«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Επίσκεψη Γιώργου Διδασκάλου στην Τρίπολη

 Ημερίδα στην Τρίπολη για το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών

Γιώργος Διδασκάλου:
«Οι επιδοτήσεις είναι σπόρος για φύτευμα και όχι καρπός για φάγωμα»

«H νέα γενιά των αγροτών, πρέπει να αναπτυχθεί επιχειρηματικά,  αντιλαμβανόμενη την όποια επιδότηση ή ενίσχυση «ως σπόρο για φύτευμα και όχι ως καρπό έτοιμο για φάγωμα», δήλωσε ο γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργος Διδασκάλου, σε ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στην Τρίπολη, από τη διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων Πελοποννήσου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου, σε συνεργασία με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με θέμα...
τη «2η πρόσκληση του προγράμματος εγκατάστασης νέων αγροτών», παρουσία του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Δημήτρη Ιατρίδη και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη.

Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου, με την εγκατάσταση νέων ανθρώπων ηλικίας 18 ως 40 ετών σε αγροτικές περιοχές, παρέχοντας κίνητρα  με την μορφή επιδότησης και οι οποίοι ως επιχειρηματίες, πλέον, τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της χώρας και την άνοδο του βιοτικού της επιπέδου.

Οι Πιστώσεις για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως είπε, ανέρχονται στο ποσό των 14.700.000 €, τα οποία θα διατεθούν σε 1000 νέους ανθρώπους, αμβλύνοντας έτσι και το πρόβλημα της ανεργίας.

Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης των τομέων της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας -συνέχισε-  αρκεί να γίνονται σωστές επιλογές και προγραμματισμός, κατάλληλο είδος καλλιέργειας και έρευνα αγοράς για το πού θα διατίθενται τα προϊόντα. Πρέπει να εφαρμόσουμε καινοτόμες δράσεις και πρακτικές με προσανατολισμό την ποιότητα και όχι την  ποσότητα. Πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στα πιστοποιημένα προϊόντα, ονομασίας προέλευσης, τα βιολογικά, γιατί οι καταναλωτές τώρα πια, επιλέγουν ποιοτικά προϊόντα και ας τα πληρώνουν πιο ακριβά.

Οφείλουμε, ακόμα, ανέφερε ο κ. Διδασκάλου, να εστιάσουμε στη δημιουργία πολυδραστήριων νέων γεωργών, που θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και εισοδήματα, σε συνδυασμό με τις αγροτικές δραστηριότητες, σε νέους δυναμικούς ποιοτικούς κλάδους αιχμής, όπως της μεταποίησης και προσφοράς υπηρεσιών (εναλ/κές μορφές ενέργειας, τουριστικές υπηρεσίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πιστοποιημένα προϊόντα κ.α.).

Το πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ανέλυσαν, στελέχη της ειδικής υπηρεσίας εφαρμογής Π.Α.Α., του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας.

Σύσκεψη στην Τρίπολη για τη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων



Γιώργος Διδασκάλου:

«Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητά μας»



Η διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ειδικότερα ο συντονισμός των ενεργειών για τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Κιάτου και Ξυλοκάστρου, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα το μεσημέρι, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην Τρίπολη, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Γιώργου Διδασκάλου.



Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Στερεών και Υγρών Αποβλήτων, Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο Πρόεδρος της ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου, Δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης, ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Αντώνης Κλαδούχος, ο Αντιδήμαρχος Σικυωνίων Παύλος Χρυσικός, ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 


Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε και το θέμα της επίσπευσης των διαδικασιών αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, σε συνάρτηση με αντίστοιχο έργο που θα υλοποιήσει, άμεσα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου.



«Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητά μας. Είναι η σημαντικότερη κληρονομιά που θα αφήσουμε στα παιδιά μας και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε», δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο κ. Διδασκάλου. 



Αντίστοιχες συσκέψεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν και στις Περιφέρειες Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου.