηγεί το ωράριο των εμποροϋπαλλήλων

 Όχι στην επέκταση του ωραρίου στην Ναύπακτο που καταστρατηγεί το ωράριο των εμποροϋπαλλήλων

Καταψηφίσαμε και δηλώσαμε κάθετα αντίθετοι με την επέκταση του ωραρίου στα καταστήματα της Ναυπάκτου καθώς στην 13η έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ήρθε για  συζήτηση και λήψη απόφασης του  θέματος.

Η όλη διαδικασία παραπέμπει την εξυπηρέτηση της πολιτικής που απελευθερώνει τα ωράρια, ελαστικοποιεί τον εργασιακό βίο των εργαζομένων και...

δίνει ώθηση στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Η συγκεκριμένη απόφαση του Περιφερειακό Συμβούλιο θα συμβάλει στη χειροτέρευση της ζωής των εργαζομένων και στην προώθηση εργασιακών σχέσεων που οδηγούν σε δουλειά "ήλιο με ήλιο".

Επίσης οδηγεί τους εμποροϋπάλληλους και τους αυτοαπασχολούμενους του εμπορίου σε μια εργασιακή "ζούγκλα", με εξαντλητικούς ρυθμούς και πλήρη έλλειψη ελεύθερου χρόνου, με ό,τι αυτό σημαίνει για την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή και φυσικά για την επιβάρυνση της υγείας τους.

Οι μόνοι ωφελημένοι από αυτή την απόφαση θα είναι τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου, που με αυτό το μέτρο θα ενισχύσουν τη θέση τους, συγκεντρώνοντας ακόμα μεγαλύτερο μέρος του τζίρου των αυτοαπασχολούμενων και ξεζουμίζοντας καθημερινά τους εργαζόμενους.

 

Δεν είναι οι ώρες που λείπουν από τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους συνταξιούχους και μικροεπαγγελματίες για να ψωνίσουν και να καλύψουν μια σειρά πραγματικές ανάγκες τους, αλλά οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, οι χαμηλές τιμές στους αγρότες για τα προϊόντα που πουλούν και πολλές φορές απλήρωτοι για πολλούς μήνες, η μεγάλη ανεργία και μερική απασχόληση.

 

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους στο εμπόριο, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους σωματεία και το ΠΑΜΕ  να εντείνουν τον αγώνα τους για:

Να καταργηθεί στην πράξη αυτή η απόφαση-"έκτρωμα".

Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Να κατοχυρωθεί με νόμο η κυριακάτικη αργία. Εξαήμερη λειτουργία των καταστημάτων, με τρία απογεύματα της εβδομάδας κλειστά.

Να καταργηθεί η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όλες οι μορφές ελαστικής εργασίας.

Για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με κατώτερο μισθό 751 ευρώ».