«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Καταστροφές εσπεριδοειδών λόγω ισχυρού παγετού στην Άρτα

ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Καταστροφές εσπεριδοειδών λόγω ισχυρού παγετού στην Άρτα.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές της ηρτημένης παραγωγής εσπεριδοειδών στο Νομό Άρτας, από τον παρατεταμένο παγετό, αν και υπάρχει σύστημα αντιπαγετικής προστασίας, που ωστόσο δεν ενεργοποιήθηκε, χωρίς να ευθύνονται γι’ αυτό οι εσπεριδοκαλλιεργητές. 
Πιο συγκεκριμένα:
Τέθηκε εκτός λειτουργίας η ηλεκτροδότηση των μηχανών μοτέρ και ανεμομικτών, λόγω του απαρχαιωμένου δικτύου της ΔΕΗ, που σημείωσε διακοπές στην παροχή ρεύματος, και έμειναν χωρίς προστασία τα δέντρα εσπεριδοειδών...

Ο ισχυρός παγετός που έφτασε τους -7Ċ, θα μπορούσε να μην οδηγήσει στην ολοκληρωτική αυτή καταστροφή αν η ΔΕΗ είχε δείξει το απαραίτητο ενδιαφέρον όσον αφορά τη φυσική ροή του ποταμού Αράχθου, που θα τροφοδοτούσε τα μοτέρ της αντιπαγετικής προστασίας. Αυτό δεν έγινε και τα δέντρα έμειναν στο «έλεος» του παγετού και της καταστροφής του πενιχρού εισοδήματος που ανέμεναν οι αγρότες.
Με δεδομένο το γεγονός ότι οι τιμές στα εσπεριδοειδή είναι ακόμη πολύ χαμηλές, οι εσπεριδοπαραγωγοί αναμένουν ν’ ανέβουν το επόμενο χρονικό διάστημα και δεν είχαν προβεί στη συγκομιδή της παραγωγής τους πριν τον παγετό, με αποτέλεσμα το προϊόν να βρίσκεται πάνω στα δέντρα και να καταστραφεί ολοσχερώς.
Οι εσπεριδοκαλλιεργητές βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, αφού:
Το εισόδημα τους τα τελευταία χρόνια συρρικνώνεται, σε σημείο μάλιστα που αρκετοί παραγωγοί δεν είχαν να πληρώσουν την εισφορά – χαράτσι στον ΕΛΓΑ.
Το κόστος παραγωγής ανεβαίνει.
Οι εισφορές στα ασφάλιστρα σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ αυξάνονται δραματικά.
Τα συνεταιριστικά συσκευαστήρια διαλύθηκαν εξαιτίας των πολιτικών που εφάρμοσαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, και δεν υπάρχει υποδομή στήριξης για τους αγρότες και από ότι φαίνεται και αυτή τη χρονιά το εισόδημα θα μειωθεί παραπέρα
                                    
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει:    για την άμεση καταγραφή των ζημιών και     την άμεση καταβολή από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων στους πληγέντες, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν πληρώσει την εισφορά αυτή τη χρονιά.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Μπάμπης Χαραλάμπους