«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΕ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ

 


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

Δεν θα ανεχτούμε καμιά απόλυση!

 

Άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς απαιτεί από κυβέρνηση και εργοδοσία το Ε.Κ.Α., ξεκαθαρίζοντας ότι τα σωματεία δεν θα δεχθούν καμία επίθεση στα δικαιώματα και την υγεία των εργαζομένων με άλλοθι το ζήτημα του εμβολιασμού.

 Το Ε.Κ.Α και τα συνδικάτα από την πρώτη στιγμή έχουν ταχθεί υπέρ του καθολικού, δημόσιου και δωρεάν εμβολισμούΈχουν απαιτήσει να υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση των εργαζομένων από τους ειδικούς επιστήμονες και τους γιατρούς Εργασίας στους χώρους δουλειάς.

Απαιτούμε...

άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Εβδομαδιαία τεστ στους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αποκλειστικά με επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών καθώς και ουσιαστική ενίσχυση του κρατικού συστήματος ιχνηλάτησης και παρακολούθησης.

Ενίσχυση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς (αναγκαίες αποστάσεις, θερμομετρήσεις, κατάλληλος αερισμός, ατομικά μέτρα προστασίας, καθημερινές απολυμάνσεις, διαλείμματα σε κατάλληλους χώρους κ.ά.).

Δεν θα δεχτούμε καμία επίθεση στα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων. Καμία αναστολή σύμβασης, καμία απόλυση, καμία πειθαρχική δίωξη ειδικά των συναδέλφων υγειονομικών και εκπαιδευτικών.

Οι εργοδότες με βάση το νόμο της κυβέρνησης  της Ν.Δ. για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό  θα απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού  ή αποτέλεσμα rapid test δύο φορές τη εβδομάδα που θα τα πληρώνουν  από την τσέπη τους  για να επιστρέψουν να πιάσουν δουλειά μετά τις άδειες τους αλλιώς θα τους βγάλουν σε αναστολή. Ήδη υπάρχουν καταγγελίες πανελλαδικά από εργαζόμενους σε εργοστάσια και επιχειρήσεις  για πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις  ο εμβολιασμός των εργαζομένων θα γίνει ο άλλοθι  για να εξαφανιστούν και τα ελάχιστα μέτρα που τηρούνταν

 Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, αφού με τον νόμο για τον "υποχρεωτικό εμβολιασμό" έδειξε τον δρόμο στην εργοδοσία για να εξαπολύσει έναν νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αντί να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί να υποχρεώσει τους εργοδότες να πάρουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, αντί να ενισχύσει την ουσιαστική, επιστημονική ενημέρωση για την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού, επιδιώκει με την πολιτική της να αναγάγει την προστασία της υγείας αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων.

Καλούμε  τα συνδικάτα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να οργανώσουν την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων σε κάθε κλάδο και σε κάθε χώρο δουλειάς.

ΤΟ Δ.Σ.

 

***

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Δ.Τ. ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΤΜΗΜΑ  Γ.Σ.Ε.Ε

Ελ. Βενιζέλου 13 ΑΓΡΙΝΙΟ Τηλ. 26410 22 325 FAX: 26410 46515

 

Αγρίνιο   23/08/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Ε.Κ.Α και το Σωματείο Καθαριστριών Σχολικών Κτιρίων πραγματοποίησαν  συνάντηση με τον αντιδήμαρχο παιδείας  κ. Ζαρκαβέλη Χ. τη Δευτέρα 23/8/2021  για θέματα που αφορούν τις καθαρίστριες σχολικών κτιρίων  και την καθαριότητα  των σχολικών μονάδων  εν μέσω πανδημίας .

Στη συνάντηση  τέθηκε ζήτημα  να μην υλοποιηθεί  η εγκύκλιος του υπουργείου που ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο  την εργασία , αυξάνει το ποσοστό της  μερικής απασχόλησης  προσθέτοντας τη δυνατότητα  2ωρης  εργασίας  πέρα από την 3ωρη εργασία που ίσχυε  μέχρι πέρυσι  για το 40% των σχολικών μονάδων . Άμεσο αποτέλεσμα  , πέρα των άλλων, είναι η μείωση του εργατικού μισθού.

Τέθηκε επίσης το πάγιο αίτημα για πλήρες ωράριο όλων  των καθαριστριών , για προσλήψεις καθαριστριών  για να καλύπτουν επαρκώς  όλες τις σχολικές μονάδες, να σταματήσει η ομηρία , άμεση μονιμοποίηση  όλων των καθαριστριών  μιας και  καλύπτουν  πάγιες και διαρκείς ανάγκες με  πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ο κ. Ζαρκαβέλης στα αιτήματα απάντηση ότι ο δήμος δε θα προχωρήσει σε μείωση ωραρίου  και θα ισχύσει το περσυνό καθεστώς  και τα έξοδα θα καλυφτούν από το δήμο  . Θα πραγματοποιηθούν  4 προσλήψεις  μερικής απασχόλησης  και το δυναμικό θα είναι 54  πλήρους  ωραρίου  και 61 μερικής απασχόλησης , σύνολο 115.

Για τα υπόλοιπα αιτήματα  απάντησε ότι ο δήμος  δεν μπορεί  να τα λύσει  γιατί άπτονται  της κεντρικής εξουσίας . Το Ε.Κ.Α.  και το σωματείο καλούν  όλους τους εργαζόμενους στο δήμο  μαζί με τους καθηγητές , δασκάλους , τους γονείς  να δυναμώσουν  τον αγώνα  τους για πλήρη , σταθερή δουλειά . Είναι  ο μόνος δρόμος  που μπορεί  να σπάσει τις αλυσίδες  της ομηρείας  που ζουν  κάθε χρόνο  οι εργαζόμενοι στις σχολική καθαριότητα.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει  την απαράδεκτη τροπολογία  και να δώσει  κονδύλια  στους δήμους  για την υλοποίηση  των αιτημάτων των εργαζομένων  για ασφαλή και καθαρά σχολεία.

Να παρθούν μέτρα  με ευθύνη τους κράτους  για την  έναρξη της σχολικής χρονιάς  με ασφάλεια   με μέτρα προστασίας  για όλους - μαθητές , εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους -     δυο  test την εβδομάδα  για όλους  με έξοδα  καλυμμένα από το κράτος . Να μη γίνει  ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρόσχημα για αναστολή  εργασίας και απολύσεις.

 ΤΑ Δ.Σ.