«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

«ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ»

 Υπογράφτηκε σήμερα, Δευτέρα 17 Μαρτίου, από το Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παύλο Μοσχολιό και από τον ανάδοχο εργολάβο η σύμβαση για το έργο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ».

     Η σύμβαση του έργου υπογράφτηκε στο Δημοτικό Κατάστημα Παπαδατών στην Δημοτική Ενότητα Αρακύνθου και παραβρέθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι...
κ. Νίκος Θεοδωρόπουλος και κ. Γιάννης Σιδερίδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παραβόλας κ. Διονύσιος Γιαννακάς, ο  Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ματαράγκας κ. Κώστας Χαραλαμπόπουλος, ο  Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παπαδατών  κ. Δημήτριος Στέκας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γραμματικούς κ. Ψάρρας Αντώνιος και το μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Ματαράγκας κ. Χρήστος Μαρίνος.

 Το έργο έχει προϋπολογισμό 10.968.000,00 € ενώ μετά την έκπτωση το συμφωνητικό που υπογράφτηκε ανέρχεται στο ποσό των 5.789.550,50 € και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη του ΕΣΠΑ.

     Το δημοπρατούμενο έργο αφορά σε ολοκληρωμένα και λειτουργικά εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων συνολικού μήκους 21.850 μέτρων, των οικισμών Ματαράγγας, Παπαδάτων, Γαβαλούς, Ζευγαρακίου, Γραμματικού και Αγ. Ανδρέα (νότια Τριχωνίδα), των οικισμών Παραβόλας και Κ. Τραγάνας (βόρειας Τριχωνίδας) καθώς και στους κεντρικούς αποχετευτικούς αγωγούς σύνδεσης των δικτύων με τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Αγρινίου.

Με το έργο αυτό θα αποχετευτούν τα κεντρικά και πυκνοδομημένα τμήματα όλων των παραπάνω οικισμών ώστε να εξυπηρετηθεί στην παρούσα φάση το μέγιστο μέρος του πληθυσμού της περιοχής.

Ο κ. Μοσχολιός μετά την υπογραφή της σύμβασης δήλωσε τα εξής: «Υπογράψαμε σήμερα με τον ανάδοχο εργολάβο τη σύμβαση για το έργο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ».

     Είναι ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, που επιλύει τα προβλήματα αποχέτευσης και ταυτόχρονα προστατεύει το λιμναίο οικοσύστημα της Τριχωνίδας από τα αστικά λύματα που πρέπει να το διατηρήσουμε καθαρό εφόσον θέλουμε να αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα.
     Στη νότια πλευρά της Τριχωνίδας θα εξυπηρετεί του παραλίμνιους οικισμούς Ζευγαράκι, Παπαδάτες, Ματαράγκα, Γραμματικού, Γαβαλού, Άγιο Ανδρέα και στο Βόρειο Τμήμα τους οικισμούς Κάτω Τραγάνα και Παραβόλα.    Είναι ένα αποχετευτικό δίκτυο συνολικού μήκους 21.850 μέτρων, όπου ο συλλεκτήριος αγωγός θα είναι στον περιμετρικό δρόμο της Μακρυνείας που κατασκευάζεται και τα εσωτερικά δίκτυα σε κάθε οικισμό.
     Όλα αυτά τα λύματα με τους συλλεκτήριους αγωγούς και στο βόρειο και στο νότιο τμήμα θα οδηγούνται στο Βιολογικό Καθαρισμό Αγρινίου όπου είναι σε εξέλιξη η δημοπράτηση επέκτασής του ώστε να επαρκεί για τις ανάγκες 120.000 κατοίκων, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες όλου του πεδινού τμήματος του καλλικρατικού Δήμου Αγρινίου.
    Με το έργο αυτό ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για τα έργα αποχέτευσης και το Βιολογικό Καθαρισμό καθώς όπως γνωρίζετε έχει ολοκληρωθεί το αποχετευτικό δίκτυο στη Νεάπολη ενώ είναι σε εξέλιξη η κατασκευή αποχετευτικών δικτύων στη Λεπενού και στη Στράτο, στην Δημοτική Ενότητα Αγγελοκάστρου και στη Δημοτική Ενότητα Θεστιέων.
     Ιδιαίτερα για την περιοχή της Μακρυνείας, θέλω να επισημάνω ότι με το έργο που υπογράψαμε σήμερα, το έργο της ύδρευσης που θα υπογράψουμε την επόμενη εβδομάδα αλλά και με τον περιμετρικό δρόμο της Μακρυνείας που ήδη κατασκευάζεται, επιλύονται σημαντικά αναπτυξιακά ζητήματα για τους κατοίκους της περιοχής, με την ένταξή τους στον καλλικρατικό Δήμο Αγρινίου, που αποτελούσαν αίτημα πολλών δεκαετιών.