«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Πρέσβης των τοπικών προϊόντων αριστείας το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Μια ακόμη δράση προώθησης τοπικών προϊόντων αριστείας από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας έλαβε χώρα στο Μπρίντιζι της Ιταλίας στα πλαίσια της  28ης Regata Μπρίντιζι – Κέρκυρα.

Η 28η Regata Μπρίντιζι – Κέρκυρα αποτελεί το μεγαλύτερο αθλητικό και  τουριστικό γεγονός που λαμβάνει χώρα την καλοκαιρινή περίοδο σε ολόκληρη την Αδριατική και το Ιόνιο. Αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες ιστιοπλοϊκά πληρώματα που λαμβάνουν μέρος στον αγώνα από όλα τα κράτη της Αδριατικής & του Ιονίου καθώς και...
για χιλιάδες τουρίστες από όλη την Ιταλία. Ο συνδυασμός της Regata με το Wine Negro Amaro Festival  έχει δημιουργήσει ένα τουριστικό προϊόν που επισκέπτονται πάνω από 150.000 τουρίστες το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Παράλληλα η on line μετάδοση του αγώνα καθώς και η κάλυψη του γεγονότος σε πραγματικό χρόνο από 8 διαφορετικούς bloggers από την Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία, Αυστραλία & Αμερική  μεταφέρει στην καρδιά του αθλητικού και τουριστικού αυτού γεγονότος πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους.
Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ως μέλος, πλέον, της Assonautica Mediterannea φιλοξενήθηκε στο περίπτερο του Πανιταλικού Φόρουμ προώθησης της Οικονομίας της Θάλασσας όπου είχε την δυνατότητα να εκθέσει τοπικά προϊόντα αριστείας, αναδεικνύοντας την πλούσια ποικιλία, τη διατροφική αξία και την υψηλή ποιότητα των  προϊόντων  που παράγονται και τυποποιούνται  στο νόμο Αιτωλοακαρνανίας.
Στα πλαίσια της συμμετοχής του έλαβε μέρος και στη δράση Un Brindisi in Cambusa – Πρεσβευτές των γεύσεων . Η συγκεκριμένη δράση που έλαβε χώρα σε ένα καλντερίμι δίπλα στο γραφικότατο λιμάνι του Μπρίντιζι, περιλάμβανε τους ιδιοκτήτες των σκαφών, μαζί με εκπροσώπους του Τύπου, των φορέων και των bloggers που φιλοξενήθηκαν σε ένα γεύμα καλωσορίσματος με άρωμα Ελλάδας και Ιταλίας. Εκεί η φέτα της Ορεινής Τριχωνίδας, οι ελιές Αγρινίου, οι παραδοσιακές πίτες της Νερομάνας,  το ούζο του Μεσολογγίου καθώς και τα θυμαρίσια μέλια των παραγωγών μας παντρεύτηκαν με το πεκορίνο του Οστούνι και την στρατσιατέλλα  του Αλμπερομπέλλο, με το καπνιστό καποκόλλο του Τάραντο, τα φημισμένα για το άρωμά τους πομοντόρι του Πέτσε ντι Γκρέκο  και τα πολυβραβευμένα κρασιά της περιοχής του Μπρίντιζι μεταφέροντας στους καλεσμένους τα αρώματα, την ιστορία, το γευστικό πολιτισμό της Αιτωλοακαρνανίας και του Μπρίντιζι. Οι bloggers, κατενθουσιασμένοι, μετέφεραν άμεσα εικόνες και συναισθήματα από το φιλόξενο Ιταλο-Ελληνικό συμπόσιο σε πάνω από 250.000 ανθρώπους που παρακολουθούσαν on line σε όλο το κόσμο την εκδήλωση. 
Η συνέχεια περιελάμβανε την διεξαγωγή της Regata και την έλευση στην Κέρκυρα για 130 πληρώματα συνολικά-ανάμεσά τους και 10 ελληνικά-καθώς και πλήθος επιχειρηματιών που ενδιαφέρθηκαν για τις κοινές δράσεις. Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας παραβρέθηκε και στην βράβευση των ιστιοπλοϊκών πληρωμάτων στο νησί των Φαιάκων. Εκεί ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου κ. Σωκράτης Κωστικόγλου βράβευσε μαζί με τον κ. Αλφρέντο Μαλκάρνε, Πρόεδρο της Αssonautica Italiana και του Επιμελητηρίου του Μπρίντιζι, το Ιστιοπλοϊκό πλήρωμα που έκοψε πρώτο το νήμα του τερματισμού με το λάβαρο του Λιονταριού της Μεσσαπία, έναν αμφορέα αρχαιοελληνικό και ένα ξύλινο σεντούκι γεμάτο με Ελληνοϊταλικά προϊόντα, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα κοινής συνέργιας σε θέματα προώθησης της ιστορίας, του πολιτισμού, του τουρισμού και των γευστικών παραδόσεων των δύο αυτών περιοχών.
Οι εταιρίες που πήραν μέρος στις δράσεις του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας από την περιοχή μας και βελτίωσαν σημαντικά τη εξωστρέφεια των προϊόντων τους ήταν οι:

Αποστάγματα/Οίνος:
Ποτοποιία Δυτικής Ελλάδος - Σωτηρίου Δημήτρης - Παπαθανασόπουλος Κώστας (Το Πέτρινο Χωριό )- Αφοί Τρικενέ Ο.Ε - Θεστια Ε.Π.Ε - Ν & Ν Γρίβας Ο.Ε.
       
        Τυροκομικά – Γαλακτοκομικά:
Παπαθανασίου Α.Β.Ε.Ε. – Βασιλειου Α.Β.Ε.Ε -    Μπουτσώλη Α.Β.Ε.Ε. Καρούσος  Σταύρος A.E. - Ν. Νάκας & Υιοί Ο.Ε. - Πετράτος  Μηνάς - Γεωργίου Γεώργιος & Σια Ο.Ε.

Ελαιοκομικά προϊόντα :
 Ήλιδα Α.Β.Ε.Ε. - Πρεβεντζάς Ευθύμιος - Αντωνόπουλος Δημήτριος - Σιαδήμας Δημήτρης -  Στεφανάτος Γ. –Τσορβαντζής Σ. O.Ε. Messolongi Fields LTD

Αυγοτάραχο – Αλίπαστα – Άλας:
Αφοί Στέφου & ΣΙΑ Ε.Ε - Φλώρος Γεώργιος - ΚΑΛΛΑΣ Α.Ε.

Ζαχαροπλαστική-αρτοποιία – Μέλι – Ρόδια – Παραδοσιακές Πίτες :
Αφοί Π. Κουτέρη Α.Ε. - Αιτωλοακαρνανική Μελισσοκομία - Οικοζύμη Ε.Π.Ε. - Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Αιτωλοακαρνανίας.


ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ