«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΚΚΕ: Ερώτηση για το λιμάνι της Αλύπας στην Παλαιοκαστρίτσα της Κέρκυρας

Ερώτηση για το λιμάνι της Αλύπας στην Παλαιοκαστρίτσα της Κέρκυρας κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης επισημαίνει:

«Προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Εσωτερικών

Θέμα: Για το λιμάνι της Αλύπας στην Παλαιοκαστρίτσα της Κέρκυρας.

Το λιμάνι της Αλύπας στην Παλαιοκαστρίτσα της Κέρκυρας χρησιμοποιούνταν από τη δεκαετία του 1950 σαν καταφύγιο– λιμάνι αλιευτικών και τουριστικών σκαφών...


Το 1972 το φυσικό λιμάνι της Αλύπας και ο περιβάλλων χώρος (λόφος Αγ. Νικολάου) καταλήφθηκε από τη χούντα και κατασκευάστηκε Νατοϊκή Ναυτική βάση στην οποία εντάχθηκε και το λιμάνι.

Οι κάτοικοι της περιοχής και οι αλιείς έκαναν επανειλημμένες μαζικές κινητοποιήσεις για την κατάργηση της Νατοϊκής βάσης και την ελεύθερη πρόσβαση στο λιμάνι.

Το 2002 το λιμάνι της Αλύπας και ο περιβάλλων χώρος καθώς και οι εγκαταστάσεις της πρώην Νατοϊκής βάσης παραχωρήθηκαν με απόφαση του τότε Υπουργού Άμυνας στον Δήμο Παλαιοστριτών έναντι τιμήματος 6.000 ευρώ τον χρόνο.

Το 2007 άρχισε ανακατασκευή του λιμανιού της Αλύπας που ολοκληρώθηκε το 2008. Στη διάρκεια των εργασιών έγιναν πολλές κακοτεχνίες με παραβίαση της μελέτης του έργου. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες των ψαράδων και της ΚΟ του ΚΚΕ όλες δικαιολογούνταν και καλύπτονταν από τον τότε ΓΓ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Σωτήρη Βόσδου. Εξαιτίας των κακοτεχνιών, τον Δεκέμβρη του 2008 το λιμάνι έπαθε σοβαρές ζημίες από δύο φουρτούνες.

Οι ζημίες συνεχίζονται και τώρα και θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια ακριβώς γιατί η ανακατασκευή του το 2007 και το 2008 έγινε σε σαθρή βάση.

Τις τελευταίες μέρες γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις με εντολή της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων ώστε να περιοριστεί ο χώρος που ελλιμενίζονται τα αλιευτικά. Μάλιστα αφήνονται και απαράδεκτες αιχμές του τύπου: "το λιμάνι είναι τουριστικό καταφύγιο και κανονικά δεν μπορεί να ελλιμενίζεστε εδώ", κάτι που δείχνει ότι αυτές οι ενέργειες γίνονται στην κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων υποδομών μαζί και των λιμανιών.

Στο λιμάνι ελλιμενίζονται πάνω από 40 αλιευτικά σκάφη, δεκάδες ερασιτεχνικά αλιευτικά και επίσης αρκετά επαγγελματικά –τουριστικά σκάφη. Όλα έχουν επίσημο αγκυροβόλιο από δεκαετίες αυτό το λιμάνι.

Οι ψαράδες, οι επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού, οι ερασιτέχνες είναι αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι από την στάση των κυβερνητικών παραγόντων.

Εν τω μεταξύ το λιμάνι δεν έχει παραληφθεί ακόμα από την αρμόδια επιτροπή γιατί έχουν διαπιστωθεί σοβαρές ατέλειες και κακοτεχνίες από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Οι ψαράδες και οι άλλοι εργαζόμενοι απαιτούν να παραμείνει το λιμάνι ελεύθερο για όλους, να μην ιδιωτικοποιηθεί με οποιοδήποτε τρόπο, να χαρακτηριστεί και αλιευτικό καταφύγιο (τουριστικό–αλιευτικό) για να μπορούν ελεύθερα να ελλιμενίζονται.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

Εάν θα χρηματοδοτήσουν άμεσα με το απαιτούμενο ποσό την ολοκλήρωση του λιμανιού, την αποκατάσταση των ζημιών;

Εάν θα χαρακτηριστεί το λιμάνι «τουριστικό–Αλιευτικό καταφύγιο» ώστε να ελλιμενίζονται όλα τα σκάφη.

Οι βουλευτές Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος».