«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Δ. Τραπεζιώτης: Οι φωτιές σβήνουν τον Χειμώνα και όχι το Καλοκαίρι

Οι φωτιές σβήνουν  τον Χειμώνα και όχι το Καλοκαίρι.

Το αγοραίο Κράτος όμως  σκόπιμα ακολουθεί άλλον δρόμο

Του Δημήτρη ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗ

Η προστασία του δάσους, σύμφωνα με την επιστήμη της Δασολογίας, απαιτεί ενέργειες όλο τον χρόνο. Και προστασία σημαίνει πρόληψη. Και πρόληψη σημαίνει δασοπροστασία και όχι πυρόσβεση. Σημαίνει ότι, το Χειμώνα κάνεις καθαρισμούς δασών για να μειώσεις την καύσιμη ύλη, ανοίγεις δασικούς δρόμους, δημιουργείς αντιπυρικές ζώνες,τις οποίες δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι μόλις  σήμερα προσπαθούν να ανοίξουν..

μέσα στις φλόγες ενώ η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτα κατακαίοντας τα πάντα, εγκαθιστάς και δημιουργείς υποδομές και συστήματα άμεσης πυρανίχνευσης  για την έγκαιρη αναγγελία και άμεση επέμβαση εντός 15 λεπτών, όπως μας λέει ο ομότιμος καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ κ. Σπύρος Ντάφης. Γιατί όταν οι δασικές πυρκαγιές πάρουν διαστάσεις τότε θα σβήσουν μόνες τους αφού έχουν ολοκληρώσει  την καταστροφή. Η αποτελεσματική δασοπροστασία προϋποθέτει μέσα, πόρους, προσλήψεις προσωπικού που θα εκπαιδευτεί καταλλήλως, Εθνικό Σχέδιο Δράσης με μηχανισμούς πρόληψης και προγράμματα ενεργού διαχείρισης δασών, δεδομένου μάλιστα ότι στο κοντινό μέλλον  τα φαινόμενα των φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.ά.) θα εντείνονται και θα επιδεινώνονται.

Για  το 2021  οι Δασικές Υπηρεσίεςκοστολόγησαν τις παραπάνω αναγκαίες παρεμβάσεις τους σε 17,7 εκ. ευρώ και αντί αυτού έλαβαν  μόλις 1,7 εκ.Δυστυχώς η μέριμνα του Κράτους για όλα αυτά είναι  σχεδόν ανύπαρκτη και πλήρης απόδειξη γι’ αυτό είναι η τραγωδία που ζούμε σήμερα με αυτήν την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται  στην χώρα μας, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών που παραδίνονται στις φλόγες προσπαθούν μόνοι τους να σώσουν τα χωριά τους!

Πέραν τούτου το Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο καρκινοβατούν, η εκτός σχεδίου δόμηση συνεχίζεται ενώ οι βίλες και τα αυθαίρετα φυτρώνουν ανάμεσα  στα πεύκα και στη συνέχεια κατ’ αντίθεση προς τις διακηρύξεις περί κατεδάφισής τους νομιμοποιούνται.  Επιπλέον σήμερα κλείνουν άρον - άρον τις λιγνιτικές  μονάδες της ΔΕΗ  χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική μελέτη, η οποία είναι σφόδρα πιθανόν ότι θα αποδείξει, με βάση τις εκτιμήσεις του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος,  ότι στη χώρα μας η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου αντισταθμίζεται ακόμα  μέσααπό τις φυσικές καταβόθρες που διαθέτει και  που είναι τα δάση και το θαλάσσιο περιβάλλον και ως εκ τούτου δεν υφίσταται άμεση υποχρέωση της χώρας μας να κλείσει με τέτοια σπουδή τα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Ταυτόχρονα με την υπ’ αριθμ. 506/2021 Απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) εγκρίθηκαν τα αιολικά πάρκα ακριβώς στις περιοχές  που κάηκαν!Είναι προφανές ότι το αγοραίο Κράτος, το Κράτος δηλαδή που έχει συνυφανθεί με την «αγορά»  υποβαθμίζει ως προτεραιότητα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αδρανεί και δεν λαμβάνει τα αναγκαία  προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα παραβιάζοντας  έτσι τη συνταγματική υποχρέωση του  που απορρέει από το άρθρο 24 του Συντάγματος και με αυτόν τον τρόπο ικανοποιούνται  ουσιαστικά ατομικά και οικονομικά διαπλεκόμενα συμφέροντα τα οποία στηρίζουν και επιστηρίζουν τελικά μια  «επαγγελματική» ομάδα  εμπειροτεχνών της πολιτικής που νέμεται την λεία της εξουσίας και που καταγίνεται αποκλειστικά με την «υψηλή τέχνη» των πελατειακών σχέσεωνκαι θυσιάζει  τα πάντα για την παραμονή της στην  εξουσίακαι η οποία στην πραγματικότητα ουδόλως   ενδιαφέρεται, ως γνήσιο νεοφιλελεύθερο καθεστώς,για το «κοινό της πόλεως αγαθό» δηλαδή για το δημόσιο συμφέρον.

Απέναντι  στην εγκληματική ολιγωρία και τη σκοπιμότητα του «αγοραίου» Κράτους η Κοινωνία μια μόνο απάντηση μπορεί  και πρέπει να δώσει:  «το Περιβάλλον και τα μάτια μας»  γιατί το περιβάλλον χωρίς τους ανθρώπους μπορεί να υπάρχει, ο άνθρωπος όμως  χωρίς το συγκεκριμένο περιβάλλον είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ  να επιβιώσει!

 

Αγρίνιο,04/08/2021

Για το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών

«Actnow -ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ»

Δημήτρης ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ Δικηγόρος

π. Δήμαρχος Θεστιέων