«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Από σήμερα μαρσάρουν τα τρακτέρ!

 Από σήμερα αρχίζουν οι αγροτικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως αποφασίστηκε στην Διευρυμένη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ, που  πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και η οποία ήταν μαζική πήραν μέρος αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη  από όλη, σχεδόν την Ελλάδα. Συζητήθηκε και αποφασίστηκε πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων και πάρθηκαν μέτρα για την καλύτερη προετοιμασία τους...

 Στην σύσκεψη πραγματοποιήθηκε απολογισμός για τις αγωνιστικές παρεμβάσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, όπως η μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της  Δωδώνηs, η  πανελλαδική κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στις 14 Δεκέμβρη, με πολύμορφες κινητοποιήσεις και μεγάλη συμμετοχή, συγκεντρώσεις αγροτών με τρακτέρ, στη Καρδίτσα και άλλες πόλεις κ.α.
Εκτιμήθηκε ότι αυτές οι κινητοποιήσεις ανέδειξαν και τις δυνατότητες ανάπτυξης των αγώνων που υπάρχουν σήμερα, αλλά και τις δυσκολίες και τα προβλήματα που εμφανίζονται και πρέπει να ξεπεραστούν.
 Στη νέα χρονιά που ξεκίνησε θα είναι πολύ πιο άγρια και βάρβαρη η επίθεση της συγκυβέρνησης ενάντια την μικρομεσαία αγροτιά, η οποία θα υποστεί και νέα βαριά χτυπήματα με την νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2014 – 2020. 
Για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας των αγροτών χρειάζεται, απαραίτητα, να συνδυάζεται και να συντονίζεται με τους αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, να στηρίζεται σε μια λαϊκή αγωνιστική συμμαχία που θα συγκρούεται με την εξουσία των μονοπωλίων και θα παλεύει για την ανατροπή της.
            Ο νέος νόμος για τους νέους συνεταιρισμούς και το αγροτικό κίνημα έχει στόχο να δημιουργήσει συνεταιρισμούς στους οποίους δεν θα συμμετέχουν  μικροί και οι μεσαίοι αγρότες, αλλά μόνο λίγοι μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα και θα δρουν, αποκλειστικά, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών. Σε ό,τι δε αφορά στην νέα συνδικαλιστική οργάνωση, ο στόχος τους  είναι να φτιάξουν ένα «αγροτικό κίνημα» που θα συνδιαλέγεται, αρμονικά, με την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία και θα χρησιμοποιείται για το πέρασμα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς και για το χτύπημα των αγροτικών αγώνων.
 Βασικός  παράγοντας που θα καθορίσει την ανάπτυξη και αποτελεσματικότητα των αγώνων είναι η  αναβάθμιση της λειτουργίας και της αγωνιστικής δράσης των υπαρχόντων αγροτικών συλλόγων, η συγκρότηση νέων, η μαζικοποίηση και ουσιαστική λειτουργία και δράση τους, η συσπείρωση σε αυτούς της συντριπτικής πλειοψηφίας  των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Αυτός ο στόχος κρίνεται ζωτικά αναγκαίος στη σημερινή συγκυρία που τα προβλήματα της αγροτιάς οξύνονται στο έπακρο και, εκ των πραγμάτων, προβάλλει η ανάγκη εκδήλωσης και ανάπτυξης πιο μαζικών, πιο δυναμικών κι αποτελεσματικών αγώνων. 
Χρειάζεται να αναδειχθεί στους φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους ακόμα πιο πλατιά και πειστικά, η πρόταση της ΠΑΣΥ για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, πρόταση η οποία έχει «ωριμάσει» στην μικρομεσαία αγροτιά και βρίσκει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή και απήχηση μέσα στον αγροτικό κόσμο, αλλά και συνολικά στον ελληνικό λαό. Αυτό προϋποθέτει ρήξη και σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική, την Ε.Ε και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τα κόμματα που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από τον εργατικό-λαϊκό έλεγχο, με παραγωγικούς συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που γίνονται  και προετοιμάζονται έρχονται και ως άμεση αγωνιστική απάντηση   των μικρομεσαίων αγροτών στην ολομέτωπη, σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση που έχει εξαπολύσει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, η οποία πλήττει άγρια και τον αγροτικό κόσμο.
 Σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη σύσκεψη:
 * Τη Δευτέρα, 23 Γενάρη, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ. Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους  σ' αυτή την κινητοποίηση οι μικρομεσαίοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι θα διατρανώσουν την αγωνιστική αντίθεσή τους στο βαρύ χαράτσι για τ' ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ που επιβλήθηκε με το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και, ταυτόχρονα, θα προβάλλουν την διεκδίκηση για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα καλύπτει την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους και θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών.
 * Την Τετάρτη, 25 Γενάρη, με κοινή πρωτοβουλία των ΠΑΣΥ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ, μικρομεσαίοι αγρότες, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες έμποροι, σπουδαστές και φοιτητές, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, θα πραγματοποιήσουν μαχητικές συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ. Με την αγωνιστική παρουσία τους στην κινητοποίηση θα διαδηλώσουν την λαϊκή άρνηση πληρωμής των χαρατσιών για τ' ακίνητα που επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ  και θα καταγγείλουν τη νέα, μεγάλη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος – οικιακού και αγροτικού -  που αποφάσισε η κυβέρνηση.
 * Την Παρασκευή, 27 Γενάρη, θα γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις στα γραφεία των Περιφερειών και στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας. Θα προβληθεί το συνολικό αγωνιστικό πλαίσιο πάλης, που αφορά στις  βασικές διεκδικήσεις – κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, προστασία της ντόπιας παραγωγής  από τις εισαγωγές, μείωση του κόστους παραγωγής,  μέτρα για τη βελτίωση της ζωής στην ύπαιθρο κ.α. - και η διέξοδος η οποία βρίσκεται στην εφαρμογή μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, που προϋποθέτει την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας.
            Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με διάφορες μορφές – μαζικές συγκεντρώσεις, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, σε πλατείες πόλεων, άνοιγμα διοδίων κι αποκλεισμοί εθνικών οδών κ.α. - ενώ αγωνιστικός σταθμός θα είναι το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έκθεση «Αγρότικα».
            Το αγωνιστικό πρόγραμμα, καθώς τα μέτρα  που πρέπει να ληφθούν, κατά τόπους, για να έχουν επιτυχία όλες οι κινητοποιήσεις, θα συζητηθούν σε συνεδριάσεις των Τοπικών Γραμματειών της ΠΑΣΥ και των ΔΣ των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιό της. Θα καθοριστεί και θα μπει άμεσα σε εφαρμογή πρόγραμμα περιοδειών κλιμακίων και ενημερωτικών συγκεντρώσεων στα χωριά και σε επαρχιακά κέντρα, ενώ θα βγουν προκηρύξεις και άλλο ενημερωτικό υλικό που θα μοιράζεται στην ύπαιθρο, αλλά και στις πόλεις.
Επισημάνθηκε η ανάγκη το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα και όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες  να εκδηλώσουν μαζικά, μαχητικά και έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον πολυήμερο, σκληρό, ταξικό αγώνα των χαλυβουργών – αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ, μαζί με πολλούς αγρότες θα  πάρουν μέρος στην απεργιακή μάχη που θα δοθεί μεθαύριο Πέμπτη, στο Βόλο, την οποία κήρυξαν σωματεία κι άλλοι φορείς της περιοχής για συμπαράσταση στον αγώνα των χαλυβουργών - που δεν αφορά μόνο τους ίδιους και την τάξη τους, αλλά και τους αγωνιζόμενους αγρότες και όλα τα αγωνιζόμενα λαϊκά στρώματα.
9/1/2012
 Πανελλαδική Γραμματεία τη ΠΑΣΥ