«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Ενημέρωση από το δήμο Αγρινίου

Σύσκεψη της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου.
Με μεγάλη συμμετοχή  και κατάθεση σημαντικών  προτάσεων πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων  τα όποια επιδεινώθηκαν μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι προσκεκλημένοι εκπροσωπούσαν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής...
(εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων, ομάδων παραγωγών), τις Δημοτικές και Τοπικές  Κοινότητες του Δήμου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αιτωλ/νιας, το  ΓΕΩΤΕΕ, τον Σύνδεσμο Γεωπόνων Αιτωλίας και Ακαρνανίας κλπ.
Κατά την έναρξη των εργασιών ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί εκ μέρους του Δήμου μετά την επιδημία του κορωνοϊού προκειμένου να στηριχθούν οι  επιχειρηματίες, οι εμποροι και  οι παραγωγοί  του Αγρινίου. «Η ανάδειξη και στήριξη της αγροτικής μας παραγωγής παραμένει ψηλά στην ατζέντα της Δημοτικής Αρχής. Ως μία πράξη συλλογικής ευθύνης στηρίζουμε  τα τοπικά αγροτικά προϊόντα και τους παραγωγούς μας. Στην προσπάθεια μας να κινητοποιήσουμε την κοινωνία δημιουργήσαμε μια ενημερωτική καμπάνια για τη σημασία κατανάλωσηςτων προϊόντων μας. Καλούμε τους συμπολίτες μας να υποστηρίξουν την προσπάθεια που κάνουν οι ντόπιοι παραγωγοί και όλοι μαζί να αναδείξουμε τα ποιοτικά προϊόντα  που παράγονται στην περιοχή μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αγρινίου.

Στη συνέχεια ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Σπυρίδων Φλώρος περιέγραψε τα ειδικότερα προβλήματα του αγροτών και των κτηνοτρόφων του Δήμου ενώ έδωσε έμφαση στην μεγάλη συνεισφορά τους στην τοπική οικονομία και όχι μόνο.
Ακολούθησε η εισήγηση της Προϊσταμένης του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου Ελένης Πετρούλα με θέμα τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες του Τμήματος ενώ στη συνέχεια υπήρξε ένας εποικοδομητικός και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των θεμάτων που κυριάρχησαν στην συζήτηση ήταν τα προβλήματα που αναφέρονται στη  διάθεση και την προώθηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής (βρώσιμες ελιές, ελαιόλαδο, φράουλες, αμνοερίφια κλπ), η αγροτική οδοποιία, η χωροθέτηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η λειτουργία των ΤΟΕΒ κλπ.
Ακολούθησε η κατάθεση μιας σειράς  χρήσιμων και υλοποιήσιμων   προτάσεων  για όλο το εύρος της παραγωγικής διαδικασίας (καλλιέργεια, εκτροφή-επεξεργασία-διάθεση) αλλά και κάποιες πρωτοβουλίες οι οποίες θα πρέπει να αναληφθούν μεταξύ των επί μέρους θεσμικών φορέων.
Οι εργασίες της σύσκεψης ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση μιας δέσμης σημαντικών και καινοτόμων προτάσεων από τον  αρμόδιο Αντιδήμαρχο  Σπ. Φλώρο. Ενδεικτικά αναφέρεται η δημιουργία εκθετηρίου-πωλητηρίου τοπικών αγροτικών προϊόντων στο κτίριο της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς και η προβολή τους στην ιστοσελίδα του Δήμου, η στενή συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, η διερεύνηση της προοπτικής πιστοποίησης προϊόντων σε ΠΟΠ, ΠΓΕ, η αναβίωση της γεωργικής έκθεσης, η δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης Αγροτών σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ένωση Αγρινίου.
Συντονίστρια της συζήτησης και των διαδικασιών που ακολούθησαν ήταν η Διευθύντρια της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Χριστίνα Τσιχριτζή, η οποία στο τέλος της συζήτησης τόνισε την διαθεσιμότητα του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής για την υλοποίηση ανάλογων εκδηλώσεων που αναφέρονται στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο του Δήμου.
Τις εργασίες της σύσκεψης τίμησαν με την παρουσία τους και τον παρεμβατικό τους λόγο ο κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Π. Τσιχριτζής, Πρόεδρος Επιμελητήριου Αιτωλοακαρνανίας, Πετρόπουλος Αθανάσιος, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Καλλίμορφος Ιωάννης, Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Αγρινίου, Καραπαπά Βασιλική, πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Αιτωλίας και Ακαρνανίας,  Κοντογιάννης Γεώργιος εκπρόσωπος της ΠΟΓΕΔΥ,Γούδας Μιχαήλ, Γραμματέας του ΔΣ της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης,  Βέρρας Σταύρος, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας,  Βλάχος Σάββας, Αν. Δ/ντης ΔΑΟΚ, πρόεδροι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών, υπηρεσιακοί παράγοντεςκλπ.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

***

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ


Από το Παπαστράτειο Πάρκο Αγρινίου ξεκίνησε η εθελοντική πρωτοβουλία της Ακτίνας Εθελοντισμού και των εργαζόμενων  στη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αγρινίου με στόχο το «Αγρίνιο χωρίς πλαστικά απορρίμματα».
Εθελοντές και εργαζόμενοι  του Δήμου Αγρινίου ένωσαν τις δυνάμεις τους και απομάκρυναν από τους χώρους του Πάρκου πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια, καλαμάκια,αποτσίγαρα και αντικείμενα μια χρήσης. 
Στο χώρο βρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Γκούντας ο οποίος ευχαρίστησε τους εθελοντές και εργαζόμενους  για τη συμμετοχή στην δράση : «Τα πλαστικά απορρίμματα έχουν θέση μόνο στους κάδους και όχι στο δρόμο και τα πάρκα. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία».
Η υπεύθυνη της Ακτίνας Εθελοντισμού Δήμητρα Αβράμπου ανέφερε σχετικά : «Όλοι μαζί γινόμαστε ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Είμαι σίγουρη ότι και στις επόμενες δράσεις θα υπάρξει ανταπόκριση και οι συμπολίτες μας θα αντιληφθούν την ανάγκη συμμετοχής. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά και τα μέλη της ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ για τη συμμετοχή  στην προσπάθεια μας».

Oι δράσεις θα συνεχιστούν με καθαρισμό του Μνημείου πεσόντων στα Καλύβια  στις 22/07/2020 στις  18.00μ.μ.,  με καθαρισμό του  Δασυλλίου  του Αγ. Χριστοφόρου στις 29/07/2020  και ώρα 10:00π.μ. και καθαρισμό του  Αγ. Ιωάννη Ρηγανά την Τετάρτη  19/8/2020 και ώρα 9:00 π.μ.
Όσοι  ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις καθαρισμού του Δήμου Αγρινίου μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην  Ακτίνα εθελοντισμού 26413-60688, aktinaethelontismou@agrinio.gr.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

***

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΙΠΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΌΡΜΑ ΤΗΣ ΕΕΤΑΑ ΑΕ


Aπό την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020 μέχρι Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020 θα είναι σε λειτουργία η εφαρμογή υποβολής αίτησης στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. για τη λήψη voucher.
Η εφαρμογή είναι στο δικτυακό τόπο www.eetaa.gr και  paidikoi.eetaa.gr. 
Αφορά μητέρες που είναι μισθωτοί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αγρότισσες, ελεύθεροι επαγγελματίες και άνεργες.
Για τους Δημοσίους Υπαλλήλους θα δοθεί νέα ενημέρωση.
Η αιτούσα θα πρέπει να γνωρίζει τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet, email, τον προσωπικό της ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ και ΑΜΚΑ του συζύγου/συντρόφου, καθώς και τον ΑΜΚΑ των παιδιών, για τα οποία θα υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση.
Για τη διευκόλυνση των ωφελουμένων θα παρέχεται υποστήριξηγια την υποβολή της αίτησης.  Η προσέλευση θα γίνεται  κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας προς αποφυγή συγχρωτισμού και για την προστασία της Δημόσιας και Ατομικής Υγείας στα εξής σημεία :
·         Στα Γραφεία Διοίκησης των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών& ΚΔΑΠ, επί της Δ. Μακρή 11, τηλ.: 26413 60671.
·         Στο ΚΔΑΠ «ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ», επί της Προυσιωτίσσης , τηλ.: 26410 20725.
·         Στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ «Γελαστή Πολιτεία» επί της Αγίου Γεωργίου, τηλ: 2641022248.
·         Για τους Γονείς στην περιοχή των Τοπικών Κοινοτήτων Γραμματικούς, που ενδιαφέρονται για Παιδικό ή/και ΚΔΑΠ, οι αιτήσεις θα γίνονται στο Κοινοτικό Κατάστημα Γραμματικούς τηλ.: 26350 41387
·         Για τους Γονείς στην περιοχή των Τοπικών Κοινοτήτων Γαβαλούς, που ενδιαφέρονται για Παιδικό ή/και ΚΔΑΠ, οι αιτήσεις θα γίνονται στο Κοινοτικό Κατάστημα Γαβαλούςτηλ.: 26353 60101
·         Για τους Γονείς στην περιοχή του των Τοπικών Κοινοτήτων Ματαράγκας και Παπαδατών, που ενδιαφέρονται για Παιδικό ή/και ΚΔΑΠ, οι αιτήσεις θα γίνονται στο Κοινοτικό Κατάστημα Ματαράγκαςτηλ.: 26350 55080
·         Για τους Γονείς στην περιοχή της Δ.Ε. Αγγελοκάστρου, που ενδιαφέρονται για Παιδικό, οι αιτήσεις θα γίνονται στο πρώην Δημαρχείο Αγγελοκάστρου, στο Γραφείο του «Βοήθεια Στο Σπίτι» τηλ.: 26413 61020
·         Για τους Γονείς στην περιοχή της Δ.Ε Παραβόλας, που ενδιαφέρονται για Παιδικό ή/και ΚΔΑΠ, οι αιτήσεις θα γίνονται στο χώρο του ΚΔΑΠ Παραβόλας τηλ: 26410 61808
·         Για τους Γονείς στην περιοχή της Δ.Ε Θεστιέων  (Καινούργιο και Παναιτώλιο), που ενδιαφέρονται για Παιδικό ή/και ΚΔΑΠ, οι αιτήσεις θα γίνονται στα γραφεία του «Βοήθεια Στο Σπίτι» Δ.Δ. Παναιτωλίουτηλ: 26410 50059
·         Για τους Γονείς στην περιοχή της Δ.Ε. Στράτου (Στράτος και Νεάπολη), που ενδιαφέρονται για Παιδικό ή/και ΚΔΑΠ, οι αιτήσεις θα γίνονται στο Κοινοτικό Κατάστημα Στράτου τηλ.: 26413 62019 και 26413 62011
Για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και Ατομικής Προστασίας παρακαλούνται οι γονείς να προσέρχονται στα κατά τόπους γραφεία ατομικά χωρίς τη συνοδεία έτερων προσώπων και παιδιών,τηρώντας τα μέτρα προστασίας.


Ο Πρόεδρος
Του Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙ.Π.Α. Δ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Βασιλείου Ιωάννης
***

Ανακοίνωση για την έκθεση Κ.Χατζοπουλου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του κορυφαίου ποιητή και πεζογράφου το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου ανακήρυξε το 2020 ως έτος “Κωσταντίνου Χατζόπουλου”.
Στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων, σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους της πόλης, θα διοργανωθεί έκθεση που σχετίζεται με τη ζωή και το έργο του Κωσταντίνου Χατζόπουλου (βιβλία σε πρωτότυπες εκδόσεις και ανατυπώσεις, φωτογραφίες, κειμήλια, έργα ζωγραφικής της συζύγου του Σάνυ Χατζοπούλου, κ.α.).
Για το σκοπό αυτό παρακαλούνται όσοι πολίτες διαθέτουν αντικείμενα ή πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Κωσταντίνου Χατζόπουλου να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 26413 60401 και 26413 60613.
Το προς έκθεση υλικό θα πρέπει να παραδοθεί έως το Σάββατο 25/07/2020στη Γραμματεία της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου (Δ. Βότση 2). Ημέρες παράδοσης: Τρίτη έως Σάββατο, ώρες: 10 πμ-1 μμ και 6-8,30 μμ., τηλέφωνο: 26413 60419. 


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ