«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Η κατάργηση του Τελωνείου Αγρινίου και η υποβάθμιση του Τελωνείου Αστακού δεν λύνουν, αλλά προσθέτουν προβλήματα στο νομό.


Με επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης  και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας διερωτάται ποιοι “εγκέφαλοι” μανδαρίνων του Υπουργείου εισηγήθηκαν ώστε να παρθεί απόφαση για κατάργηση του Τελωνείου Αγρινίου και υποβάθμιση του Τελωνείου Αστακού, με παράλληλη μεταφορά τους στο Τελωνείο Μεσολογγίου, επισημαίνοντας ότι είτε είναι άσχετοι για την οικονομική και επιχειρηματική γεωγραφία του νομού μας, είτε εξυπηρετούν άλλου είδους συμφέροντα.
Πρόκειται για....
την απόφαση του Υπουργείου από 6 Δεκεμβρίου 2011 με θέμα: «Αναστολή λειτουργίας, επαναλειτουργία και ανακαθορισμός τίτλου και αρμοδιοτήτων οργανικών μονάδων της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ.», η οποία δημοσιεύθηκε στις 5/01/2012 και προκάλεσε διαμαρτυρίες και αγανάκτηση σε πλήθος επιχειρηματιών της περιοχής.
Στην επιστολή του, που κοινοποιείται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολιτειακούς παράγοντες της περιοχής,  ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας επισημαίνει τα ειδικά χαρακτηριστικά της περιοχή και συγκεκριμένα ότι:
1.      Στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου είναι εγκατεστημένες άνω του 65% των επιχειρήσεων του νομού και άνω του 80% των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
2.      Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της Ελλάδος με άθλιο οδικό δίκτυο.
3.      Τα έσοδα των Τελωνείων που καταργούνται και του Τελωνείου που αναβαθμίζεται για το έτος 2011, έχουν ως εξής:
·        Τελωνείο Αστακού:       3.500.000€
·        Τελωνείο Αγρινίου:       1.500.000€
·        Τελωνείο Μεσολογγίου:  110.000€
4.      Μεταφέρεται το Τελωνείο του γεωγραφικού κέντρου του νομού και διατηρείται δύο Τελωνεία στις άκρες του νομού.
5.      Το Τελωνείο Αστακού είναι το μεγαλύτερο σε έσοδα Τελωνείο σε όλη τη Δυτική Ελλάδα με τη γεωγραφική της έννοια.
6.      Είναι γνωστό ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να υλοποιηθεί η επένδυση στο Πλατυγυάλι  Αστακού, η οποία είναι και η μόνη στην Ελλάδα Ελεύθερη Εμπορική και Βιομηχανική Ζώνη.
Ο κ. Τσιχριτζής στη επιστολή του καταλήγει ως εξής: «Με τέτοιες εισηγήσεις και τέτοιες αποφάσεις αποτρέπουμε την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και βάζουμε επιπλέον εμπόδια στην προώθηση των εξαγωγών».
                                                                                                                                  ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ