«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα - Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, έγινε το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με το Μαξίμου, η συνομιλία ήταν στην κατεύθυνση της εύρεσης «αμοιβαία επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» επιβεβαιώνοντας την προσήλωση των δύο πλευρών στην ΕΕ των μονοπωλίων, με την απρόσκοπτη συνέχιση της πολιτικής που διασφαλίζει τα συμφέροντά τους, με αυστηρή εποπτεία, στη βάση ενός προγράμματος, που δεν θα ωφελήσει σε τίποτα τους εργαζόμενους και τον λαό γενικότερα....


Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των ενδοαστικών συγκρούσεων για το μείγμα διαχείρισης και των διεργασιών που συντελούνται στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, στη βάση βεβαίως των στρατηγικών αντιλαϊκών κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ, με τις οποίες συμφωνεί και η ελληνική κυβέρνηση. Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο για «μέρος» της γερμανικής κυβέρνησης που «βρίσκεται απέναντι στον ελληνικό λαό με ευθύνη του κ. Σόιμπλε», απαντώντας έτσι στην θέση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας που κατατέθηκε στο «Γιουρογουόρκινκγκρουπ» ότι το αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης είναι «δούρειος ίππος στην Ευρώπη», γιατί έχει «σκοπό να υπάρξει μια χρηματοδότηση - γέφυρα και επί της ουσίας να βάλει ένα τέλος στο τρέχον πρόγραμμα».  Στην παρέμβαση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ότι «χρειαζόμαστε από την Ελλάδα μία ξεκάθαρη και πειστική δέσμευση η οποία μπορεί να εκφραστεί με τρεις σύντομες και κατανοητές προτάσεις: Αιτούμαστε την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος χρησιμοποιώντας την περιεχόμενη ευελιξία. Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς για οποιεσδήποτε αλλαγές των μέτρων του υπάρχοντος μνημονίου και Στοχεύουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».
Το κλίμα της ενδοαστικών αντιθέσεων ενέτεινε η δήλωση του αντικαγκελάριου και υπουργού οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (αρχηγός των σοσιαλδημοκρατών), που εξέφρασε διαφορετική θέση από εκείνη του κ. Σόϊμπλε, χαρακτηρίζοντας ως θετικό πρώτο βήμα το ελληνικό αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης και τονίζοντας ότι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς και να πει «ναι» ή «όχι».
Ανεξαρτήτως αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων, πάντως και των ευρύτερων διεργασιών στην ΕΕ, το σίγουρο είναι ότι η συνέχιση της πολιτικής που θα τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, η αυστηρή εποπτεία της εφαρμογής αυτή της πολιτικής από τους αρμόδιους θεσμούς, η διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, είναι αρχές τις οποίες υπερασπίζονται από κάθε πλευρά οι εταίροι, συμπεριλαμβανόμενης και της ελληνικής κυβέρνησης. 
Αυτό διαφαίνεται από το κείμενο Βαρουφάκη όπου ξεκάθαρα εκφράζεται η διάθεσή της ελληνικής κυβέρνησης «Να εξασφαλίσουμε, συνεργαζόμενοι στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας, ότι οποιοδήποτε νέο μέτρο θα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο, απέχοντας ταυτόχρονα από μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάπτυξη και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα». Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση «εκφράζει την αποφασιστικότητά της να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση στο εν εξελίξει EuroWorking ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση «να επιβεβαιώσει δημόσια ότι θα απόσχει από μονομερή εθνικά μέτρα που θα καθυστερήσουν το τρέχον πρόγραμμα». Οι αρχές άμεσα να μην πάρουν καμία πρωτοβουλία ή να εφαρμόσουν μέτρα και πολιτικές που είναι αντίθετες με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις του τρέχοντος προγράμματος ή θα επιδεινώσουν την δημοσιονομική κατάσταση».