«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Προχωρά η προμήθεια λογισμικού GIS στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηλείας
Εγκρίθηκε και προχωρά η προμήθεια και εγκατάσταση λογισμικού διαχείρισης Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών Γ.Π.Σ. (GIS), για τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
Η απόφαση ελήφθη κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έπειτα από την εισήγηση του προέδρου και Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας Λάμπη Αριστειδόπουλου, η οποία και εγκρίθηκε από τα μέλη της Επιτροπής.
Το Σύστημα GIS είναι...
ένα ειδικό λογισμικό, το οποίο οπτικοποιεί πάνω σε ψηφιακούς χάρτες πολύτιμη πληροφορία κάνοντάς την φιλική και εύκολα προσβάσιμη στους χρήστες και επιτρέποντας στην Υπηρεσία να έχει καλύτερη αποτύπωση των υπηρεσιών της.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για την κατανόηση του τι συμβαίνει και τι θα συμβεί σε γεωγραφικό επίπεδο, για ανάλυση και ερμηνεία δεδομένων, για παρακολούθηση καλλιεργειών και επιδημιών, καταπολέμηση παρασίτων, διασφάλιση ασφάλειας τροφίμων κ.λπ.
 
Επιστολή του Απ. Κατσιφάρα στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας για να καταβληθούν στα Προνοιακά Ιδρύματα της ΠΔΕ τα καθυστερούμε από τον ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ νοσήλια

Τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Προνοιακά Ιδρύματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας λόγω των καθυστερήσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. – Π.Ε.Δ.Υ. στην καταβολή των νοσηλίων, επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, στον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.
Στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας ζητά από τον αναπληρωτή Υπουργό να προχωρήσουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες, καθώς από τον Σεπτέμβριο του 2014 και μετά ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.- Π.Ε.Δ.Υ. δεν έχει καταβάλει προς τα Ιδρύματα Πρόνοιας της Περιφέρειας μας τα νοσήλια που αυτά δικαιούνται για τους διαμένοντες που φιλοξενούν, με αποτέλεσμα τα ιδρύματα να υποχρεώνονται να υπολειτουργούν, θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπρέπεια και την υγεία όσων διαβιούν σε αυτά.
Αναλυτικά στην επιστολή του προς τον κ. Ξανθό, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας σημειώνει:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σας συγχαίρω για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.
Με την επιστολή μου αυτή, θα ήθελα να σας θέσω ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, που αφορά το σοβαρότατο πρόβλημα της καθυστέρησης καταβολής των νοσηλίων των διαμενόντων σε Προνοιακά Ιδρύματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. – Π.Ε.Δ.Υ.
Φορείς που λειτουργούν ως Οικοτροφεία, όπως η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ), το «Σελίβειο» Γηροκομείο Μεσολογγίου, το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκαταστάσεως «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», το Άσυλο Ανιάτων Πάτρας «Η Αγία Ευφροσύνη», η «ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΓΑΠΗΣ», το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πατρών Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Η ΜΕΡΙΜΝΑ» κ.α., ουσιαστικά υποχρεούνται υπό δυσμενείς οικονομικά συνθήκες να υπολειτουργούν, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των διαμενόντων και την υπόστασή τους, καθώς δεν τους έχουν κατατεθεί νοσήλια που δικαιούνται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.- Π.Ε.Δ.Υ. από τον μήνα Σεπτέμβριο του 2014.
Σημειώνεται ότι στα συγκεκριμένα ιδρύματα διαβιούν άτομα με πολλαπλές και βαριές αναπηρίες που χρήζουν 24ωρη φροντίδα και επίβλεψη.
Κύριε Υπουργέ,
Εκτιμώ ιδιαίτερα σημαντική την παρέμβασή σας πάνω στο ευαίσθητο και σοβαρό αυτό πρόβλημα, προβαίνοντας στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά.».


Ημερίδα ενημέρωσης για τον «κτηνίατρο εκτροφής»
Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνδιοργανώνουν ημερίδα με στόχο την ενημέρωση κτηνίατρων και κτηνοτρόφων της Περιφέρειας, σχετικά με την εφαρμογή του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015 και ώρα 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «Patra Palace», που βρίσκεται στην Πάτρα επί της οδού Όθωνος Αμαλίας 15.


Μέχρι 31 Μαρτίου οι αιτήσεις για νέας άδειας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου
Δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2015 η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας για την «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόκτηση νέας άδειας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου η μετατροπή υφιστάμενης άδειας σε άλλο τύπο», σύμφωνα με το Ν. 4070/2ο12 στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας (με ΑΔΑ: 7ΓΙΞ7Λ6-ΘΔΧ).
Η απόφαση μπορεί να αναζητηθεί και στον ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και στη διεύθυνση http://www.yme.gov.gr/?getwhat=7&tid=1451&aid=3575&id=, στην ενότητα:
Αρχική Σελίδα -> Μεταφορές -> Επιβατικές Μεταφορές -> Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόκτηση νέας άδειας ΕΔΧ αυτοκινήτου -> Πρόσκληση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα κατατίθενται στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Αχαΐας (Σταγείρων 23, Πάτρα), μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2015.

 «ΟΧΙ ΠΙΑ» το μήνυμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Μητρόπολης Πατρών στο πλαίσιο του προγράμματος «ΣΤΕΓΑ-ΖΩ»


Με στόχο την αντιμετώπιση της πιο ακραίας μορφής ένδειας, απορίας και κοινωνικού αποκλεισμού και με το σύνθημα «ΟΧΙ ΠΙΑ», ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος «ΣΤΕΓΑ-ΖΩ» από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, από το οποίο θα ωφεληθούν, σε πρώτη φάση, 25 άστεγοι.
«Το πρόγραμμα ΣΤΕΓΑ-ΖΩ έρχεται να απαντήσει στη μεγάλη ευθύνη που έχουμε όλοι μας. Η φιλοσοφία του δεν είναι μόνο να βρεις ένα ‘κεραμίδι’, ένα κρεβάτι σε αυτούς τους ανθρώπους. Στόχος του είναι να τους στηρίξεις να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και σιγά-σιγά να επανενταχθούν στην κοινωνία. Στόχος μας είναι ακριβώς η δυνατότητα ηθικής και ψυχολογικής στήριξης αυτών των ανθρώπων. Δε είναι η λογική μιας εσαεί στέγασης των συγκεκριμένων ανθρώπων» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τον χαιρετισμό του στη σημερινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα.
Μέσα από το πρόγραμμα «ΣΤΕΓΑ-ΖΩ», η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Ιερά Μητρόπολη Πατρών θα καλύψουν τις δαπάνες για την στέγαση, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, την οικοσυσκευή, την ένδυση – υπόδηση, την διατροφή και την μετακίνηση 25 συμπολιτών μας που σήμερα ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης.
Επιπλέον, το επιστημονικό προσωπικό που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κ.λπ.) θα υποστηρίξει κάθε συμμετέχοντα με τελικό στόχο την ενεργοποίηση και επανένταξη του στην αγορά εργασίας.
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που έχει η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας για τις αδύναμα κοινωνικά ομάδες, ο οποίος και παρουσιάστηκε προσφάτως στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο σχεδιασμός στηρίζεται σε τέσσερις σημαντικούς πυλώνες:

1. Αντιμετώπιση της ανεργίας, που βάλλει κυρίως τους νέους, μέσα από την ανάπτυξη και μια άλλη πολιτική προσέγγισης.
2. Στήριξη των κοινωνικών δικτύων, εθελοντικών οργανώσεων, δομών δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα που απευθύνονται στον αδύναμο πολίτη.
3. Αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, ένα μέρος του οποίου είναι το «ΣΤΕΓΑ-ΖΩ».
4. Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τη δημόσια υγεία.
«Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε, χωρίς μεγάλο κόστος, τα οποία όμως πρέπει και μπορούν να γίνουν, τα οποία είναι αναγκαία. Σήμερα είναι ένα πρώτο βήμα, πρωτοβουλία συνεργασίας με τις Ιερές Μητροπόλεις. Δε σταματούν εδώ οι πολιτικές πρωτοβουλίες μας, θα συνεχίσουν για να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας. Πάνω σε αυτό πρέπει να χτίσουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική αλληλεγγύης. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.
«Ως Εκκλησία συμπονούμε και συμπάσχουμε με τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε. Και αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος με το οποίο και συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πατρών, Πανοσιολογιώτατος πατήρ Αμβρόσιος, και συνέχισε: «Ο σκοπός μας δεν είναι απλά να στεγάσουμε 25 ανθρώπους και να τους δώσουμε τροφή και περίθαλψη. Στόχος μας είναι να δούμε ποιοι πραγματικά έχουν ανάγκη και ταυτοχρόνως να τους βοηθήσουμε να βρουν πάλι το δρόμο τους, να σταθούν στα πόδια τους και να μην έχουν, τελικώς, ανάγκη τέτοια προγράμματα. Συνεργαζόμενοι όλοι μαζί, πρέπει να προσφέρουμε όσο μπορούμε. Το έργο μας ως Μητρόπολη συνεχίζεται και όλοι μαζί θα είμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος τόνισε: «Με τις δράσεις αυτές η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στοχεύει στην αντιμετώπιση του προβλήματος λαμβάνοντας υπόψιν, τις εξατομικευμένες ανάγκες των αστέγων και με την εφαρμογή ολιστικής προσέγγισης για την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων, με έμφαση τόσο στις καθημερινές ανάγκες και στις ανάγκες βιοπορισμού όσο και σε δράσεις επανένταξης της αγοράς εργασίας».
Στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Προγράμματος «ΣΤΕΓΑ-ΖΩ» από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Δημήτρη Καραβίδα και οι δικαιούχοι του προγράμματος «ΣΤΕΓΑ-ΖΩ» από τον υπεύθυνο του Φιλόπτωχου Ταμείου, πατήρ Παναγιώτη Ταρσινό.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, πατήρ Ιωακείμ Βενιανάκης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πατρέων και άλλων Δήμων, εκπρόσωποι φορέων κ.α.




Μητρώο συνταγογράφων πώλησης γεωργικών φαρμάκων και ηλεκτρονικής καταγραφής στην Π.Ε. Αχαΐας
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) Π.Ε. Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες ότι το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενεργοποίησε ηλεκτρονική εφαρμογή καταχώρησης αιτήσεων των ενδιαφερόμενων συνταγογράφων επιστημόνων κατόχων σχετικού πτυχίου (Γεωπόνοι Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε. Τμημάτων Φυτικής Παραγωγής ή θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας ή Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων ή Βιολογικής Καλλιέργειας), σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική Υπουργική Απόφαση περί της υποχρεωτικής συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων (υπ' αριθμ. 9497/10476028/8/2014 ΚΥΑ).
Για αυτό το λόγο η Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Αχαΐας καλεί τους παραπάνω πτυχιούχους, που επιθυμούν να εγγραφούν στο νεοσύστατο Μητρώο Συνταγογράφων Γεωργικών Φαρμάκων, να ακολουθήσουν τα αντίστοιχα βήματα ηλεκτρονικής αίτησης κατόπιν εγγραφής στις ψηφιακές υπηρεσίες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου: http://www.minagric.gr/index.php/el/eservisesmenu-2
Τονίζεται ότι η αίτηση γίνεται μόνο ψηφιακά, διαμέσου διαδικτύου, με ευθύνη και μέριμνα των ενδιαφερόμενων και απαιτείται προσεκτική συμπλήρωση των στοιχείων.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την 2519/28169/2013 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 649) τα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωμένα για τις πωλήσεις σε επαγγελματίες χρήστες (όπως αυτοί ορίζονται στη παραπάνω Υπουργική Απόφαση) να καταχωρούν την πώληση στη βάση δεδομένων του Υπουργείου με καταχώρηση και του ΑΦΜ του αγοραστή και να παραδίδουν στον τελευταίο αντίγραφο αυτής. Ο δε επαγγελματίας χρήστης είναι υποχρεωμένος να διατηρεί το αντίγραφο αυτό για 5 χρόνια και να το επιδεικνύει όταν αυτό ζητείται από τις ελεγκτικές αρχές.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοΰγειονομικού Ελέγχου της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Αχαΐας (Πανεπιστημίου 171 - Πάτρα, τηλέφωνο επικοινωνίας 2613613718).

Το οικοσύστημα καινοτομίας στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο στο επίκεντρο συνάντησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Η επόμενη Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 και η περαιτέρω και ακόμα πιο στενή συνεργασία βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργου Αγγελόπουλου και του προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών Γιώργου Καραϊσκάκη, ενώ συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του Ε.Π.Π. Γιώργος Τελώνης και ο Διευθυντής Γεράσιμος Μεντζελόπουλος.
Στη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε μία γενικότερη συζήτηση ενόψει των δράσεων του νέου ΣΕΣ και η εμπλοκή του Επιστημονικού Πάρκου κατά την περίοδο 2014-2020, ενώ επισφραγίστηκε η στενότερη συνεργασία σε πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έχουν σχέση με το ρόλο που διαδραματίζει το Ε.Π.Π.
Επιπλέον, συζητήθηκε ο σημαντικός ρόλος του Επιστημονικού Πάρκου σε συνδυασμό με το οικοσύστημα καινοτομίας της Δυτικής Ελλάδας. Όλες οι δράσεις που τέθηκαν στο επίκεντρο έχουν έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα και περιλαμβάνονται στους άξονες προτεραιότητας που έχει θέσει η Περιφέρεια στη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3).
Τέλος, τέθηκε το ζήτημα της ενίσχυσης από πλευράς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας του ρόλου του Ε.Π.Π. στη συνεργασία και τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων και τη στήριξη συνεργασιών με ευρωπαϊκούς φορείς.