«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 11 Φλεβάρη 2015

 Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στην πληγείσα Ορεινή Ναυπακτία

Τις πληγείσες περιοχές της Ορεινής Ναυπακτίας που δοκιμάστηκαν τις προηγούμενες μέρες από τη θεομηνία, και ειδικότερα τις Τοπικές Κοινότητες Κλεπάς, Αράχωβας και Περίστας, επισκέφθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά, συνοδευόμενη από κλιμάκια των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας και του Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών & Μελετών (ΙΓΜΕΜ).
Το κλιμάκιο του ΙΓΜΕΜ, αποτελούμενο από...
δύο  ειδικούς γεωλόγους, θα παραμείνει στην περιοχή όλη την εβδομάδα, με σκοπό την παρακολούθηση της δυναμικής του κατολισθητικού φαινομένου.

 Παράλληλα, το κλιμάκιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με επικεφαλής τον προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών Νικόλαο Παπά, και το κλιμάκιο του Δήμου Ναυπακτίας, με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Θωμά Κοτρωνιά, έκαναν αυτοψία και καταγραφή ζημιών σε υποδομές, δίκτυα, επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους, κλπ.

Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη ταχύτητα της αντίδρασης όλων των εμπλεκόμενων, ενώ ευχαρίστησε τους κατοίκους για την κατανόηση και την αλληλεγγύη που έδειξαν στις δύσκολες στιγμές.
Η κ. Σταρακά δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες επισκέψεις μέχρι τη ολοκληρωτική επάνοδο στην κανονική ζωή για τη περιοχή, ενώ παράλληλα θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των φαινομένων από ειδικούς επιστήμονες.
***

 Συνεργασία με φορείς της αγοράς και της έρευνας για την αξιοποίηση του δυναμικού Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Ένα ακόμη βήμα για την σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την κατάρτιση της Περιφερειακής Στρατηγικής για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Έξυπνη Εξειδίκευση, αποτέλεσε η Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα με την παρουσία ειδικών επιστημόνων και εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων.
Βασικός στόχος είναι να ενταχθούν και να υλοποιηθούν δράσεις μέσα από το νέο ΣΕΣ 2014-2020 και έτσι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την πρόσφατη κοινωνικό-οικονομική κρίση.
Θέμα της Ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ευφυούς Εξειδίκευσης (RIS3), ήταν η «Επιχειρηματική Ανακάλυψη στους τομείς της Μικροηλεκτρονικής και των Προηγμένων Υλικών».

 «Η ημερίδα αποτελεί ένα επιπλέον στάδιο για την ολοκλήρωση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της οποίας η  πρώτη έκδοση ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 και έχει εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2014. Στόχος είναι η ενεργός συμμετοχή φορέων, ερευνητικών, ακαδημαϊκών, συλλογικών, καθώς και επιχειρήσεων στις διαδικασίες επιχειρηματικής ανακάλυψης, στους τομείς της αλυσίδας αξίας της μικροηλεκτρονικής και προηγμένων υλικών, δύο τομείς ανάμεσα σε πολλούς άλλους, της Περιφερειακής οικονομίας με δυναμικό ανάπτυξης» επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στους τομείς των αλυσίδων αξίας που ανέδειξε η ημερίδα και οι οποίες επικεντρώνονται στα εξής:

- Στην οργανωτική καινοτομία και συνέργεια μεταξύ των εταιρειών του κλάδου και των φορέων έρευνας και καινοτομίας
- Στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση και ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων, προϊόντων και υπηρεσιών
- Στην καταγραφή καινοτόμων ιδεών και δράσεων στο πλαίσιο των αλυσίδων αξίας της μικροηλεκτρονικής και προηγμένων υλικών.

Παράλληλα, ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στις ανάλογες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν από την Περιφέρεια στο άμεσο μέλλον και για τους άλλους τομείς της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης και περιλαμβάνουν την Αγρο-βιοδιατροφή, με τους ακόλουθους ενδεικτικούς τομείς: οινοποιεία, ποτοποιία, καλλιέργεια, επεξεργασία, εμπορία σταφίδας, υδατοκαλλιέργεια, θερμοκηπιακές καλλιέργειες (φρούτα, οπωροκηπευτικά κ.λπ.), παραγωγή, επεξεργασία και προώθηση ελαιολάδου, τυροκομία, κτηνοτροφία και τον Τουρισμό – Πολιτισμό και συγκεκριμένα Εναλλακτικός τουρισμός και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και νέες μορφές τουρισμού (θρησκευτικός, περιηγητικός κ.λπ.).

Η υλοποίηση της ημερίδας αποτελεί κρίσιμο στάδιο για την ολοκλήρωση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας και την έγκρισή της από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ικανοποιηθεί η αιρεσιμότητα του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και να είναι δυνατή η έναρξη υλοποίησης των δράσεων έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για δράσεις που εντάσσονται στον Άξονα Προτεραιότητας 1 του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας που πρόσφατα εγκρίθηκε και έχουν συνολικό Προϋπολογισμό  Δημόσιας Δαπάνης 70 εκατομμυρίων ευρώ.
Από την πλευρά της η Διευθύντρια της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Άλκηστις Σταθοπούλου κατά την παρουσίασή της ανέλυσε τη Στρατηγική Ευφυούς Εξειδίκευσης (RIS3) και τη σχέση του με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και τους θεματικούς στόχους, όπως είναι μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, η βελτίωση της πρόσβασης, της χρήσης και της ποιότητας των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών, της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προώθηση της βιώσιμης και ποιοτικής απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων, της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης και η επένδυση στην εκπαίδευση, κατάρτιση και επαγγελματική κατάρτιση για την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση.
Κατά την ημερίδα παρουσιάστηκε η πρόοδος των Στρατηγικών Ευφυούς Εξειδίκευσης από την Μαρία Κωστοπούλου (ΕΥΣΑΑΠ, ΥΠΑΑΝ), η Εθνική Στρατηγική Ευφυούς Εξειδίκευσης από τον Βασίλη Γογγολίδη (ΓΓΕΤ - Υπ. Παιδείας), η Ευφυής Εξειδίκευση και η σημασία της Επιχειρηματικής ανακάλυψης από τον Κώστα Κοκκινοπλίτη (Εμπειρογνώμονα ΕΕ), οι Στρατηγικές για την Ανάπτυξη της Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας στην Δυτική Ελλάδα από τον Ιωάννη Κικίδη (αντιπρόεδρος ΣΤΕΔΕ), τα Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών για Καινοτόμες Εταιρίες Τεχνολογίας από τον Σπύρο Τραχάνη (ODYSSEY VP), ενώ υπήρξαν και δύο παράλληλες Συνεδρίες για τα Προηγμένα Υλικά και τις Εφαρμογές Μικροηλεκτρονικής & ΤΠΕ.
***

Ξεκινούν 25 έργα ύψους 24,5 εκατ. ευρώ για την συντήρηση και άρση επικινδυνότητας του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Ένα μεγάλο πρόγραμμα για τη συντήρηση οδοστρώματος, ηλεκτροφωτισμού,  φωτεινών σηματοδοτών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων για την άρση της επικινδυνότητας του οδικού δικτύου, εθνικού και επαρχιακού, ξεκινά άμεσα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την απόφαση έγκρισης του τρόπου εκτέλεσης από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Πρόκειται για 25 έργα, τα οποία και θα εκτελεστούν και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, με συνολικό προϋπολογισμό 24.526.000 ευρώ και αφορούν εργασίες αποκατάστασης, συντήρηση δικτύου, αντικατάσταση ασφαλτοτάπητα, προσθήκη πρανών κ.α.
«Για πρώτη φορά γίνεται μακροχρόνιος σχεδιασμός από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε βάθος διετίας, δηλαδή το 2015 και το 2016, συνεχίζοντας την σημαντική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με έργα και παρεμβάσεις, ώστε με κάθε τρόπο να θωρακιστεί η οδική ασφάλεια τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της επικράτειάς μας. Βασικός στόχος μας είναι να συντηρήσουμε και να διασφαλίσουμε την καλή κατάσταση των δρόμων μας, σε μια εποχή που οι πόροι είναι σχεδόν εξαφανισμένοι» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και συνέχισε: «Με σωστή διαχείριση και προγραμματισμό είμαστε σε θέση να λέμε στους συμπολίτες μας πως καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση αυτών των έργων, ώστε να άρουμε την επικινδυνότητα των οδικών μας αρτηριών. Βέβαια δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε όσο περισσότερα χρήματα μπορούμε για τη συνέχιση συντήρησης του οδικού δικτύου».

Αναλυτικά τα έργα που θα εκτελεστούν είναι τα εξής:
1. Συντήρηση Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού και Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων Σηράγγων του Εθνικού Οδικού Δικτύου αρμοδιότητας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας περιόδου 2014-2016, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ.
2. Συντήρηση Φωτεινής Σηματοδότησης αρμοδιότητας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας περιόδου 2015-2016, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ
3. Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου πρώην επαρχίας Βάλτου Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ετών 2015-2016», προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.
4. Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου πρώην επαρχίας Μεσολογγίου, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,  ετών 2015-2016, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ.
5. Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου πρώην επαρχίας Τριχωνίδας, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,  ετών 2015-2016, προϋπολογισμού 800.000  ευρώ.
6. Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου πρώην επαρχίας Ξηρόμερου, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,  ετών 2015-2016, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.
7. Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου πρώην επαρχίας Ναυπακτίας, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,  ετών 2015-2016, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.
8. Συντηρήσεις Αποκαταστάσεις στις επαρχιακές οδούς Δήμου Ερυμάνθου 2015, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.
9. Συντηρήσεις Αποκαταστάσεις στις επαρχιακές οδούς Δήμου Καλαβρύτων 2015, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.
10. Συντηρήσεις Αποκαταστάσεις στις επαρχιακές οδούς Δήμου Αιγιαλείας 2015, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.
11. Συντηρήσεις Αποκαταστάσεις στις επαρχιακές οδούς Δήμου Πατρέων και Δυτικής Αχαΐας 2015, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.
12. Συντήρηση οδού Πούντα – Καλάβρυτα ετών 2015-2016, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ.
13. Συντήρηση Ε.Ο. Πάτρα- Χαλανδρίτσα -Καλάβρυτα ετών 2015-2016, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ.
14. Συντήρηση οδού Μαμουσιά – Δουμενά - Άνω Ζαχλωρού έως τη διασταύρωση με την οδό Πούντα Καλάβρυτα ετών 2015-2016, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.
15. Συντηρήσεις στην Π.Ε.Ο. Πατρών-Πύργου (Τμήμα: Όρια πρώην Δήμου Παραλίας έως Κάτω Αχαΐα) ετών 2015-2016, προϋπολογισμού 3.200.000 ευρώ.
16. Σήμανση και τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας στο Ε.Ο. Δίκτυο Π.Ε. Αχαΐας, προϋπολογισμού 310.000 ευρώ.
17. Προμήθεια και τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων  στο Επαρχιακό οδικό δίκτυο Ν. Ηλείας, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.
18. Καθαρισμός τάφρων, πρανών και ερεισμάτων στο Επαρχιακό οδικό δίκτυο Ν. Ηλείας, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.
19. Ηλεκτροφωτισμός κόμβων στην Ε.Ο από παράκαμψη Δάφνης -παράκαμψη Κεραμιδιάς, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.
20. Συμπληρωματικές μελέτες-επικαιροποίηση της μελέτης του έργου: Βελτίωση Ε.Ο Αμαλιάδας -111 Ε.Ο στο τμήμα παράκαμψης Χαβαρίου, προϋπολογισμού 196.000 ευρώ.
21. Συντήρηση –οδική ασφάλεια Επαρχιακού οδικού δικτύου των Δήμων Κρεστένων –Ανδρίτσαινας και Ζαχάρως Ν. Ηλείας ετών 2015-2016, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ.
22. Συντήρηση –οδική ασφάλεια Επαρχιακού οδικού δικτύου των Δήμων Πύργου –Αρχαίας Ολυμπίας –Ήλιδας Πηνειού και Ανδραβίδας -Κυλλήνης και Ζαχάρως Ν. Ηλείας ετών 2015-2016, προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ.
23. Συντήρηση Επαρχιακών οδικών αξόνων Γαστούνη –Βαρθολομιό –Λ. Κυλλήνης, Βαρθολομιό –Νεοχώρι και Δήμητρα –Μάχου –Κάστρο –Κυλλήνη, ετών 2015-2016, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ.
24. Συντήρηση  Επαρχιακών  οδικών αξόνων Θολό –Ν. Φιγαλεία –Επικ. Απόλλων και Επικ. Απόλλων –Ανδρίτσαινα –όρια Ν. Ηλείας  ετών 2015-2016, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ.
25. Αποκατάσταση κατολισθήσεων στη χ.θ. 17+150 -17+300 της Ε.Ο Κρέστενα –Μπαρακίτικα, προϋπολογισμού 1.390.000 ευρώ.