«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Κάλεσμα από την ΔΗ.ΠΑ.Κ. για τις εκλογές του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αγρινίου

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ

(ΔΗμοκρατική ΠΑνεπιστημονική Κίνηση Οδοντιάτρων)

για τις εκλογές του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αγρινίου

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Γνωρίζουμε καλά, από πρώτο χέρι την κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο της υγείας. Η λεγόμενη «μεταρρύθμιση» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι μέρος των συνολικότερων αντιλαϊκών ανατροπών. Υπηρετεί τα σχέδια για νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, για ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, για ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας.

Η κυβέρνηση στην προώθηση αυτών των μέτρων και θεωρώντας την υγεία σαν «κόστος», αξιοποιεί όσα ισχύουν σε άλλα κράτη της ΕΕ, φανερώνοντας έτσι τον ενιαίο αντιδραστικό χαρακτήρα πολιτικών που εφαρμόζονται προς όφελος του κεφαλαίου.

Ακόμα λιγότερες θα είναι οι δωρεάν παροχές, που θα περιοριστούν στο «βασικό πακέτο» του ΕΟΠΥΥ, το οποίο θα εξαρτάται κάθε φορά από τα έσοδα των συνεχώς υποχρηματοδοτούμενων και λεηλατημένων από το κράτος και το κεφάλαιο ασφαλιστικών ταμείων, ενώ θα αυξηθούν οι πληρωμές από τους ασθενείς για την αγορά υπηρεσιών Υγείας. Αυτή η προδιαγεγραμμένη εξέλιξη καταρρίπτει τα ψέματα της κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι η μεταρρύθμιση στην Π.Φ.Υ. ενισχύει τον «ενιαίο» και δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος.
Παράλληλα η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση έχουν οδηγήσει...
μέχρι τώρα 2.700.000 άτομα σε αδυναμία κάλυψης στοιχειωδών αναγκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το όλο σκηνικό δηλώνει περίτρανα ότι η κυβέρνηση αλλά και όλοι οι επίδοξοι διαχειριστές του συστήματος όχι μόνο δεν έχουν σκοπό να εμποδίσουν αυτή την κατάσταση αλλά αντίθετα επιδιώκουν να διαχειριστούν τη φτώχεια την εξαθλίωση και την ανημπόρια του λαού, οδηγώντας τους  με τη βοήθεια των Δήμων, Εκκλησίας, ΜΚΟ στα 
λεγόμενα «κοινωνικά ιατρεία» και «κοινωνικά φαρμακεία», επισημοποιώντας έτσι τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων από τις αναγκαίες δημόσιες παροχές. Αυτό είναι το «δίχτυ ασφαλείας» που προπαγανδίζει η Ε.Ε. και όσοι πίνουν νερό στο όνομα της επιχειρηματικής δράσης.
ΤΟ «ΞΕΔΟΝΤΙΑΣΜΑ» ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
Η κατάσταση αυτή συμπαρασύρει φυσικά και τον Οδοντιατρικό κλάδο με τις γνωστές συνέπειες για τη στοματική υγεία που έχει γίνει είδος πολυτελείας για τον καθένα μας, αφού έτσι κι αλλιώς πρόσβαση στην οδοντιατρική μπορεί να έχεις μονάχα πληρώνοντας, είτε στον ιδιωτικό είτε στον εμπορευματοποιημένο  δημόσιο τομέα.
Από την άλλη πλευρά, αντίστοιχα δραματικά επιδεινώνεται και η θέση της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών οδοντιάτρων, ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων. Το μεγάλο κόστος των οδοντιατρικών υλικών και μηχανημάτων, τα τραπεζικά δάνεια για τον εξοπλισμό του οδοντιατρείου, η φορολογική επίθεση, το κόστος της διαρκούς επιμόρφωσης που πλέον θα επιβάλλεται, σε συνδυασμό με το δραστικό χτύπημα του λαϊκού εισοδήματος και της ανεργίας, εκ των πραγμάτων δημιουργούν ασφυκτικούς όρους για την επιβίωση του σημερινού οδοντιατρείου με μικρά και μεσαία εισοδήματα.
Σ’ όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και νέες αλλαγές-επιβαρύνσεις, όπως η υποχρεωτική ασφάλεια αστικής ευθύνης (οδηγία της Ε.Ε.) και ο νόμος περί διαχείρισης των αποβλήτων, με κερδισμένες τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους χώρους. Αλλαγές που τσακίζουν το εισόδημα μικρών και μεσαίων οδοντιάτρων, που οδηγούν στο κλείσιμο οδοντιατρείων, στη φυγή ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων στο εξωτερικό, στη μετατροπή τους σε φτηνό εργατικό δυναμικό σε ιδιωτικές Οδοντιατρικές κλινικές εντός και εκτός Ελλάδας.
Ας θυμηθούμε και την πολιτική για την «απελευθέρωση της εργασίας», το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» που στον χώρο μας συνδέεται με την επέκταση των ομίλων υγείας στην ΠΦΥ και στην Οδοντιατρική περίθαλψη ειδικότερα… Η  ύπαρξη  μεγάλου  αριθμού  αυτοαπασχολούμενων  οδοντιάτρων  αποτελεί αναχρονισμό  για  τους  μεγάλους επιχειρηματίες  και  εμπόδιο  για  να  επενδύσουν  στον  τομέα  της  στοματικής  υγείας,  να  συγκεντρώσουν  τη  δράση  σε  πολυοδοντιατρεία  και  να  αποσπάσουν  μεγαλύτερο  κομμάτι  από  την  «πίτα»  της  αγοράς. Όπως  γίνεται  παντού,  απ’  αυτή  τη  διαδικασία  θα  ωφεληθεί  ένα  μικρό  μέρος  οδοντιάτρων,  που  θα  ενισχυθούν  ως  επιχειρηματίες,  ενώ  οι  περισσότεροι  θα  μετατραπούν  σ’  ένα  φτηνό  δυναμικό  εργαζόμενων  επιστημόνων,  με  χαμηλό  εισόδημα  και  με  δυσκολία  να  αντεπεξέλθει  τον  ανταγωνισμό.
Δεν θέλει και πολύ σκέψη να καταλάβουμε, οι αυτοαπασχολούμενοι οδοντίατροι, σε πόσο μειονεκτική θέση θα βρεθούμε απέναντι στους οδοντιατρικούς ομίλους, στη διαπραγμάτευση με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και τον ΕΟΠΥΥ για την προσφορά «ελκυστικών πακέτων» με μειωμένες τιμές. Άλλωστε και η πρόσφατη «προσφορά» του ΕΟΠΥΥ για συμβάσεις αποτελεί αν μη τι άλλο παγίδα για τους αυτοαπασχολούμενους και κοροϊδία για το λαό.
ΤΑ ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ…

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες η ΔΗ.ΠΑ.Κ. επισημαίνει:

Καμιά εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπηρετούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τον Ευρωμονόδρομο. Το διεκδικητικό τους πλαίσιο είναι μακριά από τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των οδοντιάτρων και των λαϊκών στρωμάτων για υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες οδοντιατρικής περίθαλψης.
Δεν αμφισβητούν τον πυρήνα της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Η θέση τους για «ελεύθερη επιλογή γιατρού», για πληρωμές «κατά πράξη και περίπτωση», η «δωρεάν» υγεία με πληρωμές απ' τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν το όχημα για να ενισχυθούν τα συμφέροντα των μεγαλογιατρών και μεγαλοεπιχειρηματιών στην υγεία, στρέφονται κατά των ασθενών και των οδοντιάτρων, πολλοί από τους οποίους θα βρεθούν στα όρια της επαγγελματικής τους επιβίωσης.
Είναι στο δρόμο του «διαλόγου» με τα υπουργεία και της «διαπραγμάτευσης» χωρίς να αμφισβητούν την κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, της εμπορευματοποίησης των οδοντιατρικών εργασιών και της επιχειρηματικής δράσης. Για αυτό δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια κοινωνικής συμμαχίας.
 Προβάλλουν την αυταπάτη ότι ο οδοντιατρικός κλάδος μπορεί να «γλυτώσει» μόνος του όταν όλοι γύρω του βουλιάζουν. Αυτή δεν είναι γραμμή κλιμάκωσης αγώνα αλλά γραμμή υποχώρησης και ΗΤΤΑΣ. Οι ηγεσίες αυτές είναι μέρος του προβλήματος, για τους εργαζόμενους επιστήμονες και όχι μέρος της διεξόδου.
…ΚΑΙ Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ

Υπάρχει διέξοδος στην κατεύθυνση ρήξης με την πολιτική των μονοπωλίων, της Ε.Ε. και των  κυβερνήσεων που υπηρετούν τα συμφέροντά τους. 
Υπάρχει διέξοδος με αγωνιστική συσπείρωση των αυτοαπασχολούμενων οδοντιάτρων μικρού εισοδήματος, των νέων οδοντιάτρων, των μισθωτών, στην οργάνωση αγώνα για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στους Συλλόγους μας.
Υπάρχει διέξοδος  στον καθημερινό αγώνα σε συμμαχία με τους ασθενείς και το λαό. Η δυναμική αυτής της κοινωνικής συμμαχίας και πάλης μπορεί να συμβάλλει στην απόσπαση κατακτήσεων, στην ανακούφιση από την αντιλαϊκή επίθεση από τη στιγμή που θα συνδέεται με την προοπτική βαθύτερων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών αλλαγών, για την ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση όλων των σύγχρονών κοινωνικών αναγκών στην υγεία-πρόνοια και στην οδοντιατρική περίθαλψη. Αλλαγών που θα συνδέονται άρρηκτα με τη διαμόρφωση των αναγκαίων όρων και προϋποθέσεων για να αποτελέσει η Υγεία όχι πεδίο ανταγωνισμών και κερδοφορίας αλλά δικαίωμα που πρέπει να διαφυλάσσεται και να διασφαλίζεται ισότιμα σε όλους, χωρίς περιορισμούς.
Ξεκαθαρίζουμε πως δεν παλεύουμε για να έχουμε τις υποβαθμισμένες, εμπορευματοποιημένες υπηρεσίες που είχαμε μέχρι τώρα. Απαιτούμε την παροχή σε όλους δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.
Παλεύουμε για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, για ένα σύγχρονο, ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με πανελλαδική ανάπτυξη, κεντρικό σχεδιασμό, πλήρη κρατική χρηματοδότηση.
Απαιτούμε να στελεχωθούν όλα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Να εξοπλιστούν και να μετατραπούν σε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κέντρα Υγείας. Καμία υγειονομική μονάδα να μην κλείσει. Κανείς να μην απολυθεί. Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών και κάθε ισοδύναμο μέτρο.

Γι’ αυτό το κίνημα με αυτά τα χαρακτηριστικά και στόχους
σε καλούμε να συμβάλλεις με την ψήφο σου
στηρίζοντας στις εκλογές της 30 Μάρτη την

Για την ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ( ΔΗ.ΠΑ.Κ. Οδοντιάτρων)

Τζερτζεμέλης Κώστας 
 Μυλωνά Γεωργία 
 Γκούρλιας Δημήτρης