«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ - ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΓ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Να στελεχωθεί πλήρως με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό το χειρουργικό τμήμα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

10 Μαϊ 2024

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών λειτουργούν οι οκτώ από τις δώδεκα χειρουργικές αίθουσες με τις ελλείψεις σε προσωπικό να είναι ενδεικτικές: οκτώ κενές θέσεις αναισθησιολόγων και είκοσι τρείς κενές θέσεις χειρουργικών ειδικοτήτων. Το ίδιο μεγάλες είναι και οι ελλείψεις στο υπόλοιπο προσωπικό.
Αποτέλεσμα των παραπάνω μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό είναι...

η αδυναμία να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των ασθενών και να διατηρούνται οι γνωστές μακροχρόνιες λίστες αναμονής.
Η Κυβέρνηση αντί να φροντίσει για τη στελέχωση του χειρουργικού τομέα και τη δωρεάν παροχή των εργασιών του προς τους ασθενείς, έχει ως προτεραιότητα τη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών επί πληρωμή χειρουργείων που όχι μόνο δεν "αποσυμφορίζουν" τις πρωινές λίστες, αλλά προσθέτουν ακόμα και επείγοντα χειρουργεία στα επί πληρωμή απογευματινά, εξωθώντας τους ασθενείς σε αυτήν την επιλογή λόγω της απαράδεκτης κατάστασης που υπάρχει λόγω της υποστελέχωσης.
Η απογευματινή επιχειρηματική λειτουργία των χειρουργείων, των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων, η καθιέρωση της δυνατότητας των γιατρών του νοσοκομείου για την άσκηση παντός είδους ιδιωτικού έργου εντός και εκτός του δημόσιου νοσοκομείου και αντίστοιχα των ιδιωτών γιατρών να ασκούν επιχειρηματική δράση εντός του δημόσιου νοσοκομείου, ενισχύει τον εμπορευματικό και επιχειρηματικό χαρακτήρα του νοσοκομείου και τους ασθενείς ως πελάτες που πληρώνουν πολλά περισσότερα για εργασίες που ήδη τις έχουν πληρώσει με τις εισφορές και την φορολογία.
Ο μόνος τρόπος να μειωθεί η τεράστια αναμονή για τους ασθενείς είναι να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες με το αναγκαίο μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που εν προκειμένω για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο θα μπορούσαν να διενεργούνται 2000-3000 το χρόνο περισσότερα πρωινά χειρουργεία εξανεμίζοντας τη λίστα αναμονής και σε κάθε περίπτωση να μην πληρώνουν οι ασθενείς τίποτα απολύτως.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός αν σκοπεύει να πάρει μέτρα ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για να λειτουργήσουν και οι 12 χειρουργικές αίθουσες του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών και να παρέχουν τις εργασίες τους απολύτως δωρεάν στους ασθενείς, έγκαιρα και με ασφάλεια όλο το 24ωρο.

Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος
Λαμπρούλης Γιώργος
Παπαναστάσης Νίκος