«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Εξαρθρώθηκαν δύο ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις που διέπρατταν ληστείες, κλοπές και βιασμούς σε περιοχές της Αχαΐας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Θεσσαλίας, καθώς και διακίνηση όπλων 
Συνελήφθησαν τρεις (3) υπήκοοι Αλβανίας, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ακόμη...
πέντε (5) ομοεθνών συνεργών τους, οι οποίοι συμμετείχαν στις οργανώσεις



Οι δράστες εισέρχονταν σε οικίες και υπό την απειλή όπλων αφαιρούσαν κυρίως χρήματα και κοσμήματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προκαλούσαν σωματικές βλάβες στα θύματά τους



Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, έχει προκύψει ότι εμπλέκονται συνολικά σε (16) ληστείες, (9) κλοπές, μια απόπειρα βιασμού και ένα βιασμό

Εξαρθρώθηκαν, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, δυο διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες ενέχονται σε (16) ληστείες, (9) κλοπές, βιασμό, μια απόπειρα βιασμού και διακίνηση όπλων, σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη εγκληματική οργάνωση, συνελήφθησαν χθες (25.02.2015) το πρωί, στα Εξαμίλια Κορίνθου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, τρεις υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 42,39, και 33 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε – κακουργηματικού χαρακτήρα –δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, διακίνηση όπλων, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

Με τις ίδιες κατηγορίες βαρύνονται ακόμη τρεις υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 39,33 και 32 ετών, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν εξακριβωθεί κατά το προανακριτικό έργο και τουλάχιστον δύο ακόμη συνεργοί τους, οι οποίοι αναζητούνται.

Σε ότι αφορά στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, οι αστυνομικοί κατάφεραν να εξακριβώσουν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των μελών της.

Πρόκειται για τον 39χρονο υπήκοο Αλβανίας που αναζητείται, ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη εγκληματική ομάδα, δύο ακόμη 30χρονων ομοεθνών συνεργών του και ενός ακόμη συνεργού τους που αναζητείται, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε – κακουργηματικού χαρακτήρα – δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστείες, βιασμός  τετελεσμένος και σε απόπειρα, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ανέπτυξαν τεχνικές ειδικής ανακριτικής διείσδυσης, αξιοποίησαν όλα τα ευρήματα, τα  στοιχεία και τις πληροφορίες με αποτέλεσμα να εξακριβώσουν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των  μελών των εγκληματικών οργανώσεων, τη δομή τους και τον τρόπο  δράσης τους.

Σχετικά με την πρώτη εγκληματική οργάνωση :

Χθες (25.02.2015) το πρωί, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών πραγματοποίησαν ευρεία αστυνομική επιχείρηση, στην περιοχή Εξαμίλια Κορινθίας, όπου εντόπισαν και συνέλαβαν τα τρία μέλη της  οργάνωσης.

Σε έρευνες που ακολούθησαν, παρουσία δικαστικού λειτουργού στις οικίες των δραστών, στην ίδια περιοχή, οι αστυνομικοί βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν:

·        (3) πιστόλια, από τα οποία τα δύο ήταν οπλισμένα με φυσίγγια στους γεμιστήρες,

·        (174) φυσίγγια πιστολιών και πολεμικών τυφεκίων,

·        (6) κινητά τηλέφωνα,

·        πληθώρα καρτών κινητών τηλεφώνων (sim).

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν τελέσει από κοινού, με διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση από τις 26/5/2013 μέχρι και 8/11/2013, έντεκα (11) ληστείες και πέντε (5) κλοπές, σε περιοχές της Αχαΐας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Θεσσαλίας, καθώς και διακίνηση όπλων.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο δράσης, οι δράστες επέλεγαν κυρίως απομακρυσμένες περιοχές από τα αστικά κέντρα και αφού εντόπιζαν εξοχικές κατοικίες ή κατοικίες που διέμεναν ηλικιωμένα άτομα, προσέγγιζαν αυτές, κυρίως νυχτερινές ώρες, ώστε να είναι αθέατοι από κατοίκους της περιοχής και παραβιάζοντας πόρτες ή παράθυρα εισέρχονταν στο εσωτερικό κατά την στιγμή που βρίσκονταν μέσα οι ένοικοι.

Στη συνέχεια υπό την απειλή όπλων ανάγκαζαν του παθόντες να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά, χρυσαφικά κ.λπ. ενώ κατά τη διαφυγή τους, τους έδεναν σε έπιπλα του σπιτιού και αφαιρούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα,  ώστε να μην ειδοποιήσουν τις αστυνομικές Αρχές.

Σε πολλές περιπτώσεις τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προξενούσαν σωματικές βλάβες στους παθόντες ακόμη και με εργαλεία (αιχμηρά αντικείμενα κ.λπ.) και τους ασκούσαν βία, για να τους αναγκάσουν να παραδώσουν τα χρήματα.

Επισημαίνεται ότι, οι δράστες λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, χρησιμοποιώντας πολλούς αριθμούς κινητών τηλεφώνων που είχαν στοιχεία κατόχου τρίτο πρόσωπο ή πλαστά στοιχεία, ενώ συχνά έφευγαν για κάποιο χρονικό διάστημα στην Αλβανία για να μην εντοπίζονται εύκολα.

Σε δύο ληστείες που έλαβαν χώρα στις (30-5-2013), σε χωριό των Καλαβρύτων, με θύματα έναν 82χρονο και έναν 81χρονο ημεδαπό τα τραύματα που τους προκάλεσαν οι δράστες ήταν τόσο σοβαρά που σε συνδυασμό με την προχωρημένη ηλικία τους, ύστερα από σύντομο χρονικό διάστημα απεβίωσαν.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η περίπτωση όπου οι δράστες στις 20/6/2013 τα ξημερώματα, σε χωριό των Καλαβρύτων, εισήλθαν σε οικία αντρόγυνου ημεδαπών, ηλικίας 83 και 77 ετών και προκαλώντας σωματικές βλάβες στην 77χρονη, ανάγκασαν το συζυγό της να τους παραδώσει το χρηματικό ποσό των (5.500) ευρώ. Στη συνέχεια έδεσαν τα άκρα των παθόντων με σεντόνια και τράπηκαν σε φυγή. Η υγεία της 77χρονης επιδεινώθηκε τις επόμενες ημέρες με αποτέλεσμα τρεις μήνες μετά τη ληστεία να αποβιώσει.

Επιπλέον από την προανάκριση προέκυψε ότι, ο 39χρονος συλληφθείς εμπορευόταν και πωλούσε όπλα, που προμηθευόταν από την Αλβανία και αποκόμιζε από την κάθε συναλλαγή το χρηματικό ποσό των 800 έως 1.500 ευρώ ανάλογα με τον τύπο του όπλου.

Οι δράστες από την παράνομη δράση τους αποκόμισαν συνολικά το χρηματικό ποσό των (10.000) ευρώ περίπου, κοσμήματα αξίας πάνω από (2.000) ευρώ, ένα αυτοκίνητο, και άλλες οικιακές συσκευές.

Για τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση :

Τα μέλη της είχαν τελέσει από κοινού, με διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση από τις 22/12/2012 μέχρι και 29/12/2012 (5) ληστείες, έναν βιασμό και μια απόπειρα βιασμού σε περιοχές της Αχαΐας.

Ειδικότερα, οι δράστες επέλεγαν κατοικίες και τις προσέγγιζαν, κυρίως νυχτερινές ώρες ώστε να γίνονται αθέατοι από κατοίκους της περιοχής και παραβιάζοντας πόρτες ή παράθυρα εισέρχονταν στο εσωτερικό, κατά την στιγμή που βρίσκονταν μέσα οι ένοικοι.

Στη συνέχεια, με τη χρήση βίας και υπό την απειλή όπλων, ανάγκαζαν  τους ενοίκους να τους παραδίδουν χρήματα και κοσμήματα, ενώ κατά τη διαφυγή τους αφαιρούσαν τα τηλέφωνα των παθόντων, τους έδεναν τα άκρα και τους φίμωναν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στην οποία οι δράστες στις (27-12-2012), αργά το βράδυ εισήλθαν σε οικία αντρόγυνου ημεδαπών στην Πάτρα, ηλικίας 64 και 67 ετών στους οποίους άσκησαν βία, τους φίμωσαν και αποπειράθηκαν να βιάσουν την 67χρονη γυναίκα χωρίς να ολοκληρώσουν την πράξη τους. Στη συνέχεια αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας (25.000) ευρώ και το χρηματικό ποσό των (150) ευρώ και τράπηκαν σε φυγή.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες είχαν αποκομίσει από την παράνομη δράση τους το χρηματικό ποσό των (1.280) ευρώ, καθώς και κοσμήματα που η αξία τους ξεπερνά τις (30.000) ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών. Την προανάκριση και τις έρευνες ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.


Εξιχνιάστηκαν δύο ένοπλες ληστείες, οι οποίες είχαν γίνει το 2012 σε Κατάκολο και Βάρδα, από μέλη εγκληματικής οργάνωσης που χρησιμοποιούσαν βαρύ οπλισμό



Η πρώτη ήταν στις 14.09 σε κοσμηματοπωλείο στο Κατάκολο και η δεύτερη στις 03.12 στα ΕΛ.ΤΑ. Βάρδας με ταυτόχρονη ένοπλη επίθεση στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, ενώ η λεία τους είχε ξεπεράσει τις (250.000) ευρώ



Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δυο (2) ημεδαπών και δύο (2) ομογενών από την Αλβανία, μελών της οργάνωσης για εγκληματική οργάνωση, ληστεία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και άλλα σοβαρά αδικήματα



Οι τρεις (3) από τους δράστες είναι ήδη έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας



Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, δύο ένοπλες ληστείες, οι οποίες είχαν γίνει από μέλη εγκληματικής οργάνωσης που χρησιμοποιούσαν βαρύ οπλισμό. Συγκεκριμένα, η πρώτη ληστεία ήταν στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 σε κοσμηματοπωλείο στο Κατάκολο και η δεύτερη στις 3 Δεκεμβρίου 2012 στα ΕΛ.ΤΑ. Βάρδας με ταυτόχρονη ένοπλη επίθεση των δραστών στο Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας.

Για την υπόθεση, σχηματίστηκε – κακουργηματικού χαρακτήρα –δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών ανδρών, ηλικίας 31 και 21, δύο ανδρών ομογενών από την Αλβανία ηλικίας 31 και 25 ετών και τουλάχιστον ενός ακόμη συνεργού τους, που αναζητείται, για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρας ανθρωποκτονίας, διακεκριμένης κλοπής, ληστείας, εμπρησμού, καθώς και παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, στην πρώτη περίπτωση, το μεσημέρι της 14.09.2012, στο Κατάκολο, οι πέντε δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, φορώντας κουκούλες και κρατώντας τέσσερα πολεμικά όπλα τύπου «kalashnikov» και ένα πιστόλι, εισέβαλαν σε κοσμηματοπωλείο που διατηρούσε 64χρονος ημεδαπός, ακινητοποιώντας τον ίδιο, την 55χρονη σύζυγό του και μία υπάλληλο του καταστήματος.

Στη συνέχεια, αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας (116.695) ευρώ και πυροβολώντας με τα kalashnikov στον αέρα, εξήλθαν του κοσμηματοπωλείου, επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο, το οποίο όπως διαπιστώθηκε είχε κλαπεί στις 06.02.2012 στην Ιταλία και τράπηκαν σε φυγή.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, κατά την εξερεύνηση του σημείου, βρήκαν και κατέσχεσαν κουκούλα, τύπου “full face” και έντεκα κάλυκες πολεμικού όπλου. Επιπλέον, εντόπισαν το αυτοκίνητο που είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες στη ληστεία, στο 7ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αμαλιάδας – Σιμόπουλου, ολοσχερώς κατεστραμμένο, λόγω εμπρησμού.

Στη δεύτερη περίπτωση, στις 03.12.2012 το πρωί, στη Βάρδα, οι ίδιοι δράστες, φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα, γάντια και κουκούλες για να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, κρατώντας πάλι τέσσερα πολεμικά όπλα τύπου «kalashnikov» και μια κοντόκαννη καραμπίνα, μετέβησαν με αυτοκίνητο, το οποίο όπως προέκυψε είχε κλαπεί στις 02.11.2012 από τα Μέγαρα Αττικής, στα ΕΛ.ΤΑ. Βάρδας.

Οι δύο από τους δράστες εισήλθαν, στο υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ., τη στιγμή που διενεργούνταν χρηματαποστολή και υπό την απειλή των όπλων αφαίρεσαν από το χρηματοκιβώτιο το χρηματικό ποσό των (150.000) ευρώ.

Παράλληλα, οι υπόλοιποι τρεις συνεργοί τους έλαβαν θέση απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και τη στιγμή της ληστείας πυροβόλησαν με τα «kalashnikov», τουλάχιστον (22) φορές εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν στα πυρά.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, κατά την εξερεύνηση του σημείου, βρήκαν και κατέσχεσαν (22) κάλυκες πολεμικού όπλου, ένα βλήμα και ένα θραύσμα βολίδας, ενώ σε κοντινή απόσταση βρέθηκε και το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες, ολοσχερώς κατεστραμμένο, λόγω εμπρησμού.

Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου και των αστυνομικών ερευνών που διεξήγαγαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, αναπτύχθηκαν τεχνικές ειδικής ανακριτικής διείσδυσης, αξιοποιήθηκαν όλα τα ευρήματα, τα  στοιχεία και οι πληροφορίες με αποτέλεσμα να εξακριβωθούν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των τεσσάρων δραστών. Όπως προέκυψε, τρεις από τους δράστες, συγκεκριμένα οι δύο 31χρονοι και ο 25χρονος είναι ήδη έγκλειστοι σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας για άλλη υπόθεση ληστείας.

Επιπλέον, ως προς τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση είχε δομημένη και διαρκή δράση, διαπράττοντας ληστείες, στις οποίες τα μέλη της χρησιμοποιούσαν βαρύ οπλισμό, χωρίς να διστάσουν να πυροβολήσουν κατά ανθρώπων, καθώς και κλεμμένα οχήματα, που χρησιμοποιούνταν ως μέσα μετακίνησης και διαφυγής.

Όπως κατέδειξαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, οι κάλυκες του πολεμικού τυφεκίου, που βρέθηκαν στον τόπο της ληστείας στο Κατάκολο και στην ένοπλη επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας, έχουν πυροδοτηθεί και στις δύο περιπτώσεις, από τα ίδια όπλα και συγκεκριμένα δύο πολεμικά τυφέκια τύπου «kalashnikov».

Ακόμα, από τις περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε ότι ο γενετικός τύπος του 21χρονου δράστη ταυτίζεται με γενετικό υλικό που βρέθηκε στην κουκούλα που συνέλεξαν οι αστυνομικοί, από τον τόπο της ληστείας στο Κατάκολο.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δραστών, υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας.

Το προανακριτικό έργο και τις αστυνομικές έρευνες διεξάγει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πύργου, ενώ στην υπόθεση της ληστείας στα ΕΛΤΑ Βάρδας συνέδραμε και το Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας.