«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» για τα οικονομικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Την Παρασκευή 30 Ιουλίου, στις 11:00 π.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου, δόθηκε συνέντευξη τύπου και παρουσιάστηκαν οι θέσεις του Κ.Κ.Ε. για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, καθώς και οι επικεφαλείς των αγωνιστικών ψηφοδελτίων της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, μετά την εισήγηση και τις τοποθετήσεις των υποψηφίων, απάντησαν στα ερωτήματα των δημοσιογράφων ο υπ. Περιφερειάρχης κ. Νίκος Καραθανασόπουλος, ο υπ. Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Σολτάτος και υπ. Δήμαρχοι, Αγρινίου κ. Βασίλης Νικάκης και Άκτιου ο κ. Νίκος Μωραΐτης.

Στο δικό μας ερώτημα απάντησαν οι παρακάτω υποψήφιοι, με τη σειρά που παραθέτουμε τις απαντήσεις τους.

Δημήτρης Ντόκας: Απευθύνομαι σ’ εσάς κ. Καραθανασόπουλε και σ’ εσάς κ. Σολτάτε που είστε και οικονομολόγοι. Γνωρίζετε και γνωρίζουμε τα άσχημα οικονομικά των περισσότερων «κυττάρων της τοπικής Αυτοδιοίκησης», ακόμα και για τους δανεισμούς που καταφεύγουν οι δήμοι και οι νομαρχίες. Τώρα τελευταία παρατηρείται και το φαινόμενο, να συνάπτουν δάνεια και με ιδιωτικές τράπεζες, με υπέρογκους μάλιστα τόκους. Εξ’ αιτίας αυτής της οικονομικής δυσπραγίας, πρόσφατα είχαμε και τη δήλωση του κ. Φασούλα για «στάση πληρωμών»! Οι δημότες αναζητούν περισσότερη πληροφόρηση. Ποιες είναι οι θέσεις σας; Και δεύτερο θα γίνει πληρέστερη ενημέρωση, απ’ την πλευρά σας, για το συγκεκριμένο θέμα;

Γιώργος Σολτάτος: Θέλω να πω μόνο γι’ αυτά τα δάνεια, ο Καποδίστριας ξεκίνησε, μα μην ξεχνιόμαστε, ως εξής, ότι θα χουμε καλύτερη οικονομία, ότι θα χουμε καλύτερη λαϊκή συμμετοχή, θα χουμε πάρα πολλά καλά και τι είδαμε; ότι σταδιακά ο πολίτης έμεινε έξω από τις αποφάσεις, μετατράπηκε σε πολίτη μιας Κυριακής κάθε τέσσερα χρόνια! Σε επίπεδο δε οικονομικό, το ξέρουμε, ότι εκεί που υπήρχαν πλειοψηφίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αντισταθήκανε σε πάρα πολλά πράγματα. Εδώ στη δικιά μας περιοχή π.χ. δεν αντιστάθηκε κανένας, απ’ αυτούς τους δημάρχους που υπήρχαν. Η αντιπολίτευση, εκεί που μπορούσαμε να πούμε και να συνεισφέρουμε και ν’ ακουστεί η γνώμη μας, το κάναμε. Αποτέλεσμα αυτού ήταν, να χουμε συμβάσεις με εργαζόμενους με μειωμένα ωράρια, συμβάσεις έργου κ.λ.π. κάτω από μία λογική που είχε να κάνει με την εξασφάλιση κάποιων ψήφων, απ’ την άλλη μεριά οι ίδιοι οι δήμαρχοι χρεώνανε κάθε μέρα, για να μην τους αφήσουμε απ’ έξω δεν είναι οι εκλογές έτσι πρέπει να ειπωθούν αυτά. Το 80% των δήμων της Αιτωλ/νίας έφτιαξε νέα δημοτικά καταστήματα με δάνεια! δεν αντιστάθηκαν πουθενά, δεν ξεκινήσανε πουθενά, δεν κλείσανε κάποιο δρόμο! Σ’ όλες αυτές τις προσπάθειες που κάναμε, στις προτάσεις που έκανε η αντιπολίτευση!
Και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση κάνει δάνεια
Μπήκε στη λογική και κάνει δάνεια! η μόνη αντίσταση η οποία έγινε τα τέσσερα αυτά χρόνια, ήταν με τον κύριο νομάρχη Αχαΐας, ο νομάρχης Αιτωλ/νίας, νομίζω και Ηλείας πήγανε στα διόδια!
Είδατε εσείς κάποια άλλη αντίσταση; Κι όταν εμείς φωνάζαμε μέσα στο νομαρχιακό συμβούλιο και λέγαμε όχι στο δανεισμό, είναι υποχρεωμένο το κράτος να δώσει τα κονδύλια, για οποιοδήποτε θέμα. Αναφέρομαι π.χ. για το περίφημο Χρυσογελαίϊκο 2.000.000 ευρώ δάνειο στο Μεσολόγγι ! κάλλιστα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού η και άλλα, στην περιοχή του Καινούργιου για το κτήριο εκείνο, το κληροδότημα!(του Μούτσιου) Θέλω να πω δηλαδή, ότι ήταν μια πολιτική συνειδητή και δεν υπήρχε αντίσταση από κανέναν, απ’ όλους αυτούς που σήμερα, ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς, θα διεκδικήσουν την ψήφο του λαού και θα πάνε σε μια λογική καθαρά και θα την βλέπουμε όσο περνάει ο καιρός, αυτός είναι και ο στόχος του Καλλικράτη χωρίς προοπτική. Δε χρειάζεται δηλαδή να γίνει μια τεράστια ανάλυση πάνω σ’ αυτό. Το ξέρουμε, δεν πανηγύριζαν οι ίδιοι αυτοί για το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ; Που πάει το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ; Περικόπηκαν τα πάντα! για τους ειδικούς αναπτυξιακούς πόρους παλιότερα και για άλλα! και για άλλα! και για άλλα!!!

Βασίλης Νικάκης: Μόνο δύο λέξεις σχετικά με τα δάνεια. Γνωρίζετε ότι ο Δήμος Αγρινίου πήρε ένα δάνειο 3.000.000 ευρώ, εμείς ήμασταν αντίθετοι, για να πάρει το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδας! η πρόταση η δική μας ήτανε, να το πάρει το υπουργείο Πολιτισμού και να το παραδώσει στο δήμο για χρήση! Για το λαό ! ο δήμος δεν προτίμησε ούτε αυτό, να διεκδικήσει αυτό το πράγμα…
Όσον αφορά τα άλλα οικονομικά, ήδη οι τράπεζες και οι εφημερίδες… απ’ τους νέους δήμους που έχουν ενσωματωθεί στο Δήμο Αγρινίου ο δήμος Παναιτωλικού λέει, πως εμείς πηγαίνουμε στο δήμο Αγρινίου με 1.100.000 ευρώ χρέος! Καταλαβαίνετε τι θα γίνει με τους άλλους δήμους!

Νίκος Μωραΐτης: Σε ότι αφορά τα δάνεια, οι δήμαρχοι με μεγάλη ευκολία, έκαναν δανεισμούς μέσα από τράπεζες, αλλά δεν έβγαλαν άχνα, τσιμουδιά σε ότι αφορά τα χρεωστούμενα, θεσμοθετημένους πόρους που ανέρχονται σε αρκετά δις ευρώ, που μπορούσαν να λύσουν ζητήματα λειτουργίας, που παρακρατούνται απ’ την κεντρική εξουσία! Αυτό καταδεικνύει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι ήταν διεκπεραιωτές αυτής της αντιλαϊκή πολιτικής! Είτε κατέφευγαν στο δανεισμό, είτε κατέφευγαν στη φορομπηχτική πολιτική, για θυμηθείτε τροφεία σε παιδικούς σταθμούς και άλλους φόρους που επέβαλαν στις λαϊκές οικογένειες. Επομένως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, γι’ αυτό εμείς λέμε στις εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη πρέπει να σταθούνε απέναντι στην κάλπη και όλοι αυτοί που πλήττονται απ’ αυτή την πολιτική και των δήμων, με κριτήριο την ίδια τη ζωή τους.

Νίκος Καραθανασόπουλος : Σε σχέση με τα οικονομικά. Το βασικό ζήτημα δεν είναι θέμα διαχείρισης, αδυναμιών και ατασθαλιών και τέτοια υπάρχουνε! Άμα το ψάξουμε. Το βασικό ζήτημα είναι επιλογής και λογικής. Απ’ τη στιγμή λοιπόν που οι δήμαρχοι και οι νομάρχες των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου, ας τα πούμε έτσι για να μην τ’ αναφέρουμε πάλι, αποδέχονται τη λογική της οικονομικής αυτοτέλειας των τοπικών και περιφερειακών διοικήσεων, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι οικονομικοί πόροι θα προέρθουν μέσα από τη φορομπηξία του λαού! Έχουν ως κριτήριο την αντιληπτικότητα, αυτό το κριτήριο περνά και στον Καλλικράτη.
Τι σημαίνει αντιληπτικότητα;
Θες καθαρό δρόμο; πρέπει να πληρώσεις!
Θες πεζοδρόμιο; Πρέπει να πληρώσεις!
Θες Παιδικό Σταθμό; πρέπει να πληρώσεις!
Θες Κέντρο Υγείας;
Θες Κέντρο Πρόνοιας;
Θες Πολιτιστικό Κέντρο, Αθλητισμό;
Πρέπει να πληρώσεις!
Αν δεν πληρώσεις, δεν έχει τίποτα και αυτό θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ταξική διαστρωμάτωση, ανάμεσα στις πλούσιες περιοχές και στις πιο φτωχές.
Τρίτο ζήτημα, αυτή η λογική των δανεισμών οδήγησε που; Στην ανάγκη η κυβέρνηση μέσα απ’ τον Καλλικράτη να επιβάλει τη λογική της εποπτείας. Όπως είπα τώρα η εποπτεία για τη δημοσιονομική εκτροπή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση… την τρόικα, έτσι το υπουργείο Εσωτερικών θα επιβάλει εποπτεία για το σύνολο των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών, που σημαίνει τι όχι εκ των υστέρων έλεγχο των δαπανών, αλλά προληπτικό. Όποιο πρόγραμμα λοιπόν θα ναι να εφαρμοστεί, θα εγκρίνεται πρώτα από τους επόπτες του Υπουργείου Εσωτερικών, εάν συμβαδίζει με τη φιλοσοφία της εισφοροεισπρακτικής λογικής.
Δεύτερο ζήτημα το οποίο έχει μεγάλη σημασία. Είναι υποκριτές και Φαρισαίοι! όλοι αυτοί οι οποίοι λένε, ότι κάναμε προσπάθεια αλλά δεν μας δίνει η κυβέρνηση και το λέμε αυτό γιατί με τη σύμφωνη γνώμη Νέας Δημοκρατίας ως κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμού - ΣΥΡΙΖΑ και Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού ψηφίσανε στη βουλή, από τα 14 δις ευρώ παρακρατημένα παράνομα χρήματα στην αυτοδιοίκηση, τοπική και νομαρχιακή που ήταν μέχρι τώρα να αποδοθούν μόνο το 1,8 δις ευρώ και αυτό σε δέκα ετήσιες άτοκες δόσεις! Πρόκειται για κοροϊδία! Γι’ αυτό ακριβώς λένε σήμερα δεν έχουμε χρήματα κάνουμε στάσεις πληρωμών, ο κύριος Φασούλας. Εμείς τι λέμε, πως θα καλυφτούν αυτά; Ο κρατικός προϋπολογισμός, με σταθερό ποσό με πάγιο ποσοστό, πρέπει να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων και των περιφερειών. Αλλά ακριβώς επειδή τα έσοδα του κράτους προέρχονται απ’ τη φορολογία των εργαζόμενων, πρέπει ν’ αλλάξει αυτή η φορολογική πολιτική και να πληρώσουνε οι κεφαλαιοκράτες, η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία, τα κέρδη των επιχειρηματιών, των εφοπλιστών, των τραπεζών που είναι σήμερα στο απυρόβλητο και να ελαφρυνθεί από τη φορολογική επιβάρυνση η λαϊκή οικογένεια και με τους άμεσους αλλά πολύ περισσότερους με τους έμμεσους φόρους. Αυτό είναι το συνολικό πακέτο και βεβαίως εμείς δε στεκόμαστε μόνο αρνητικά κάνοντας απλά και μόνο κριτική. Δεν υπερασπιζόμαστε το παλιό, έχουμε ένα σύνολο προτάσεων, όχι μόνο αποσπασματικών, αλλά ενταγμένων σε μια συνολικότερη φιλοσοφία για το σύνολο των προβλημάτων. Σήμερα ήταν η πρώτη παρουσίαση, θα μας δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσουμε την ιεράρχηση των αξόνων, των στόχων, αλλά και πάνω απ’ όλα ν’ αναδείξουμε τη διαφορετικότητα και μέσα από την ίδια την εμπειρία της δικής μας λογικής… το επόμενο διάστημα.

Δημήτρης Ντόκας